Wybieranie ścian na podstawie ich powierzchni

Witam
Mam pokój z niezliczoną ilością powierzchni i chcę znaleźć taki, w którym powierzchnia jest mniejsza niż "X" mm².
Czy jest na to sposób?

Potrafię też wykazać się sprytem, rozkładając mój (płaski) kawałek na niezliczoną ilość ciał i sortując według wagi...

Posiadam pakiet mycad

Dziękuję za pomoc

Może patrząc na czujniki, po prostu usłyszałem o nich w kilku dyskusjach na tym forum ale nigdy nie miałem okazji zagłębić się w temat.

1 polubienie

Witam

Ma to na celu znalezienie małego obszaru utworzonego przez funkcje z lekko zaburzonym wynikiem, możesz spróbować za pomocą narzędzia "Analiza geometrii"

W przypadku rozwiązania z czujnikami myślę, że musimy stworzyć jeden na powierzchnię, który może być długi.

1 polubienie

"Aby znaleźć mały obszar utworzony przez funkcje z lekko pomieszanym wynikiem, możesz spróbować za pomocą narzędzia "Analiza geometrii"

Absolutnie nic z tym wspólnego... Ale narzędzie jest interesujące!

Zagłębiam się w pomoc, aby w pełni zrozumieć, ale jest obiecująca

Dziękuję!

Małe twarze

Małe twarze to twarze, na których:
długość wszystkich krawędzi jest mniejsza niż określona długość i
Pole powierzchni powierzchni jest mniejsze niż kwadrat określonej długości krawędzi

Aby sprawdzić, czy są małe ściany, zaznacz pola wyboru Pomijalna geometria i Małe powierzchnie, a następnie określ maksymalną długość krawędzi w polu wyboru Długość wszystkich krawędzi. Ściany, których wszystkie krawędzie są mniejsze niż określona długość, są małymi ścianami.

W rzeczywistości mi to nie odpowiada.

Za pomocą tej funkcji wpisujemy wartość X i znajdujemy wszystkie powierzchnie, które nie mają boku > X i których pole powierzchni jest mniejsze niż X².  Mam problem z nastawą długości pierwszego boku. Na przykład, jeśli szukam powierzchni mniejszych niż 400 mm², wpisuję 20 w polu długości. ale i tak nie znajdę prostokątów 25 x 15 mm, które mnie interesują bo 25 mm > 20 mm

Może poprzez nazewnictwo powierzchni?