Zakładanie własnej firmy, inżynier freelancer

Cze wszystkim

To wszystko jest w tytule, jeszcze nie jestem zdecydowany, ale coraz częściej zadaję sobie pytanie...

Od prawie 10 lat jestem inżynierem projektu w mechanice przemysłowej, powody, które popychają mnie do posiadania jego przemyśleń, są wielorakie:

- Przede wszystkim po to, aby móc zbliżyć się do mojego partnera (mieszkamy od 4 lat w różnych miastach i mieszkaniach), aby w końcu móc projektować siebie za pomocą osobistych projektów.

- Skup się na tym, co lubię i co mogę zrobić.

- Poznawaj nowych ludzi, nowe projekty, nowe problemy...

- Wyjdź ze swojej strefy komfortu i wyrusz na przygodę.

- Zarządzaj moim harmonogramem

Moje umiejętności dotyczą prac przedprojektowych, badań i propozycji koneptów, pisania CdC, analizy ryzyka, szczegółowych badań, modelowania, wymiarowania (Rdm, Finite Elements), rysowania, instrukcji montażu, działań następczych po projekcie, kosztorysowania, ekspertyz mechanicznych...  

Powoli zaczynam dociekać. Podjęcie decyzji o tym nie wydaje się skomplikowane, procedury są dość proste. Trudności  pojawiają się później, kiedy trzeba znaleźć klientów i kontrakty!

Korzystam z tego forum, aby uzyskać porady i informacje zwrotne od osób, które już się na to zdecydowały, lub jeśli masz w swoim otoczeniu kogoś, kto stał się samozatrudniony, jakie są Twoje odczucia na temat jego sytuacji?

Czy łatwo jest znaleźć nowych klientów? Nowe kontrakty?

Czy na dłuższą metę nie istnieje ryzyko izolacji? Czuć się samotnym w obliczu trudności?

Jak zamortyzować cios związany z licencją Solidworks i jej coroczną konserwacją? Ponieważ jest to najważniejsza pozycja wydatku, granicząca z nieprzyzwoitością dla osoby prowadzącej działalność gospodarczą!

Dla twojej informacji, planuję zbliżyć się do Awinionu, a więc w promieniu działania między Nimes, Orange, Salon de Provence, Alès, Montpellier, Martigues, Fos, Aix, Marsylia...

Z góry dziękuję za odpowiedzi, które być może pozwolą mi wyjść z tego okresu pytań!

2 polubienia

Witam

Zdarza się, że kontaktujemy się z osobą, która prowadziła działalność na własny rachunek, a osoba ta przyszła do pracy w naszym lokalu z konkretnie określonymi zadaniami. Brak inwestycji w sprzęt i oprogramowanie. Z drugiej strony nie wiem, jak go zwerbowaliśmy. Być może będziesz musiał sprawdzić, czy możesz wysyłać e-maile lub pocztę do skrzynek w regionie, lub chciałbyś go zainstalować, aby przeprowadzić małą ankietę na temat ich potrzeb w zakresie podwykonawstwa w tej dziedzinie.

2 polubienia

Pojawiło się to pytanie, które może ci pomóc:

http://www.lynkoa.com/forum/import-export-formats-neutres/que-faut-il-faire-pour-%C3%AAtre-dessinateur-projeteur-ind%C3%A9pendant

1 polubienie

Albo lepiej, ten:

http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/dessinateur-independent

1 polubienie

Dziękuję Alain, już czytałem te różne tematy.
Ale nie na tyle, by mnie uspokoić!

Prawdę mówiąc, kilka razy czytałem na różnych forach, że dla freelancera możliwa jest praca przy minimalnych nakładach inwestycyjnych. Korzystanie z licencji CAD i sprzętu klienta...

Ale szczerze mówiąc, nie do końca w to wierzę! Pozwól, że wyjaśnię:

• Jeśli duża firma korzysta z usług freelancera, to dlatego, że ma punktualne przeciążenie pracą, więc wszyscy w firmie pracują na pełnych obrotach, a wszystkie licencje są wykorzystywane. Wiem, jak to jest, nigdy nie możesz mieć wystarczającej licencji, gdy jest pośpiech! Jeszcze nigdy nie widziałem firmy z nadmiarem licencji!
  • Jeśli mała firma korzysta z usług freelancera, to dlatego, że nie ma środków CAD, a nawet w ogóle nie ma biura projektowego...

Krótko mówiąc, mam wrażenie, że zakup licencji solidworks jest niezbędny (może się mylę...). Wiedząc, że jedna z moich umiejętności, którą chciałbym wykorzystać, polega na wymiarowaniu i obliczeniach według nieskończonej liczby elementów, musiałbym zatem przejść na licencję Premium z opcją Symulacji, do której muszę dodać roczną konserwację.... glupsy... jeśli dodam dobrą stację roboczą, która wytrzymuje... Re-Glups! Pozwolę ci policzyć, potrzebujesz piekielnego budżetu, aby zacząć!

Dlaczego nie wziąć kredytu, ale wyobrażam sobie, że na poziomie banków sprawa się komplikuje, gdy nie ma się stałej pensji co miesiąc...

Krótko mówiąc, dużo pytań!

