Robot kroczący Solidworks "kontakt z podłożem"

Witam wszystkich,

Mam mały problem z symulacją w związku z moim projektem zaprojektowania robota kroczącego, a dotyczy to kontaktu z gruntem w badaniu analizy statycznej. Na początku po prostu umieściłem stały kontakt na poziomie elementów stykowych, co nie jest poprawne (nadal pomogło mi to w robieniu badań projektowych).

Z drugiej strony chciałbym wiedzieć, jak mogę stworzyć narzucony ruch z 3 stopniami swobody (jedno przesunięcie i dwa obroty) na poziomie stóp i palców. Czy jest to możliwe, czy jestem zmuszony wykonać dodatkową część, w tym przypadku podłogę (lub inną) i wykonać połączenie z moim zespołem.

question_contacte_sol.png
1 polubienie

Witam

Tak, wydaje mi się, że musimy stworzyć glebę.

Czy jest jakiś samouczek na ten temat... Szukam od dwóch dni, ale widzę wiele samouczków symulacyjnych, które wykorzystują stałe punkty (nie mówiąc już o tym, że ułatwiają zadanie)

Zobacz ten link 

http://www.erm-automatismes.com/d00013E-robot-humanoide-nao.pdf

Pogłębiając za pomocą tego linku, powinieneś odnaleźć swoje szczęście

@+ ;-)

Witam

Wydaje mi się też, że gleba powinna zostać stworzona

Dziękuję BCP ,

może mi to pomóc w następnym kroku (kiedy będę musiał zamodelować kompletnego robota z reduktorami i innymi).

ale pracuję z SW i matlabem (do regulacji i programu). więc nie wiem, jak mi to pomoże (bo nie zamierzam zmieniać mojego programu!!