Cześć Stef
Zestaw to np. szczypce kowalskie. Zespół składa się z dwóch ramion z osią między nimi
Tak więc na początku zacisk jest lekko otwarty lub zamknięty i masz kontakt między osią a dwiema częściami zacisku.
Jeśli przyłożysz umiarkowaną siłę do ramion, będziesz miał dwa efekty: siła dokręcania wzrośnie i zobaczysz to w wyniku, pewnym zgięciu ramion
Dwie małe dźwignie zacisku będą się stykać, aby zacisnąć część, ale ponieważ nawiązałeś kontakt bez penetracji, jeśli nadal będziesz wywierać duży nacisk, dwa ramiona zacisku, po przekroczeniu pewnej elastyczności w końcu się zetkną.
W tym miejscu robi to różnicę, ponieważ masz wtedy późny kontakt między dwoma zestawami.
Uproszczony montaż to ramię zacisku, a "kontakt między zestawem" to kontakt między dwoma ramionami.
Na kursach biorą ten prosty przykład zacisku, ale jeśli weźmiesz dwa zespoły, powiedzmy mechanicznie spawane złożone, to każdy zespół jest rzeczywiście zestawem (co oznacza części tworzące asm).
Ale ty, jako projektant, wiesz, że te dwa zestawy mogą się ze sobą stykać i oczywiście, w prawdziwym życiu, części nie mogą się przenikać, określasz, że może dojść do kontaktu między tymi dwoma zestawami (zazwyczaj ogranicznik, który ogranicza zginanie).
Dlaczego SW wprowadza takie rozróżnienie
1°), ponieważ na początku nie ma kontaktu między dwoma obszarami dwóch zestawów, więc nie masz innego wyjścia, aby powiedzieć SW "moje obliczenia puli" w momencie, w którym te dwa zestawy się zetkną i wiedząc, że nie będą w stanie się wzajemnie przenikać.
2°) w takich przypadkach konieczne jest aktywowanie wyboru "duże przemieszczenia" Rzeczywiście, system oblicza przemieszczenie przez iterację i jeśli przekroczy określoną wartość, zatrzyma obliczenia, biorąc pod uwagę, że to przemieszczenie jest zbyt ważne. Jeśli umieścisz duże przemieszczenie, będzie tolerować większe przemieszczenie (ale które pozostaje w określonej wartości). Bardzo przydatne w przypadku ram spawanych mechanicznie lub bardziej miękkich materiałów takich jak aluminium czy gięcie może mieć znaczenie w naturalny sposób.
3°) Również w tym przypadku wybór «bez penetracji» jest zrozumiały i nabiera całego swojego znaczenia, ponieważ te dwie części nie stykają się ze sobą na początku. Zauważ, że większość początkujących (ja byłem jednym z nich) zaznacza "brak penetracji", gdy ich montaż odbywa się bez luzu: czy dwie części stykają się ze sobą w normalnym globalnym kontakcie i że nie ma ruchu zestawów. W większości przypadków opcja "bez penetracji" jest zbędna, o ile istnieje normalna gra.
@m.blt z pewnością uzupełni moje uwagi o inne przykłady i wyjaśnienia.
Pozdrowienia
simulation_entre_ensemble_vue_1.jpgsimulation_entre_ensemble_vue_2.jpg