Witam wszystkich, obecnie korzystam z samouczka, jak zrobić szablon rysunkowy, gdy próbuję zapisać mapę bazową (polecenie w pliku) otrzymuję błąd mesg i oprogramowanie się zatrzymuje.
Autoryzowałem dany katalog do udostępniania do odczytu/zapisu w systemie Windows.
I nadal otrzymuję ten sam błąd msg.i, możesz mi pomóc, utknąłem
Zezwolenie na udostępnianie danego katalogu do odczytu/zapisu w systemie Windows niekoniecznie zastępuje podstawowe uprawnienia systemu Windows.
Oczywiste jest, że pierwszą rzeczą do zrobienia jest użycie folderu dedykowanego plikom niestandardowym, pozwala uniknąć zapomnienia o ich zapisaniu w przypadku formatowania i jest łatwiejsze w przypadku transferu komputera. Musisz tylko pomyśleć o zmianie ścieżki w opcjach systemu / lokalizacji pliku (są 2-3 sekcje do modyfikacji).
@AC COBRA: slddrw to plik rysunku części/asm, plan tła (slddrt) to "kaseta" (mówiąc prościej), slddrt jest uzupełnieniem drwdot, który jest modelem rysunkowym. Drwdot definiuje opcje dokumentu (ważne, gdy masz specyficzne potrzeby, takie jak podwójne wymiarowanie itp.), a także niejawnie zawiera slddrt, który jest częścią wizualną. Slddrt to plik wywoływany podczas zmiany formatu (na przykład z A4 na A3).
Zgadza się, ZAWIESIŁEM się podczas pisania formatu pliku do zapisania; Nie byłem jeszcze całkowicie rozbudzony... Ale fakt, że masz osobny folder do zapisywania planów w tle, jest nadal znacznie prostszy i w ten sposób możesz umieścić je na serwerze i wszyscy będą mieli takie same, jeśli jesteś z kilkoma projektantami.
Krok 4 nie jest dobry. Mapa bazowa jest zapisywana w formacie slddrt.
Ten plik zawiera tylko część znajdującą się na mapie bazowej (teksty, wymiary, rysunki).
Szablon rysunku zawierający dostosowanie (format adnotacji, styl linii...) jest zapisywany za pomocą opcji Zapisz jako i wybierz "Szablon rysunku". Spowoduje to wygenerowanie pliku drwdot.
Może to błąd , ale po co umieszczać rozszerzenie .slddrw w nazwie pliku, skoro wybierasz podtyp .slddrt? Po zapisaniu nie musisz wpisywać rozszerzenia, wystarczy wybrać odpowiedni typ.
Próbowałem zmienić rozszerzenie na .slddrw zamiast domyślnego slddrt , dlaczego to zrobiłem, p.c.q. w pierwszej wiadomości ACcobra, myślałem, że jego wiadomość mówi, aby umieścić slddrw ext.
Stwierdziłem, że nie ma to sensu (musiałem źle zinterpretować wiadomość ACcobra), ale uruchomiłem w obie strony, jeden z domyślnym ext i pojawił się ten sam komunikat o błędzie (patrz krok 5).
Mam ścieżkę, którą wcześniej utworzyłem szablon planu tła (.drwdot), a następnie zapisuję mapę bazową (.slddrt)
Zastanawiam się, czy powinienem usunąć mój rysunek (.drwdot) i zapisać mapę bazową, aby można ją było zapisać wcześniej
W przypadku problemu w kroku 3 potrzebujemy w kroku 1 - albo usuń domyślną ścieżkę z oprogramowania (normalnie już jej nie potrzebujesz); - lub baw się kolejnością za pomocą przycisków góra/dół, aby Twoja ścieżka pojawiła się jako pierwsza.
Wykonałem następujące kroki, aby sprawdzić moją teorię pod kątem tego, czy powinienem najpierw utworzyć mapę bazową i ją zapisać, a następnie zapisać plik jako .slddrw, aby nie stracić informacji.
1- Tworzenie nowego rysunku z moim modelem rysunku , a następnie zapisałem pusty szablon planu w pliku slddrw
2- Zamknij solidworks
3- Przejdź do katalogu rysunków i usuń mój szablon
4- Ponownie otwórz Solidworks z plikiem slddrw zawierającym informacje o rysunku
5- Zapisz mapę bazową (polecenie w pliku)
6- Ostatnia oszczędność pod z drwdot ext
I w końcu nadal mam komunikat o błędzie i solidworks się zatrzymuje
Musisz utworzyć folder katalogu, w którym przechowujesz mapy bazowe, tworzysz wspomnianą mapę bazową i zapisujesz ją w tym folderze w .drwdot, a następnie przechodzisz do ustawień Solidworks, aby wskazać, gdzie szukać nowej mapy bazowej, a stamtąd, gdy tworzysz nową instalację, powinieneś mieć tę, którą utworzyłeś...