Podczas importowania modelu STEP (maszyny drogowej), SolidWorks utworzył dla mnie powierzchnie i objętości. Chcę zachować tylko przód pojazdu.
Nie musisz się martwić o usuwanie materiału z objętości.
Ale jeśli chodzi o powierzchnię, czy istnieje proste rozwiązanie, aby ocieplić mój pokój?
(inne niż "ogranicz", ponieważ mam do wyboru 1200 powierzchni.....)
Dziękuję
Myślę, że powinniśmy zobaczyć twoją grę
Na początku
próbowałeś wybrać swoją powierzchnię, zszyć je i pogrubić, aby uzyskać objętość
lub usuń je, jeśli to możliwe
Ale trudno jest dać ci dobry solucję, nie widząc swojego kawałka
@+
Ze względu na poufność, nie mogę zamieścić zdjęć tego pokoju...
Nie wszystkie moje powierzchnie są koniecznie połączone i służą do reprezentowania pojazdu, więc niekoniecznie są zamknięte.
Zasadniczo chciałbym mieć możliwość usunięcia materiału ze wszystkich powierzchni za pomocą szkicu.
Jedynym obecnym rozwiązaniem, jakie znalazłem, jest wykonanie pionowej powierzchni wytłaczanej (jak płaszczyzna cięcia), następnie ręczne ograniczenie wszystkich powierzchni, które się z nią stykają, a na końcu usunięcie wszystkich ciał (powierzchni) obecnych po stronie, którą chcę usunąć...
Witam @Warner
Bo nie widać trudnego modelu, nawet dla doświadczonych ludzi, takich jak mój szanowny kolega @gt22 do powiedzenia.
Rzeczywiście, zaimportowane szablony plików z dużą ilością izolowanych powierzchni, jeśli dobrze zrozumiałem od tego czasu, nie ma automatycznej metody usuwania tego, co jest denerwujące lub ma wady połączenia. Tak więc bez widocznego dla nas modelu, chciałbym zobaczyć, jakie rozwiązania mogą zaproponować "Twardziele" z tego forum.
Pozdrowienia.
Witam
Jest to trochę skomplikowane do wyjaśnienia bez obrazów, ale i tak spróbuję.
Domyślam się, że w folderach twojego drzewa konstrukcyjnego znajduje się folder powierzchni wypełniony dużą liczbą ciał powierzchniowych, których nie można łatwo zidentyfikować, i że twoim celem jest maksymalne odciążenie twojego pliku.
Aby zrobić małe czyszczenie w tym wszystkim, możesz w części graficznej solidworks utworzyć niebieskie okno wyboru na obszarze, którego nie chcesz zachować. Może się trochę zmielić w zależności od ilości powierzchni.
Następnie istnieją dwa rozwiązania:
lub naciskasz "DELETE" i widzisz co się dzieje (powinno to usunąć wybrane obiekty bezpośrednio w drzewie zwężeń)
Albo zastosujesz kolor do wszystkich zaznaczonych obiektów, tak aby można je było znaleźć w folderze drzewa budynków, aby wybrać je ręcznie w celu ich usunięcia (zobacz Używanie filtru wyboru kolorów .... ).
To tyle, jeśli chodzi o trik, którego dawno nie musiałem stosować, więc wyjaśnienie zrobiłem sobie w głowie (nie jest to łatwe)
Pozdrowienia.
Witam
Istnieje rozwiązanie, ale nie jestem pewien, czy Ci odpowiada, polega na użyciu widoku przerwania , z prostym stylem łamania, który pozwala wyizolować żądaną część, wadą, nie możesz wybrać krawędzi na poziomie cięcia i zaznacza wszystko. Aby sprawdzić, czy później przeszkadza Ci praca nad modelem. Zaletą jest to, że zajmuje zarówno objętość, jak i powierzchnie.
W moim przypadku mam problem z kolorem materiałów ale nie powiedziałem, że masz to samo.
Pozdrowienia
Witam
Dziękuję za odpowiedzi.
@Pierre S: Są pewne powierzchnie, które mogę potraktować w ten sposób. Ale mam też powierzchnie, które "przecinają" mój obszar i dlatego muszę je "ciąć". Ale proste usunięcie materiału nie działa na powierzchniach... Muszą być one ograniczane jeden po drugim.
@FUZ3D: Chcę pracować nad "pudełkiem" mojego modelu 3D. Wszystko inne musi zostać usunięte, aby rozjaśnić mój model.