Zapisywanie pod błędem rysowania mesg

Witam wszystkich, obecnie korzystam z samouczka, jak zrobić szablon rysunkowy, gdy próbuję  zapisać mapę bazową (polecenie w pliku) otrzymuję błąd mesg i oprogramowanie się zatrzymuje.

Autoryzowałem   dany katalog do udostępniania do odczytu/zapisu w systemie Windows.

I nadal otrzymuję ten sam błąd msg.i, możesz mi pomóc, utknąłem

Witam

Dla niestandardowych map bazowych należy utworzyć specjalny katalog, który należy zapisać w formacie .slddrw

1 polubienie

Witam

Sprawdź, czy masz prawo zarejestrować się w tym pliku, ponieważ niektórzy informatycy tacy jak my, nie udzielają dostępu do głównego pliku

Ale przyłączam się @Ac kobry 427 do propozycji stworzenia katalogu w innym miejscu

Miłego dnia

Zezwolenie  na udostępnianie danego katalogu do odczytu/zapisu w systemie Windows niekoniecznie zastępuje podstawowe uprawnienia systemu Windows.

Oczywiste jest, że pierwszą rzeczą do zrobienia jest użycie folderu dedykowanego plikom niestandardowym, pozwala uniknąć zapomnienia o ich zapisaniu w przypadku formatowania i jest łatwiejsze w przypadku transferu komputera. Musisz tylko pomyśleć o zmianie ścieżki w opcjach systemu / lokalizacji pliku (są 2-3 sekcje do modyfikacji).

@AC COBRA: slddrw to plik rysunku części/asm, plan tła (slddrt) to "kaseta" (mówiąc prościej), slddrt jest uzupełnieniem drwdot, który jest modelem rysunkowym. Drwdot definiuje opcje dokumentu (ważne, gdy masz specyficzne potrzeby, takie jak podwójne wymiarowanie itp.), a także niejawnie zawiera slddrt, który jest częścią wizualną. Slddrt to plik wywoływany podczas zmiany formatu (na przykład z A4 na A3).

3 polubienia

witam, zgadzam się z innymi w tym sensie, że zapisanie w innym miejscu udowodni nam, czy problem jest związany z folderem lub plikiem Solid. 

Pozdrowienia

1 polubienie

Zgadza się, ZAWIESIŁEM się podczas pisania formatu pliku do zapisania; Nie byłem jeszcze całkowicie rozbudzony... Ale fakt, że masz osobny folder do zapisywania planów w tle, jest nadal znacznie prostszy i w ten sposób możesz umieścić je na serwerze i wszyscy będą mieli takie same, jeśli jesteś z kilkoma projektantami.

2 polubienia

Cze wszystkim

Dziękuję za odpowiedzi, wykonałem kroki, które myślę, że mi powiedziałeś. Załączam kilka zdjęć, aby wyjaśnić proces 

Krok 1: Dodaj niestandardowy katalog dla moich map bazowych

Krok 2 Zapisz moją niestandardową mapę bazową

Krok 3 Solidworks przechodzi bezpośrednio do domyślnego katalogu dla map bazowych

Krok 4 Ponownie przypisz mapę bazową do katalogu niestandardowego

Krok 5: Komunikat o błędzie podczas próby zapisania mapy bazowej

Witam

Krok 4 nie jest dobry. Mapa bazowa jest zapisywana w formacie slddrt.

Ten plik zawiera tylko część znajdującą się na mapie bazowej (teksty, wymiary, rysunki).

Szablon rysunku zawierający dostosowanie (format adnotacji, styl linii...) jest zapisywany za pomocą opcji Zapisz jako i wybierz   "Szablon rysunku". Spowoduje to wygenerowanie pliku drwdot.

Nigdy nie zmieniaj rozszerzeń w oknie nagrywania.

1 polubienie

Może to błąd , ale po co umieszczać rozszerzenie .slddrw w nazwie pliku, skoro wybierasz podtyp .slddrt? Po zapisaniu nie musisz wpisywać rozszerzenia, wystarczy wybrać odpowiedni typ.

Witam

Próbowałem zmienić rozszerzenie na .slddrw zamiast domyślnego slddrt , dlaczego to zrobiłem,  p.c.q. w pierwszej wiadomości ACcobra, myślałem, że jego wiadomość mówi,  aby umieścić slddrw ext.

Stwierdziłem, że nie ma to sensu (musiałem źle zinterpretować wiadomość ACcobra), ale uruchomiłem w obie strony, jeden z domyślnym ext i pojawił się ten sam komunikat o błędzie (patrz krok 5).

Mam ścieżkę, którą wcześniej utworzyłem  szablon planu tła  (.drwdot), a następnie zapisuję mapę bazową (.slddrt)

Zastanawiam się, czy powinienem usunąć mój rysunek (.drwdot) i zapisać mapę bazową, aby można ją było zapisać wcześniej

Dsl mój msg do poprzedniego przyznałem się do popełnienia błędu w rozszerzeniu, musisz zarejestrować się pod .drwdot 

Jeszcze się nie obudziłem i to właśnie do tego pliku trzeba skierować linki, aby miał to odniesienie podczas tworzenia planu.

W przypadku problemu w kroku 3 potrzebujemy w kroku 1
- albo usuń domyślną ścieżkę z oprogramowania (normalnie już jej nie potrzebujesz);
- lub baw się kolejnością za pomocą przycisków góra/dół, aby Twoja ścieżka pojawiła się jako pierwsza.

Wykonałem następujące kroki, aby sprawdzić moją teorię pod kątem tego, czy powinienem najpierw utworzyć mapę bazową  i ją zapisać,   a następnie zapisać plik jako .slddrw, aby nie stracić informacji.

1-  Tworzenie nowego rysunku z moim modelem rysunku , a następnie zapisałem pusty szablon planu w pliku slddrw

2- Zamknij solidworks

3- Przejdź do katalogu rysunków i usuń mój szablon

4- Ponownie otwórz Solidworks z plikiem slddrw zawierającym informacje o rysunku

5- Zapisz mapę bazową (polecenie w pliku)

6- Ostatnia oszczędność pod z drwdot ext 

I w końcu nadal mam komunikat o błędzie i solidworks się zatrzymuje 

Musisz utworzyć folder katalogu, w którym przechowujesz mapy bazowe, tworzysz wspomnianą mapę bazową i zapisujesz ją w tym folderze w .drwdot, a następnie przechodzisz do ustawień Solidworks, aby wskazać, gdzie szukać nowej mapy bazowej, a stamtąd, gdy tworzysz nową instalację, powinieneś mieć tę, którą utworzyłeś...

1 polubienie

Musiałem skopiować i  zmienić nazwę mojego modelu rysunku (  drwdot) na plik mapy bazowej (.slddrt), aby oprogramowanie mogło go znaleźć.

Mogę kontynuować mój samouczek i jeszcze raz dziękuję za wsparcie