Spawana podeszwa na konstrukcji - SolidWorks

Cze wszystkim

Testuję moduł budowania spawanego w SolidWorks.

Zrozumiałem, jak wszczepić profile z mojego szkieletu.

Chciałbym dodać spawane podeszwy mocujące do mojej konstrukcji. Chciałbym, aby te części były elementami spawanymi mechanicznie, lub nawet dodać je później do biblioteki.

Jak myślisz, jaki jest najlepszy sposób wykonania tych fundamentów, jeśli chcę, aby były one rozpoznawane przez SolidWorks jako elementy konstrukcyjne?

Ps: Idę na spotkanie, odpowiem za godzinę

Dziękuję :)

Aurélien

Witam

Aby Twoje wkładki zostały rozpoznane jako ciała, nie musisz nic robić poza odznaczeniem opcji Scal ciała podczas tworzenia funkcji.

Jeśli 4 wkładki są dokładnie identyczne, SolidWorks rozpozna je jako jedno ciało (obecne 4 razy).

Wydaje mi się, że w bibliotece spawanych mechanicznie można dołączyć tylko profile, więc nie będzie możliwe zintegrowanie wkładek.

4 polubienia

Witaj Aurélien,

Jeśli te wkładki są powtarzalne (artykuł zawsze taki sam?), możesz zrobić z nich samodzielną część (sldprt) i wstawić ją do swojej spawanej konstrukcji (Wkładanie części do części, wykonując wkładanie/kawałek). Można go związać jak w złożeniu, powtórzyć go,...

1 polubienie

Zachowaj ostrożność podczas wstawiania części, ponieważ w zależności od sposobu postępowania musisz wstawić 5 z nich, aby zobaczyć 4 w nomenklaturze rysunku (por. użycie powtórzenia)

1 polubienie

@Gerald

Do czego się odnosisz? Masz na myśli coś przeciwnego, że gdy wstawisz 4, zobaczysz 5 w nomenklaturze?

Jeśli to jest to, o czym mówisz, może to być spowodowane powtórzeniami napędzanymi przez szkic : w szkicu, na poziomie komponentu, który ma być powtórzony, nie powinieneś umieszczać punktów szkicu, w przeciwnym razie otrzymasz powtarzający się element, który zostanie nałożony na oryginalny. Jeśli chcesz "zawiesić się" na głośności, aby się powtórzyć, musisz użyć innego elementu, który nie ma kropki, takiego jak linia.

1 polubienie