Witam. Aby narysować panele fotowoltaiczne na Draftsight, zduplikowałem prostokąt na sieć i umieściłem przezroczyste tło. Mój problem polega na tym, że kiedy wybieram panele, wszystko zmienia kolor na niebieski i nie widzę już, co jest pod spodem. W związku z tym mam problem z przesuwaniem paneli. Czy możesz dać mi rozwiązanie, dzięki któremu mogę wybrać panele z niebieskim tłem i móc zobaczyć elementy pod spodem? Z góry dziękuję.
Witaj Sebastien_Nowakoski,
Czy masz solidworks?
łatwiej byłoby wykonać te manipulacje z SW.
Powodzenia.
@+.
AR.
Projektuję rolety fotowoltaiczne i montuję bloczki słupów. Ustawiłem znaki, aby pokazać, jak trzyma się na parkingu. Na tym moja praca się kończy. Następnie rysujemy odcienie na Tekli.
Okej, czy nie lepiej byłoby zrobić to bezpośrednio na Tekli?
Witam @Sebastien_Nowakowski
Jeśli to możliwe, powinna istnieć opcja wpływania na zachowanie wyświetlania podczas wyboru. Próbując znaleźć takie opcje w sieci, to, co widzę, wydaje się mieć pozory związku, to opcje w zakładce Wyświetlanie w Ustawieniach systemu, zwłaszcza 2 pola wyboru w podkarcie Kolory, w pobliżu znajduje się również opcja wyświetlania przezroczystości elementów. To od Ciebie zależy, czy przetestujesz.
Witam;
Powinieneś użyć warstw dla różnych komponentów...
Następnie ukryj niechcianą warstwę, aby móc wybrać inne elementy...
https://help.solidworks.com/2023/french/DraftSight/html/hlpid_adjust_layer.htm
Dziękuję za opinie, ale właśnie taki jest cel tej warstwy, którą chcę przenieść.
Przeszkadza mi kreskowanie, mimo że stawiam przezroczystość w warstwie. Wybierając obiekt, a tym samym kreskowanie, wszystko jest ukryte.
Miałem trudności ze zrozumieniem twojego pojęcia " przezroczystości ", jeśli twoje elementy znajdują się na zdefiniowanej warstwie, po prostu ją wyłącz (ukryj), aby ich nie wybierać...
Zastosowanie do niego przezroczystości nie wystarczy, encje prawdopodobnie zawsze można wybrać.