Dzielenie footprintu na dwie bryły

Cóż, chyba nie jestem w tym dobry... lub za bardzo szukam funkcji, której nie ma w Solidworks.

Używam Sldws 2022

Utworzyłem blok w pliku fragmentu. Następnie za pomocą montażu włożyłem kolejną część, aby zrobić odcisk.
Chciałbym teraz móc podzielić ten utwór na dwie części zgodnie z " linią podziału "

Tam, gdzie boli dół: to, że moja linia podziału nie jest dokładnie płaska i podąża za obrotem.
Moja górna linia przedziałka biegnie na zewnątrz, podczas gdy dolna pozostaje w środku

Czy masz pomysł, jak to zrobić?

Test_Empreinte.SLDPRT (2,5 MB)

Witaj coin37coin,

Nie jestem zbyt zaznajomiony z formowaniem, ale oto link do Twojego pytania =>Footprinty i menedżer właściwości PropertyManager Footprint - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS
Powodzenia, @+.
AR.

Nadruk jest już wykonany, ale dziękuję @A_R . Jest czystszy jako pomoc niż to, co miałem :slight_smile:

Witam

Nie do końca zrozumiałem twoją prośbę, ale czy wypróbowałeś funkcję dzielenia?
W moim przykładzie podzieliłem dysk krzywą (od środkowej płaszczyzny).
Jest to funkcja, której używam na co dzień do dzielenia objętości na kilka części, a także używana dla tych, którzy robią formy.

Dla tych, którzy nigdy nie korzystali z tej funkcji, musisz zrobić szkic, który "tnie twój kawałek jednym lub kilkoma pociągnięciami.
Następnie wybierz funkcję podziału i wytnij obrabiany przedmiot, a następnie kliknij obszary/części do cięcia.

Czy w przypadku " wewnętrznej " części "zewnętrznej" funkcja pochylenia nie załatwia sprawy (coś, do czego jesteś nieco zobowiązany albo na części, albo na formie, gdy wykonujesz tego rodzaju część.

3 polubienia