Cóż, chyba nie jestem w tym dobry... lub za bardzo szukam funkcji, której nie ma w Solidworks.
Używam Sldws 2022
Utworzyłem blok w pliku fragmentu. Następnie za pomocą montażu włożyłem kolejną część, aby zrobić odcisk. Chciałbym teraz móc podzielić ten utwór na dwie części zgodnie z " linią podziału "
Tam, gdzie boli dół: to, że moja linia podziału nie jest dokładnie płaska i podąża za obrotem. Moja górna linia przedziałka biegnie na zewnątrz, podczas gdy dolna pozostaje w środku
Nie do końca zrozumiałem twoją prośbę, ale czy wypróbowałeś funkcję dzielenia? W moim przykładzie podzieliłem dysk krzywą (od środkowej płaszczyzny). Jest to funkcja, której używam na co dzień do dzielenia objętości na kilka części, a także używana dla tych, którzy robią formy.
Dla tych, którzy nigdy nie korzystali z tej funkcji, musisz zrobić szkic, który "tnie twój kawałek jednym lub kilkoma pociągnięciami. Następnie wybierz funkcję podziału i wytnij obrabiany przedmiot, a następnie kliknij obszary/części do cięcia.
Czy w przypadku " wewnętrznej " części "zewnętrznej" funkcja pochylenia nie załatwia sprawy (coś, do czego jesteś nieco zobowiązany albo na części, albo na formie, gdy wykonujesz tego rodzaju część.