Druga część wytłaczana zbyt grubo

Witam

W 2016 roku wyciągam z części wyciętej pod kątem 45°.

Problem polega na tym, że ta część nie ma tej samej grubości co 1. część.

Jak mogłem to zrobić?

Delikatność

capture.jpg
1 polubienie

W porządku, myślę, że to znalazłem, to kwestia kąta w stosunku do części zewnętrznej.

Więc zmodyfikowałem ten kąt, wykonując pierwszy szkic, aby móc zmierzyć kąt, jest to uchwycenie pierwszej wiadomości , a następnie przerobiłem mój szkic pod odpowiednim kątem.

Nie jest to "ortodoksyjne", ale działa.

Teraz biorę bardziej "katolickie" rozwiązanie

Delikatność

capture.jpg
3 polubienia

Jeśli stworzysz plan i szkic na swoim przekroju w wieku 45 lat

i przekształcasz elementy, będziesz mieć szkic, który dokładnie pasuje do boków twoich elementów 

a wytłoczenie twoje boki będą takie same w sekcji 

@+

Witam 

dlaczego nie użyć funkcji Swiped Boss/Base z wyborem grupy?

Byłoby prościej, wystarczyłoby utworzyć profil przekroju i ustawić linię odpowiadającą długości profilu. 

3 polubienia

Jeśli dwie części znajdują się w tej samej płaszczyźnie, można je wyciągnąć w jednej funkcji, zarządzając grubościami.

W przeciwnym razie możesz wykonać skanowanie, utworzyć ścieżkę pod kątem 45°, a następnie szkic do zeskanowania.

Klasa A+

2 polubienia

To nie działa lepiej lub nie zrozumiałem.

Cięcie pod kątem 45° jest szersze niż cięcie pod kątem 90°, to jest problem, to jest kąt.

Gdy tylko rozpoznaję elementy w widoku 45°, szerokość nie jest już zgodna z sekcją 90°.

Tam odpowiadam gt22

capture.jpg

Dla A.LeBlanc:

Czy mógłbyś przesłać mi swój kawałek?

Dla Cyrille CM:

O tym też nie pomyślałem, więc zaczynam od odcinka 90°?

Delikatność

Witam

Tam, gdzie masz cięcie na 45, wybierasz najkrótszą ścianę (tę prostopadłą do ściany o średnicy) i wykonujesz szkic, a następnie przekształcasz elementy swojego profilu i wykonujesz wyciągnięcie z jednej strony do powierzchni, a z drugiej żądanej długości...

1 polubienie

Jeśli tworzysz swój plan 90°, ponieważ chcesz mieć kąt 90°

Musisz tylko przekonwertować elementy na obudowie płaszczyzny i wykonać wyciągnięcie

Zobacz obraz i załączony plik

Przygotowałem dla ciebie niecodzienny plan, abyś mógł to sobie wyobrazić

Na tej płaszczyźnie odsunięcia naszkicować i przekonwertować elementy

patrz plik SW 2012

@+

creation_de_profil_via_convertir_les_entitees.sldprt
1 polubienie

Gdy dwa profile muszą znajdować się pod kątem 45° od siebie, kąt płaszczyzny, którą tworzą (mediatora) wynosi 22,5° (patrz załączony obrazek)

W rzeczywistości nie można pozostawić z normalnym wytłoczeniem na powstałej powierzchni cięcia pod kątem 45°.

Teraz, gdy widzimy, że wnętrze twojego profilu również składa się z dwóch komór, wydaje mi się, że najprostszym rozwiązaniem jest skorzystanie z funkcji skanowania.

sans_titre.png
2 polubienia

Niniejszym... Z drugiej strony jestem w 2016 roku

profil.sldprt
1 polubienie

W rzeczywistości możesz przekształcić elementy (szkic) lub krzywe przecięcia na płaszczyźnie prostopadłej do Twojego profilu, ale bardziej przejrzyste byłoby użycie początkowego szkicu i znacznie mniej skomplikowane w przypadku ewolucji lub modyfikacji Twojej części.

1 polubienie

Witam

Czy nie należy ukosować każdej sekcji (przyciąć koniec każdej sekcji pod kątem 45°/2=22,5°)?

1 polubienie

A Ty pracujesz tylko na jednym planie, więc istnieje kilka dostępnych rozwiązań. Jeśli masz skręt w swoim profilu, musisz utworzyć krzywe prowadzące.

Następnie można ponownie wykonać szkic i wykonać wyciągnięcie zgodnie z płaszczyzną prostopadłą do początkowego szkicu i użyć funkcji powłoki.

coque.sldprt powiedział:

Ale najlepszym rozwiązaniem jest zamiatanie.

Mały przegląd funkcji kadłuba, która może być bardzo przydatna w przypadku pustych profili, z drugiej strony musisz bawić się wieloma obiektami, jeśli cała część nie ma być pusta.

Dziękuję wam wszystkim.

To wspaniałe, uczę się za każdym razem, gdy przez to przechodzę.

Załączam plik i zrzut ekranu, aby wyjaśnić, czego dokładnie chcę.

Oryginalnie ta część pochodzi z instrukcji, którą wyciąłem i zmodyfikowałem.

Delikatność

sup_venti.sldprt

Niniejszym... W rzeczywistości istnieje kilka zamkniętych pętli, więc musisz powtórzyć tę funkcję kilka razy

sup_venti.sldprt

Podstawowe pytanie brzmi:

Chcesz A=B czy coś innego?

Dla A=B musisz wykonać dwusieczne cięcie kąta między 2 częściami.

Jeśli A i B zostaną nałożone, określi to możliwy kąt, który jest łatwy do określenia, rysując trójkąt.

3 polubienia

Super A.Leblanc, to jest dokładnie to.

Tak dla zabawy: jeśli chcę,  aby kąt był zakrzywiony?

Delikatność

Cóż, nie martw się, kładziesz urlop, z drugiej strony zwracaj uwagę na pożądaną odległość między stycznością a częścią początkową.

W szkicu, jeśli umieścisz zaokrąglenie, zajmie ono odległość od przecięcia między liniami.

Miło, że mogłem ci pomóc.