Uprość ciężki i złożony montaż

Cze wszystkim

Obecnie pracuję nad projektem ze stosunkowo ciężkim zespołem głównym (ponad 2400 części, patrz PJ)) Więc oczywiście to RAM, zawiesza się, błędy wyświetlacza...

Zawsze pracuję w lekkim świetle i w miarę możliwości w podzespołach, ale gdy chcę przejść do głównego montażu, szybko staje się to kłopotliwe.

Jakie są Wasze rozwiązania, aby "odciążyć" taki montaż? Zawsze sprawdzam "złożony tryb montażu", ale prawdę mówiąc, nie bardzo wiem, co to zmienia?!

W takim montażu jest dużo, szybko staje się ciężki w! Jest to niezbędne w podzespołach, ale w głównym zespole moglibyśmy się bez niego obejść. Czy istnieje możliwość usunięcia obciążenia wszystkich elementów skrzynki narzędziowej w konkretnym zespole? To byłoby świetne!

W przeciwnym razie jest moja metoda DIY, każdy podzespół ma konfigurację ze i bez, dlatego mój główny zespół zawiera tylko konfiguracje bez. Ale konfiguracja jest dość żmudna.

Jeśli masz jakieś rady lub uwagi, jestem zainteresowany!

assemblage_lourd.jpg
5 polubień

Witam Was, to przyjemność, czujemy się mniej osamotnieni z tym problemem!! Czy już wtedy, gdy masz części cylindryczne, blokujesz obroty? Spowoduje to usunięcie stopni swobody, a tym samym obliczeń dla Solidworks, a co do reszty, Twoja metoda wygląda całkiem nieźle.

Ps: Używasz speedpaku??? Czasami są bardzo praktyczne

6 polubień

Witam
Pracujemy również na bardzo dużych montażach. Aby zmniejszyć obciążenie, należy podjąć wiele działań. Na figurach są zasady, ponieważ w zależności od sposobu rysowania ma to już wpływ na ciężkość. Sposób tworzenia zespołów i podzespołów. Trudno będzie Ci to wytłumaczyć, ponieważ temat jest obszerny, ale mogę podać główne kwestie.
Bez zbędnych detali , wykonujemy konfiguracje za pomocą narzędzia defeature (pełne, lekkie).
Importowane części są takie same, a nawet przerysowują je tak, aby nie miały powierzchni, nie miały odniesień zewnętrznych, pogarszają jakość obrazu, aby karta graficzna nie miała elastycznego montażu, scalają maksymalną liczbę obiektów, aby ograniczyć powierzchnie, ograniczają wiązania na część, tworzą podzespoły , aby ograniczyć ograniczenia pierwszego poziomu.
Rzeczywiście, możesz wykonać konfigurację ze i bez.
Oczywiście, aby mieć bardzo duży zespół, który nie jest zbyt ciężki, musisz zacząć od początku.

Niech moc będzie z wami.

4 polubienia

Zapoznaj się z tym wspaniałym samouczkiem dotyczącym dużych złożeń w solidworks

https://www.youtube.com/watch?v=2Ai7iJNYQMI

Twoja opcja usunięcia jest dobrą rzeczą

Pasek blokujący umożliwia również zamrożenie części

Prawidłowo sprawdź czas rekonstrukcji części

Defeature jest również dobrą rzeczą

itd....

5 polubień

Witam

Oczywiście wszystkie przedstawione powyżej wskazówki są ważne i mają efekty, których nie należy lekceważyć.

A co z konfiguracją twojego komputera?

Często pracujemy przy większych montażach. Zobacz załącznik i tę dyskusję: http://www.lynkoa.com/forum/3d/nombre-de-niveau-de-sous-ensemble-general-cao

Jak wszyscy inni, mamy problemy i błędy. Udaje nam się jednak działać efektywnie.

capture.png
3 polubienia

Możesz także spróbować obniżyć jakość obrazu w swoich pokojach, dobrą rzeczą może być poprawa wyświetlania

2 polubienia

Dziękuję gt22 za film. Rzucę na to okiem, gdy będę miał więcej czasu.

Mój obecny komputer nie jest piorunem, ale trzyma się, w zasadzie jest:

- Procesor: Intel® Core™ i7-4810MQ (czterordzeniowy 2,80 GHz, 3,80 GHz Turbo, 6 MB 47 W, z kartą graficzną HD 4600)

- Pamięć RAM: 16 GB (4x4 GB) 1600 MHz DDR3L

- Karta graficzna: NVIDIA® Quadro® K3100M z 4 GB pamięci GDDR5

Właśnie znalazłem tę funkcję (patrz PJ), która pozwala wybrać wszystkie komponenty zestawu narzędziowego zespołu na wszystkich poziomach. Wtedy możemy je usunąć...

