W ramach osobistego projektu, szyny do telewizora, chciałbym prosić o doświadczenie i wiedzę, które pomogą mi odpowiedzieć na pytania, które mam w różnych dziedzinach, których wymaga jego realizacja. Wiedząc o tym, poza modelowaniem, moim celem jest uczynienie całości ruchomym, zarządzanie ruchami liniowymi i kołowymi oraz symulowanie sił i oporów. Wiedząc, że modelowanie blach jest dla mnie nowością, niektóre pytania będą dotyczyły realizacji niektórych kształtów.
W dalszej części przedstawię ogólny zarys projektu.
Ciekawostką jest to, że sam odwzorowuję model z tych, które mam w rękach. Model, który nie jest przeznaczony do produkcji, ale do wykorzystania w symulacjach (i renderingach) w celu sprawdzenia wykonalności projektu, a więc musi być zgodny z zasadami projektowania.
Zacząłem najlepiej jak potrafiłem od gięcia blach na różne szyny prowadnicy, jako niezależne części (jeszcze do tego wrócę), a potem przyszedł czas na łożyska.
Aby uzyskać więcej informacji, możesz znaleźć backstage w formacie cad na ich stronie: https://web.hettich.com/fr-fr/cad# I zgadzam się z @DoubleL , po co przeliczać dane producenta?
1°) W części symulacyjnej kulki nie są interesujące, ponieważ nie można umieścić łączników na kulkach (a symulacja działa tylko w statyce, a dynamika nie jest w tym przypadku interesująca). Ponadto należy zauważyć, że nie więcej niż cztery kulki będą stykać się z zewnętrzną szyną. Wiele kulek nie ma znaczenia, gdy zwis jest większy niż 1/2. Mówię tutaj tylko o symulacji statycznej.
Wielokula istnieje tylko dlatego, że nie wiemy, jaki będzie zwis, ponieważ jest to zjeżdżalnia. Dlatego też, gdy tylko prowadnica musi dużo wysunąć, wkładane są prowadnice dwusuwowe.
2°) W przypadku części animacyjnej ograniczenia mogą być nakładane tylko na kule, a zatem tylko na szyny lub części szyn, pod warunkiem, że subtelnie zastosowano linie separacji. Innymi słowy, wystarczy banalne ograniczenie kontaktu.
3°) Do renderowania za pomocą Visualize tworzysz tylko statyczne obrazy, więc zwykłe ograniczenia są wystarczające, jeśli masz kilka pozycji z kilkoma obrazami.
Dziękujemy @sbadenis , niestety modele są niekompletne i niedokładne. Nie mają łożysk, a niektóre mają brakującą szynę (w tym oczywiście model, który mnie niepokoi). Są nieco szorstkie. I nie mogę znaleźć dokładnego modelu, ale znalazłem taki, na którym powinienem być w stanie odzyskać profil (lub nie, biorąc pod uwagę błędy) szyn (niektóre wymiary są trudne do dokładnego zmierzenia w realu), więc nadal pomaga mi to trochę iść do przodu.
Prawdopodobnie będzie to wyraźniejsze, gdy zobaczysz ogólny podgląd, ale w zasadzie chcę również przetestować zwis slajdu podczas otwierania. Przy równoległym montażu do podłoża koniec szyny odpływowej będzie dążył do podłoża i straci swoją poziomość. W przypadku szuflady nie obchodzi nas, zgadzamy się, ale w przypadku telewizora... Podobnie jak w przypadku obrazu, "jeśli coś nie jest proste, to kupa". Chcę spróbować zapewnić kompensację nachylenia uchwytu, aby telewizor był ustawiony równolegle do podłoża, gdy jest rozłożony.
Wracając do łożysk, to ugięcie jest częściowo konsekwencją szczeliny między kulkami a stykającymi się częściami. Pozostałe łożyska tego suwaka są w 2 niezależnych częściach, które pod wpływem ugięcia przeciwstawiają się swoim kierunkom. Podczas naciskania na szynę wysokie łożysko toczy się na zewnątrz, podczas gdy niskie łożysko toczy się do wewnątrz.
Chciałbym móc uwzględnić ten aspekt w symulacji. Zwiotczenie przez zabawę, ślizganie się i zginanie. To prawie najważniejsza rzecz.
Jeśli zamocuję prowadnice za pomocą 2 na desce, tak, ale nie ma, między prowadnicami a deskami będzie stalowa szyna jednoszynowa, wstępnie nawiercona (lub nawet wstępnie nagwintowana) i maksymalna liczba.
Alternatywą może być pivot na 2 osiach, ale potrzebujesz mocnego, a więc ciężkiego,... Na końcu ramienia, nie jestem pewien. Wybierałem prosty pivot, na łożysku lub nie.
Nie chodzi o to, aby przeprowadzić test niszczący, ale raczej prototyp, zwłaszcza, że przy tego rodzaju sprzęcie możesz znaleźć się bardzo daleko od swojej symulacji z innym przesunięciem między 2 stronami. Myślę też, że mądrze byłoby zaopatrzyć się w system kalibracji/korekcji (zwłaszcza, że nie wiemy jak system będzie się zestarzał, ale nie będzie to na lepsze).
Tak więc, poza przygotowaniem systemu i jego wdrożeniem, chodzi o to, aby wykorzystać go do poprawy mojego wykorzystania SolidWorks poprzez nauczenie się, jak wykorzystać niektóre z jego funkcji/możliwości. Tak się składa, że ten projekt wymaga blachy, ruchu i symulacji, 3 aspektów oprogramowania, których nie opanowuję, więc jest idealny. Być może przejście przez SW nie zawsze jest najbardziej istotne, ale w pewnym momencie, aby nauczyć się korzystać z GPS, musisz spróbować gdzieś dotrzeć, nawet jeśli znasz drogę.
Zasugerowałeś, żebym wyjął skrzynkę z narzędziami, ale poza wiadomością od @Zozo_mp nie mam dużo więcej informacji na temat SW, zwłaszcza modelowania łożysk. Myślę, że powinienem był to powiedzieć wcześniej.
Z drugiej strony, jeśli wykonasz ASM, taki jak na obrazie monorailetcoulisse.PNG i pod warunkiem, że nie używasz ruchomych piłek, możesz wykonać symulację z prowadnicami kulkowymi z pełnym rozciągnięciem.
Konkretnie rzecz biorąc, twoje kłody muszą być zablokowane, a na każdą część szyny mogą przypadać tylko cztery. A to wykorzystuje odpowiednik skoku penetracji dla styków z szyną.