Łatwy wybór początku układu osi (CATIA)

Witam

W CATIA używam wielu układów osi (układów współrzędnych).

Często muszę wybrać początek układu współrzędnych. Nie znam jednak innego sposobu niż kliknięcie w początek układu współrzędnych na wykresie (model CATIA). Jest to więc bardzo denerwujące, gdy w pobliżu początku znajduje się wiele elementów.

Czy istniałaby technika wybierania początku bezpośrednio w drzewie budowy?

Widzę mój znacznik w drzewie, a także współrzędne jego początku, ale nic nie można kliknąć, aby wybrać początek.

Z góry dziękuję za pomoc

Witam:

Początek układu osi musi zostać opublikowany.

Cześć Franck i szczęśliwego Nowego Roku!

Miło mi znów z tobą porozmawiać.

Dobry pomysł. 

Z drugiej strony, czy w celu publikacji początku układu współrzędnych możesz potwierdzić, że musiałeś wybrać początek na wykresie, ponieważ w drzewie nie jest to możliwe?

Z góry dziękujemy za Twoją opinię

Wybrałem początek układu współrzędnych (punkt w układzie współrzędnych) w przestrzeni graficznej, tak.

Domyślnie nie ma żadnych elementów do wybrania na poziomie wykresu.

Teraz w definicji układu współrzędnych, jeśli jako początek  układu współrzędnych wybierzemy punkt (to właśnie w tym punkcie wprowadzimy współrzędne, a już nie w początek układu współrzędnych), mamy punkt na poziomie wykresu.

Sztuczka, aby być bardziej przyjaznym dla użytkownika, polega na utworzeniu punktu w locie w oknie definicji punktu orientacyjnego, po sprawdzeniu, czy jest on tworzony pod węzłem znacznika.

Jeśli nie chcesz robić sztuczki za każdym razem , możesz go zduplikować, kopiując i wklejając

1 polubienie

Sztuczka polegająca na znalezieniu funkcji w drzewie z przestrzeni wyświetlania. Kliknij jednostkę, tutaj oznaczenie miejsca, a następnie Centergraph, co przeniesie Cię do funkcji w drzewie. Jeśli weźmiesz początek, doprowadzi cię to do sedna.

Jeśli chodzi o wydanie, to tylko wtedy, gdy środowisko catia jest skonfigurowane z . Nie polecam tej funkcji, jeśli możesz. Nie ma z tego żadnej korzyści. W mojej firmie jest to zamknięte i bardzo restrykcyjne.

Dobry wieczór @Pompon.

Nie możemy powiedzieć, że "publikowanie" nie ma żadnych zalet"!!  

Pierwszym zastosowaniem  publikacji jest zaoferowanie "skróconego"  linku do elementów wykresu catia lub geometrii (wskazanie innym użytkownikom, na przykład, elementów, które należy wybrać, aby związać część w złożeniu).

Drugą (jedną z najczęściej używanych) jest wymienność , czy to w zakresie wiązań montażowych, wymiany parametrów, geometrii itp.

Konfiguracja specyficzna dla Twojej firmy, o której mówisz, to zapewne ograniczenie do tworzenia linków w kontekście montażu (? ?).

1 polubienie

Całkowicie zgadzam się z Franckiem  co do "publikacji";)

Powiedziałbym nawet, że jest to zdecydowanie zalecane w przypadku złożonych zespołów, takich jak silniki, gdzie geometria części ewoluuje podczas rozwoju,  główne osie i powierzchnie podparcia każdej części (wał korbowy, korbowody, tłoki itp.) są "publikowane". W celu zaoszczędzenia czasu (i łatwości obsługi), ponieważ publikacje ułatwiają ponowne połączenie ograniczeń montażowych w produkcie końcowym (nawet jeśli geometria jest inna).

2 polubienia