Skanowanie 3D i inżynieria odwrotna

Witam wszystkich,

Posiadam plik .obj (siatkę, więc o ile się nie mylę), który jest skanem części 3D. Chciałbym zająć się inżynierią odwrotną, aby uzyskać modelowanie części na przykład w solidworks i móc generować plany budowy. (zeskanowana część jest zepsutą częścią i chcemy ją odbudować)

Moje pytanie jest następujące: czy ktoś, kto jest przyzwyczajony do tego typu podejścia, może mi doradzić metodę i oprogramowanie, którego używa.

Posiadam Rhinoceros 3D, solidworks z modułem skanowania do 3d oraz autocad.

Zrobiłem kilka testów następującymi metodami:
- import do Rhino, następnie tworzenie powierzchni, przekrojów do ręcznej rekonstrukcji, a następnie import do SW w celu rozpoznania funkcji (ten ostatni punkt nie został jeszcze przetestowany)
- importuj do Solidworks, ale nie mogę go używać z modułem skanowania do 3d.

BĄDŹ OSTROŻNY Nie proszę, aby przeżuwać metodę krok po kroku, ale więcej informacji zwrotnych i porad na temat najlepszego sposobu postępowania.

Z góry dziękuję

1 polubienie

już spróbuj przetestować z rozpoznawaniem funkcji

Nie jest zły i stworzony do tego................; -)

2 polubienia

Gt22 dziękuję za odpowiedź, problem polega na tym, że przycisk rozpoznawania funkcji jest wyszarzony, gdy importuję moją część. Czy uważasz, że jest to spowodowane formatem importu?

1 polubienie

Masz którą wersję SW Standard Pro Premium

Myślę, że potrzebujesz wersji premium, aby mieć rozpoznawanie funkcji

Czy kiedykolwiek próbowałeś rozpoznawać funkcje za pomocą swojego oprogramowania?

@+

Witam

W tym celu posiada licencję zawodową. Jeśli go masz, musisz aktywować skanowanie do 3d w dodatkach, a następnie otworzyć plik i w typie pliku wybierz " plik siatki " na dole listy, a następnie kliknąć  część, a następnie otwórz.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Mam wersję standardową, ale kolega który ma premium na swoim rowerze ma ten sam problem, funkcja jest wyszarzona.
Nie, nigdy tego nie robiłem, spojrzałem na samouczek SW pod tym linkiem http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/fworks/t_recognizing_features_automatically.htm

ale hej, ponieważ nie mogę aktywować funkcji, trudno jest po prostu zacząć.

Właśnie próbowaliśmy z prostym elementem, który stworzyliśmy, ale funkcja pozostaje wyszarzona, najpierw poszukam, skąd pochodzi ten problem, który muszę najpierw naprawić.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź

Witam

Rozpoznawanie cech FeatureWorks, które jest standardem od SW2016, działa tylko na importowanych obiektach objętościowych, a nie na powierzchniach i szyjkach.

@+

2 polubienia

Aby zaimportować plik OBJ 

3 polubienia

@coyotte masz na myśli, że 

Rozpoznawanie cech FeatureWorks

Działa objętościowo

Nie działa na tablecie Surface

@+

2 polubienia

Podobne projekty realizowałem już pod solidem

1- Otwórz plik jako plik siatki