Witam
Podążając za danym projektem, muszę zeskanować część około 1m^3 i użyć inżynierii odwrotnej, aby to sprawdzić. Oznacza to, że należy opowiedzieć się po stronie części otwartej bezpośrednio w SolidWorks. Na początku sztuka będzie kawałkiem rewolucji. Zostanie on zeskanowany za pomocą lasera MicroEpsilon (https://www.micro-epsilon.fr/displacement-position-sensors/laser-sensor/). Celem jest przesuwanie lasera punkt po punkcie na części, a tym samym wygenerowanie pliku xls, w którym każda pozycja jest wymieniona w odniesieniu do płaszczyzny 3D x,y,z. A następnie przekształć go w plik, który może być używany w Solidworks. Moje pytania są następujące. Czy możliwe jest proste kontrolowanie części za pomocą inżynierii odwrotnej? Jeśli tak, to co z dokładnością? Jeśli nie, to z jakiego powodu? Jestem bardzo niejasny w tym temacie, ponieważ mam bardzo małe doświadczenie w inżynierii odwrotnej. Zapraszam do zadawania mi wszelkich pytań w celu wyjaśnienia problemu.
Z góry dziękuję
Lionel
Witam
Najwyraźniej istnieje prostszy sposób, ponieważ niektóre skanery bezpośrednio dostarczają plik, który może być używany przez solidworks. Spójrz na operację importu, eksportu , a następnie na skanowanie do 3D
ale także na wideo Skanuj do 3D w wideo na youtioubheu
Są szkolenia na ten temat organizowane przez VIsiativ (nie mam żadnej prowizji jako influencer ;-) )
Szkolenie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ mówisz, że masz bardzo małe doświadczenie w inżynierii odwrotnej, spójrz na JavElin jako konkretny przykład.
Proponuję poszukać dodatków, które ułatwią Ci inżynierię wsteczną, takich jak Xtrac3D od POLYGA , ale są też inne, które można łatwo znaleźć, wyszukując za pomocą Add-in lub Plug-in for SW
Pozdrowienia
3 polubienia
Dobry wieczór @tous
Kolejne pytanie "Odpal i zapomnij", chyba że kandydat został pocięty na plasterek przez miecz świetlny.
Przypomina mi to biednego Ducrosa, który wariuje!
Pozdrowienia
1 polubienie
Witaj Zozo_mp,
I tak, czasami zastanawiam się, czy Ducros nie był też trochę księciem. !!!
Pozdrowienia
1 polubienie
Dobry wieczór
Przepraszam za tę spóźnioną odpowiedź. Przede wszystkim dziękuję za odpowiedzi, zwrócę się do różnych linków, które mi podałeś i jutro pogłębię moje badania! Nie jest łatwo znaleźć treści, nie wiedząc dokładnie, czego szukasz, stąd moje pytanie.
Życzę Wam miłego wieczoru/dnia.
Powinieneś szczególnie wiedzieć, czy chcesz przeprowadzić kontrolę wymiarową, czy inżynierię odwrotną.
1 polubienie
Podstawową funkcją jest przeprowadzanie kontroli wymiarowej na dużych częściach (około 1m^3)
Nie jestem pewien, czy Sw jest najlepszym oprogramowaniem do tego rodzaju pracy.
Z tego, co widziałem/praktykowałem, rozwiązania sterowania oferowane przez dostawców maszyn są bardziej odpowiednie (lepsze wskazówki dla użytkownika, tworzenie skryptów, cyfrowe przetwarzanie i rozpoznawanie).