1 polubienie

Nie zapominaj, że jeśli jesteś samozatrudniony i pracujesz ze swoim sprzętem i licencją

Wersja licencji musi być zgodna z wersją klienta

więc potrzebujesz wersji X, aby zadowolić swoją bazę klientów

ponieważ wersja działa tylko przez +1

Przykład: masz licencję premium z 2016 roku ŚWIETNIE

Twój klient ma wersję 2014, możesz nad nią pracować, ale nie będzie mógł mieć drzewa tworzenia z Twojej części

To samo dotyczy bibliotek

@+

2 polubienia

I tak! Odwieczny problem wersjonowania!

Wersje nie stanowią tak naprawdę problemu, ponieważ oprogramowanie (w przeciwieństwie do innych) jest zarządzane za pomocą numeru seryjnego wspólnego dla wszystkich wersji.
Możliwe (i prawie łatwe) jest zainstalowanie wszystkich potrzebnych wersji, gdy zajdzie taka potrzeba.

Problemem, który może się pojawić, jest znalezienie plików instalacyjnych dla wersji starszej niż n-2 (n oznacza najnowszą wersję komercyjną), ale można to ustalić z klientem.

6 polubień

Firma licząca 160 osób posiadamy 23 licencje standardowe SW i 1 licencję pro dla 13 lub 14 stałych kreślarzy i kilka innych używanych.

Kiedy pracuje dla nas podwykonawca, wymagamy od niego, aby pracował w naszym zakładzie z naszym sposobem rysowania, numerowania części itp.

Z drugiej strony zapewniamy mu stanowisko. W naszym biurze przez cały czas dostępne są 2 lub 3 stanowiska dla podwykonawców.

To tyle, jeśli chodzi o moje osobiste doświadczenia.

3 polubienia

Witam.

Bardzo ładny profesjonalny projekt. 

Ale zanim porozmawiamy o inwestycjach materialnych, myślę, że powinieneś skupić się na bardziej istotnych punktach, takich jak rynek docelowy (sektor niszowy lub wolumenowy), zrównoważony rozwój Twojej firmy, postaraj się, aby kontakty z klientami były zainteresowane współpracą...  

Pomyśl też, że będziesz konkurować z firmami usługowymi, które będą bardziej reaktywne, bardziej agresywne i bardziej autonomiczne niż Ty...

Wszystkie te punkty należy wziąć pod uwagę z dużym wyprzedzeniem, że problemy z przepływem środków pieniężnych w przypadku inwestycji nie powinny być możliwe.

4 polubienia

@ sbadenis

24 licencje dla 13 rysowników? :o Jak wytłumaczyć tę organizację? Czy lepiej korzystać z podwykonawców? Praca tymczasowa zamiast zatrudniania? (ciekawe opinie)

@ cbreban

Zgadzamy się, że to nie są moje jedyne pytania! Bynajmniej! Tyle, że tak jak jesteśmy na forum Lynkoa, zadałem swoje pytania związane z tym środowiskiem ;)

@ sbadenis : to sprawia, że śnimy o tym, co nam mówisz... My jesteśmy po drugiej stronie (usługodawców), rzadko zdarza się, że korzystamy z maszyn klienta. Więc to informatyk klienta instaluje ścieżki, domenę... na naszej maszynie (jest to źródło długotrwałych problemów, zawsze są resztki od jednego klienta do drugiego). Tak więc musimy zaplanować czysty dysk twardy z systemem obrazu/klonowania, ale to tylko trochę zarządzania do zaplanowania (licencja oprogramowania do przeniesienia, aktualizacja systemu Windows...).

W pozostałej części (metoda rysowania, numeracja) jest to w zasadzie podstawa w podwykonawstwie.

Wracając do podstawowego pytania: znalezienie klientów zawsze jest trudne. Twoim problemem będzie  zarządzanie czasem i harmonogramem.
Zarządzanie czasem: Mam dużo pracy > nie mam czasu na szukanie klientów
Zarządzanie harmonogramami: mam klienta, który mnie karmi, proponują mi kolejną umowę, jest pośpiech w terminach

I nie mówię tu o problemach rodzinnych związanych ze zmęczeniem czy stresem.

2 polubienia

Jest też dział metod, który trochę rysuje, kierownicy 2 BE, którzy otwierają zespoły do walidacji, oraz kilka osób w dziale kosztorysów, które regularnie rysują układy 3D. W rezultacie pozostały tylko 3-4 bezpłatne licencje dla podwykonawców, stażystów i praktykantów w programach pracy-nauki.

Możesz również zwrócić się do niezależnych agencji lub platform freelancerskich, które pomogą Ci rozpocząć pracę jako freelancer i łatwiej znaleźć zlecenie. 

Oto blog, który może Cię zainteresować: https://yalink.fr/blog/guides/ingenieur-freelance-et-micro-entreprise/

Miłego dnia

1 polubienie

To wykopywanie!!  

Myślę, że nie zawaha się podziękować za odpowiedź na jego pytanie 6 lat po jego poście... No to jeśli to jeszcze jest na forum.

3 polubienia

Bycie freelancerem to generalnie dobra sprawa, pod warunkiem zachowania przyzwoitych dochodów. Duży plus tego rozwiązania jest taki że możemy dużo czasu poświęcić na obowiązki domowe. Co jest dla mnie bardzo ważne…

Wezmę łopatę i wrócę!

3 polubienia

… Za późno...
image
… do zaledwie 3 lat.

3 polubienia

Powyższy obraz @Maclane przedstawia:
1- Freelancer, który czeka na zamówienia
2 - forumowicz, który czeka na odpowiedź przed uruchomieniem
3 - Freelancer po 3 latach działalności
4 - generatywna sztuczna inteligencja, która powoduje błędy

3 polubienia