Zacinanie się ekranu dzięki logowaniu 3D Space Navigator

Witam

Nawigator przestrzeni działa dobrze, z wyjątkiem sytuacji, gdy poruszam myszą jednocześnie. Tutaj powiększanie lub przesuwanie odbywa się w szarpnięciach, co jest bardzo niewygodne.

Jest to wzmocnione na częściach z konstrukcjami spawanymi i/lub blachą, a jeszcze trudniejsze na rysunkach tych części.

Sterowniki połączeń 3D są aktualne, a także sterowniki GPU i posiadają certyfikat solidworks.

Oto konfiguracja dla informacji: Windows 10 pro, slw 2020, 48 GB pamięci RAM, Nvidia RTX 4000, i9 10900K.

Ale problem jest taki sam na innych maszynach:  Ryzen z P4000 i laptop I7 z RTX 2060

Czy istnieje cudowna opcja do wyboru? Czy to problem ze zbyt wolnym procesorem, kartą graficzną, czy brakiem pamięci RAM?

1 polubienie

Witam @colleys2003 

Boże, dlaczego miałbyś chcieć, aby te dwie rzeczy działały razem      =|:-)

To powiedziawszy, jest to całkiem normalne, ponieważ nawigator kosmiczny jest uważany przez Windoze za mysz , więc gdy otrzymuje dwa rozkazy w tym samym czasie, jeden w 2D, a drugi w 2D3D, przyjmuje informacje takimi, jakie są.
Miałbyś ten sam pb z dwiema myszami, zwłaszcza tymi, które mają wbudowane funkcje (ctrl lub shift lub escape) oprócz kliknięć i standardowego koła

W rzeczywistości konflikt występuje tylko w funkcji 2D, ponieważ jeśli używasz kółka myszy do obracania, nie ma konfliktu, ponieważ vindoze przyjmie rozkazy pierwszej z dwóch myszy w akcji, to  nic się nie dzieje na przykład dla pilota kosmicznego (i liceum w Wersalu).

W przypadku funkcji powiększania lub pomniejszania zacinanie się jest spowodowane kółkiem myszy, ponieważ sterownik Space nigdy nie szarpie żadnego z DDL.

Pozdrowienia

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź.

Nadal lepiej byłoby móc przesuwać wskaźnik za pomocą myszy podczas powiększania lub poruszania się po SN. (nadal jest to kuszące dla oburęcznego i zaoszczędziłoby to dużo czasu, 

Witam @colleys2003 

Sam jestem oburęczny z Solidworks (mysz + klawiatura + połączenie myszką 3D), ale nie widzę, kiedy mógłbym używać myszy w sposób, który wskazujesz.
Dzieje się tak z powodu, o którym wspomniałem w poprzednim poście, ale także z powodu tego , że Solidworks działa w sekwencji jednego przejścia.
Osobiście denerwuje mnie to, że jest to pojedyncze okno (nawet jeśli możesz wyświetlić 50, jeśli chcesz) i że nie możesz pracować na dwóch oknach jednocześnie, zwłaszcza gdy chcę pobrać wymiary z jednej części (funkcja miary), aby użyć ich w innym pomieszczeniu. Rzeczywiście, gdy przejdziesz do drugiego okna, pierwsze okno nie jest już dostępne. Podobnie, jeśli nie zamkniesz okna "miara" i nie zrobisz sucha, nie możesz nic zrobić w drugim oknie.
Zauważyłem od V2019, że jeśli zbyt szybko połączysz kilka kliknięć, cóż, robi się banan lub gofry lub ospa plik  (według własnego uznania).
Mógłbym zrobić dwustronicową listę prostych rzeczy, które spowalniają nas w SW, ale solidworks USA już się tym nie interesuje. Szkoda.

Pozdrowienia

PS: jeśli odpowiedź, z której jesteś zadowolony, możesz zamknąć temat, dziękuję

2 polubienia

Witam

Ostatnio mam ten sam problem, część już się nie porusza w 3D, gdy tylko dotknę myszy. Bardzo nieprzyjemne i strata czasu.

Natomiast ja wcześniej nie miałem tego problemu. Dziwaczny.

Jestem tego samego zdania co nasz przyjaciel @Zozo_mp którego pozdrawiam ;-)

Pracuję również z 2 myszkami 

@+;-)

1 polubienie

Witaj @chr22.net 

Miałem różne  problemy z myszką 3D, zanim zostałem zmuszony do jej zmiany (to centralna podkładka poszła w lizaka)

1°) odłączasz 3Dconnexion

2° ) samodzielnie korzystasz z myszy 2D
3°)  ponownie łączysz połączenie 3D i restartujesz Space pilota.

4°) robisz  ==> pasuje, aby ponownie ustawić ostrość swojego modelu.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam wszystkich Wszystko wydaje się zależeć od karty graficznej. Wygląda na to, że idzie lepiej z kartami graficznymi Radeon. O dziwo, mam wrażenie, że jest też lepiej z dużymi kartami do gier NVIDIA niż z quadro p... lub Quadro RTX...

W końcu znalazłem rozwiązanie. Już się nie szarpie, z wyjątkiem dużych zespołów, takich jak 2000 części

Witam @colleys2003

Czy mógłbyś podzielić się z nami wybranym rozwiązaniem, STP.

Czytając ponownie Twoje posty sprzed roku myślę, że karta graficzna nie ma z tym nic wspólnego.

Istnieje bardziej podstawowe wyjaśnienie niż usterka.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam, cieszę się, że to słyszę, ale podjęcie trudu, aby podzielić się rozwiązaniem z tymi, którzy zadali sobie trud, aby spróbować Ci pomóc, wydaje mi się minimum. Nie?

A priori jest w przeciążeniu lub konflikcie przetwarzania przez porty USB. Odkąd podłączyłem myszkę w BT, działa znacznie lepiej. Miałem wrażenie, że to karta graficzna, bo prawie nie miałem żadnych szarpnięć z moim laptopem, który jest wyposażony w kartę Gamers
Pozdrowienia.

Proszę! BT???

@Zozo_mp Bluetooth

Dziękujemy za opinie @colleys2003

1 polubienie