Serwer PDM: Czy możliwe jest użycie jednego serwera pdm dla Topsolid i Solidworks?

Witam

Nie jestem użytkownikiem rozwiązań CAD.

Jestem informatykiem i muszę zainstalować oprogramowanie i w tym przypadku zastanawiam się nad instalacją serwera PDM dla Topsolid.

Moje pytanie brzmi: skoro mamy dwa rodzaje oprogramowania (Solidworks i Topsolid), to chciałem wiedzieć, czy na tej samej maszynie można zainstalować serwer PDm z bazą dla TopSolid i bazą dla Solidworks.

Czy ktoś kiedykolwiek to robił?

Dziękuję.

Witam

Pracowałem już na PDM, który zarządzał 2 różnymi programami CAD. Na PDM pojawiły się tylko 2 przyciski (jeden dla Catii, drugi dla NX).

Nie stanowiło to problemu, o ile część, która została uruchomiona za pomocą oprogramowania, była zawsze modyfikowana za jego pomocą.

Myślę, że zależy to w dużej mierze od PDM, którego używasz

1 polubienie

Witam

Dziękuję za odpowiedź.

Jeśli dobrze rozumiem, miałeś zainstalowane tylko jedno oprogramowanie PDM i oba programy używały tego?

Które oprogramowanie Catia lub NX jest zainstalowane w PDM?

Tak, zgadza się.

PDM został dostarczony przez firmę Siemens (NX), ale nie jest zintegrowany z NX. Możesz więc zabrać go do zarządzania innym oprogramowaniem.

Której wersji topsolid używasz?

TopSolid 7 ma wbudowany PDM, a oprogramowanie dobrze radzi sobie z solidworks. Jeśli masz wersję 7, być może będziesz w stanie zbliżyć się do nich, aby sprawdzić, czy możesz nagrywać bezpośrednio na niej.

Witam ponownie,

Jeszcze raz dziękuję za tę odpowiedź.

Tak, mamy wersję 7 (zainstalowaliśmy 7.11 w czerwcu)  i mamy licencję na TopSolid PDM.

Zamierzam się z nimi skontaktować i zobaczyć, co mi powiedzą.

Jeśli mam jeszcze jakieś pytania, być może skontaktuję się z Tobą.

Jeszcze raz dziękuję.

Dobranoc