Wykonać kopię zapasową pliku .iam z innego.iam?

Witam

Chcę użyć programu ilogic lub vba, który byłby zawarty w pliku .iam:

-konwertuj mój Premier iam na krok

-otwórz krok z programem Inventor (usuwa to problemy z rysowaniem, które miałbym przy moim pierwszym zespole), który tworzy plik .iam

-Otwórz ten drugi IAM na rysunku

Chciałbym od pierwszego zestawu zapisać drugi, a następnie zamknąć go bez konieczności robienia czegokolwiek przez użytkownika, mogę już konwertować otwarty, ale problem polega na tym, że Thisdoc.save dotyczy tylko dokumentu, który  zawiera regułę, a nie mogę napisać reguły na drugim zestawie, ponieważ zostanie ona usunięta, jeśli użytkownik zmodyfikuje pierwszy, montaż.

Moim ostatecznym celem jest stworzenie planu z zespołu, który zawiera zmienne części (tutaj pierwszego), aby stworzyć swój plan, który zmienia się wraz z częścią.

PS: Załączam błąd spowodowany tym, że bezpośrednio wstawiam swój pierwszy zespół na rysunku.

sans_titre.jpg

Witam, celem zabiegu jest stworzenie planu, który podąża za zmianami w pomieszczeniu? Mam trochę kłopotów ze zrozumieniem "dlaczego" automatyzacja

1 polubienie

W rzeczywistości chodzi o to, aby użytkownik nie był za każdym razem, gdy używa innej części rodziny (dłuższej, węższej itp.), aby przerobić  część i rysunek.

W programie, który chcę zrobić, wystarczy wprowadzić parametry żądanego pomieszczenia, zmienia się ono automatycznie, a jego rysunek to również dość znaczna oszczędność czasu.

Witam

Nie wiedziałem, że możliwe jest dołączenie kodu VBA do IAM, ponieważ dla SolidWorks jest to niemożliwe!

Nie do końca zrozumiałem sens konwertowania go do STEP, czy nie możemy zapisać pliku IAm pod inną nazwą?

Konwersja do STEP sprawia, że montaż jest lżejszy i pozwala uniknąć błędu, który dołączyłem do tematu, a mianowicie rysunek prawie przecina moją część  na pół.

Więc a priori nie jest to możliwe!

Dlaczego nie użyć makra VBA, które znajduje się poza plikiem programu Inventor?

Dlaczego nie zbadać dokładniej tego błędu? Czy zainstalowana jest najnowsza dostępna wersja programu Inventor?

Chciałem tylko uniknąć używania programu innego niż Inventor, ale jeśli jest to konieczne.

Tak, rzeczywiście  Inventor Pro 2015, jestem tylko stażystą, więc moja wiedza o oprogramowaniu jest ograniczona do 1 miesiąca, ale inżynierowie ze mną nigdy nie mieli do czynienia z tym błędem, więc szukałem sposobu na obejście tego błędu.

Myślę, że bardzo sobie to utrudniasz, celem oprogramowania CAD, takiego jak Inventor lub Solidworks, jest powiązanie części z planem, a więc bezpośrednie odzwierciedlenie zmian z nią związanych.

Użytkownik Inventor od 6 lat, nigdy nie widziałem tego rodzaju błędu, czy próbowałeś pobrać dodatek Service Pack?

Czy mógłbyś przesłać mi tę część, że testuję ten błąd?

Wreszcie, dzięki konfiguracji rodziny części, możliwe jest proste wprowadzenie danych do tabeli zarządzania częściami iPart.

@PL rzeczywiście możliwe jest użycie VBA w dokumencie IAM, a także tak zwanego kodu iLogic, w zasadzie uproszczonego VB.

Tak, zdaję sobie z tego sprawę, ale jeśli biorę oryginalny montaż, zawsze jest problem.

Albo mój kawałek zostanie wycięty, albo elementy staną się niewidoczne... podczas gdy na moim montażu wszystko jest dobrze wyeksponowane...

Dlatego sam sobie to utrudniam.

Niestety nie mogę przekazać Ci montażu, ponieważ jest on poufny... Co więcej, biorąc pod uwagę liczbę zawartych w nim elementów, zajęłoby to trochę czasu.

Ouch

A co z dodatkiem Service Pack? To są aktualizacje programu Inventor, być może Twój problem wynika z ogólnego błędu...

Czy ten beug istnieje nawet przy układzie prostej części, takiej jak sześcian? Czy tylko z tą mieszanką?

Czy zespół obejmuje części iPart?

Nie do końca rozumiejąc problem, niestety nie mogę nic dla Ciebie zrobić...

Witam

W końcu znalazłem sposób na obejście tego błędu.

Po prostu użyłem prostej funkcji wyprowadzania mojego zestawu, daje mi ona ipt, który nie powoduje błędów na rysunku i ładuje się ponownie przy każdym documentuptade().

Z drugiej strony na błąd nie znalazłem rozwiązania.

Dziękuję za odpowiedzi.