Właśnie trafiwszy do firmy, która nie pozuje (na razie EPDM), chciałbym wiedzieć, czy istnieje narzędzie do wybierania części lub zespołów w folderze pod oknami i przypisywania im pożądanych właściwości. Obecnie używamy zestawień materiałów z solidworks, ale wszystkie części muszą być następnie posortowane ręcznie w Excelu i powiedzieć, czy są to osprzęt rurowy, panelowy, czy inne, chciałbym mieć możliwość bezpośredniego uwzględnienia tych właściwości, ale ponieważ są ich setki, potrzebowałbym narzędzia, które by mi pomogło.
Jeśli masz narzędzia MyCadTools (https://www.visiativ-industry.fr/mycadtools/), musisz mieć to, czego potrzebujesz, aby móc robić to, co chcesz, w przeciwnym razie będziesz musiał utworzyć makro.
Dziękuję za odpowiedzi Roger i Denis, odpowiada to mojej prośbie.
Już zainstalowali EPDM, ale ich serwer zawiesił się 2 tygodnie później i nagle już nie działa, a ich reseller nie chce wracać bez ponownego zapłacenia za usługę, często o tym mówię normalnie powinno przyjść, wiedząc, że moi koledzy nie wiedzą o EPDM to tylko ja mam się pchać z szefem =)
Nie do końca zrozumiałem twoją odpowiedź, Stefbeno.
Bez potrzeby korzystania z "narzędzi innych firm" dostępny jest harmonogram zadań (zgodny z pakietem Solidworks), który pozwala to zrobić dla "Właściwości niestandardowych", plików lub folderów.
Harmonogram zadań SolidWorks
Aktualizowanie właściwości niestandardowych
(Wybierz foldery lub pliki, kliknij Dalej)
Wypełnij właściwości , które mają zostać zaktualizowane lub utworzone!
Potwierdzam dla harmonogramu zadań, jedyne ograniczenie polega na tym, że pliki muszą znajdować się w tym samym folderze, w przeciwnym razie trzeba je wybrać 1 do 1 (wydaje mi się, że wielokrotny wybór działa).
Czy dysponujesz narzędziami MYCAD??? W przeciwnym razie z numerem licencji powinieneś być w stanie je pobrać i zainstalować, są one bardzo praktyczne, szczególnie w przypadku obecnego problemu!!
Właśnie zobaczyłem samouczek Oliviier, w zasadzie właściwości nie są już powiązane z częścią, ale zarządzane przez plik Excel, na przykład co pozwala nie musieć używać wszystkich już utworzonych części?
Ponadto właśnie zobaczyłem, że możesz nawet pracować w konfiguracjach, jeśli chcesz, więc jest to bardzo interesujące narzędzie "bez potrzeby korzystania z narzędzi innych firm" !!
EDIT: pozwala wybrać "pliki" lub "foldery" jako cel
Potwierdzam słowa olivier42, nie ma zewnętrznej tabeli. Harmonogram zadań opiera się na właściwościach pliku, jeśli takie istnieją, aby wypełnić menu rozwijane.
Gdy tylko pojawi się plik zawierający właściwości, pobiera je, aby je zaproponować, a zatem dodaje je do plików, które ich nie mają.
Ha okej, ale moim podstawowym zmartwieniem jest to, że wszystkie już utworzone pliki nie mają żadnych właściwości! I chcę automatycznie dodać do nich żądane właściwości, więc rzeczywiście właściwości wsadowe dobrze pasują.
Czy wszystko w porządku, moje rozumowanie jest poprawne?