Posiadam plik .obj (siatkę, więc o ile się nie mylę), który jest skanem części 3D. Chciałbym zająć się inżynierią odwrotną, aby uzyskać modelowanie części na przykład w solidworks i móc generować plany budowy. (zeskanowana część jest zepsutą częścią i chcemy ją odbudować)
Moje pytanie jest następujące: czy ktoś, kto jest przyzwyczajony do tego typu podejścia, może mi doradzić metodę i oprogramowanie, którego używa.
Posiadam Rhinoceros 3D, solidworks z modułem skanowania do 3d oraz autocad.
Zrobiłem kilka testów następującymi metodami: - import do Rhino, następnie tworzenie powierzchni, przekrojów do ręcznej rekonstrukcji, a następnie import do SW w celu rozpoznania funkcji (ten ostatni punkt nie został jeszcze przetestowany) - importuj do Solidworks, ale nie mogę go używać z modułem skanowania do 3d.
BĄDŹ OSTROŻNY Nie proszę, aby przeżuwać metodę krok po kroku, ale więcej informacji zwrotnych i porad na temat najlepszego sposobu postępowania.
Gt22 dziękuję za odpowiedź, problem polega na tym, że przycisk rozpoznawania funkcji jest wyszarzony, gdy importuję moją część. Czy uważasz, że jest to spowodowane formatem importu?
W tym celu posiada licencję zawodową. Jeśli go masz, musisz aktywować skanowanie do 3d w dodatkach, a następnie otworzyć plik i w typie pliku wybierz " plik siatki " na dole listy, a następnie kliknąć część, a następnie otwórz.
Mam wersję standardową, ale kolega który ma premium na swoim rowerze ma ten sam problem, funkcja jest wyszarzona. Nie, nigdy tego nie robiłem, spojrzałem na samouczek SW pod tym linkiem http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/fworks/t_recognizing_features_automatically.htm
ale hej, ponieważ nie mogę aktywować funkcji, trudno jest po prostu zacząć.
Właśnie próbowaliśmy z prostym elementem, który stworzyliśmy, ale funkcja pozostaje wyszarzona, najpierw poszukam, skąd pochodzi ten problem, który muszę najpierw naprawić.
Rozpoznawanie cech FeatureWorks, które jest standardem od SW2016, działa tylko na importowanych obiektach objętościowych, a nie na powierzchniach i szyjkach.