Utknąłem na symulacji mającej na celu określenie grubości pustego zbiornika pod piaskiem saharyjskim, zastanawiam się nad symulacją z płynem o gęstości 1900+200 kg/m3 (gęstość mokrego piasku), ale mam wrażenie, że zachowanie cząsteczek piasku na tym się nie kończy, Zwłaszcza z efektem sejsmicznym.
Czy zamierzasz korzystać z symulacji oprogramowania czy symulacji przepływu?
Co masz na myśli mówiąc o efekcie sejsmicznym?
Czy możesz określić głębokość w stosunku do średnicy? Innymi słowy, jeśli spłuczka jest zakopana z 2 lub 3 m piasku na wierzchu, to nie to samo, co gdyby spłuczka była zlicowana z tylko 50 centymetrami piasku na wierzchu. Ponadto zewnętrzna powierzchnia zbiornika ma bezpośredni kontakt z piaskiem lub jest umieszczona na tratwie.
Jeśli cysterna jest zakopana na głębokości 1,5 razy większej niż jej średnica, musi istnieć możliwość stwierdzenia, że ciśnienie jest równomierne jak w batyskafie na głębokości 20 metrów. Z drugiej strony, bardzo głupią rzeczą, którą widziałem w Navy Nat, jest to, że w zbiorniku wytwarza się względna próżnia z powodu kondensacji i zmiany temperatury lub wycofania cieczy bez odpowietrzania. Czołg zdeformował się i prawie zawalił się na siebie.
Wiesz o tym lepiej niż ja, ale na potrzeby symulacji nie zapomnij całkowicie zamknąć (zaciemnić) zbiornika.
Witam @Zozo_mpi dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź.
W odniesieniu do uwag:
Planuję skorzystać z symulacji oprogramowania,
Dla efektu sejsmicznego uważam, że piasek staje się coraz bardziej zbity, a także zjawisko upłynniania, które moim zdaniem wpływa na ciśnienie wywierane na ścianki cysterny, ta ostatnia ma bezpośredni kontakt z piaskiem, w ten sposób przymocowanym do tratwy,
Średnica zbiornika wynosi 1,9 m, jest całkowicie zakopany z zaledwie 0,5 m piasku na wierzchu.
We wnętrzu zbiornik jest wentylowany, nie powinien zawierać płynów, ale raczej wyposażenie,
W przypadku skraplania zmniejsza ciśnienie, ponieważ ziemia staje się całkowicie miękka: trochę tak, jakbyś wstrzykiwał wodę lub powietrze od dołu. Z drugiej strony jest to kolejna faza zwana zagęszczeniem, której obawia się o twój czołg. Są więc dwa rozwiązania: albo należy wykonać prace na ziemi przed zainstalowaniem zbiornika, albo umieścić małe okrągłe wzmocnienia na ścianach zewnętrznych lub wewnętrznych, jak w przypadku przedziałów pierścieniowych, albo zbiornik dwuścienny (patrz norma EN12285-1) z neutralnym płynem między dwiema ściankami, co często zaleca się kotwy za pomocą pasów zamocowanych na grzejniku lub w obudowie. To powiedziawszy, liczy się również waga sprzętu, jeśli waga jest zbyt mała, zbiornik unosi się na wodzie, jeśli ciężar jest zbyt duży, zapada się lub zapada głębiej w ziemię.