Czy to dobry plan?!

selection_toolbox.jpg

Witam

Mamy ten sam problem, oto metoda, którą stosujemy:

- Stworzenie uproszczonej konfiguracji we wszystkich podzespołach: usunięcie, zastosowanie konfiguracji komponentu (zębnik bez zębów, pasek), eliminacja powtórzeń, usunięcie elementów wewnętrznych. Usunięcie nie może spowodować, że komponent będzie narażony na naprężenia

- Utworzenie speedpaka na tej konfiguracji

- Pełne związanie komponentów w sposób izostatyczny (np. współosiowość z blokowaniem obrotu + zbieżność punkt/płaszczyzna)

- Unikaj długich łańcuchów stresu

- Unikanie ograniczeń odległości

- Brak elastycznych komponentów

- Aktywacja paska blokującego i dodawanie punktów za ograniczenia

- Brak błędu w drzewie modelu

- Użyj speedpaków podzespołów w zespole głównym i użyj konfiguracji zgodnie z potrzebami

- Korzystanie z trybu dużego projektu

To wszystko, to dużo pracy (tworzenie konfiguracji, dodawanie punktów, modyfikowanie wiązań...), dzięki temu zarządzamy zestawami 30000 części (19000 unikalnych)

assemblyxpert.jpg
6 polubień

Dziękujemy za Twoją opinię!

Masz rację, należy to wziąć pod uwagę od początku i we wszystkich podzbiorach.

Z drugiej strony to trochę jak z historią o psie, który zabija sobie ogon! Zasadniczo, aby móc wspólnie zarządzać dużymi problemami, wymaga to dużo więcej pracy, a więc dużo więcej czasu i dużo większe ryzyko błędu. Czy więc nie lepiej zmarnować trochę czasu na duży montaż, który trochę się opóźnia? :p Gdzie w tym wszystkim opłacalność czasu:p

Żartuję, ale wydaje się, że jest to prawdziwy problem we wszystkich programach CAD, to zarządzanie dużymi plikami z ograniczeniami obecnej wydajności maszyny.

W związku z tym pozwolę ci medytować! Dobry wieczór wszystkim i do zobaczenia jutro!

3 polubienia

Zapomniałem na mojej liście:

Ogranicz liczbę komponentów do 30 na podzbiór (bardzo trudne)

To prawda, że wymaga to dużego nakładu pracy, ale jeśli jest zrobione od początku, traci się mniej czasu niż na przejmowanie zestawów i części.

To jest nasz dzisiejszy problem, zaczynaliśmy od małych zestawów, więc nie było problemu z wydajnością, ale teraz, gdy robimy kompletne maszyny, musimy zacząć od zera.

Więc teraz stosujemy tę metodę do wszystkich zestawów, dodatkowo ma ona tę zaletę, że poprawia jakość zestawów (brak błędu w drzewie, brak nadmiernego ograniczenia). Pośrednio ułatwia to wymianę ze światem zewnętrznym, w rzeczywistości możemy wysłać klientowi lub podwykonawcy uproszczony model 3D bez wewnętrznych komponentów

Jeśli chodzi o inne oprogramowanie, to mam wrażenie, że to jest to samo. Przeprowadziłem pewne badania na temat zarządzania dużymi złożeniami za pomocą innego oprogramowania, oto przykład z Inventorem:

http://beinginventive.typepad.com/files/inventor-deep-dive---large-assembly-instructions.pdf

Mimo to 40 stron na wyjaśnienie, jak radzić sobie z dużymi złożeniami

Miłej lektury!

4 polubienia

A także wyświetlanie wszystkich planów i szkiców w każdej części lub podzespole, które mogą obciążać zespół lub równania w części lub równania połączone między kilkoma częściami.

Każdy element musi być "graficznie" maksymalnie rozjaśniony

3 polubienia

Witaj Thom@s,

Rozwiązaniem dla Twojej firmy może być inwestycja w oprogramowanie upraszczające 3D_Evolution Simplifer. 

Jest to oprogramowanie do konwersji , które upraszcza duże złożenia, automatycznie usuwając części wewnętrzne lub części o małej objętości... Istnieje wiele konfiguracji.

Oprogramowanie uzupełnia oprogramowanie CAD dostępne na rynku. Jest używany w wielu społeczeństwach międzynarodowych.

Oto film przedstawiający uproszczenia, które można wprowadzić

https://www.youtube.com/watch?v=BPiLQgxHXkw

oprogramowanie otwiera wszystkie formaty, w tym natywne pliki SolidWorks

Miłego dnia