Symulacja przepływu wokół skrzydła i analiza częstotliwości

Witam
Próbuję zasymulować zjawisko trzepotania w Solidworks. Dla tych, którzy nie wiedzą, oto krótki filmik: https://www.youtube.com/watch?v=kQI3AWpTWhM. Mówiąc dokładniej , trzepotanie to niestabilność aeroelastyczna wynikająca ze sprzężenia ruchów zginających i skręcających (nawet jeśli ruch zginający wydaje się przeważać ) powyżej prędkości krytycznej. Posiadam Solidworks 2014 z modułami Simulation i Flow Simulation. Powinienem zaznaczyć, że jestem dość nowy w temacie, nigdy nie korzystałem z takich modułów. Stworzyłem swój profil skrzydła 3D, na którym chcę przeprowadzić symulację. Chciałbym poddać go przepływowi powietrza, którego prędkość byłaby zmienna i obserwować reakcję skrzydła (ruchy zginające i skręcające). Przeszukałem sieć, ale tak naprawdę nie znalazłem żadnych prawdziwych informacji do mojego badania. Czy ktoś wie, jak to zrobić, czy zna odpowiedni samouczek?
Z góry dziękuję.

Cześć @ hugolagaze

Nie jestem przekonany, czy można studiować trzepotanie w solidworks

Po pierwsze, nie znasz dobrze modułów symulacji i symulacji przepływu

+ aby wiedzieć, jaki masz typ oprogramowania standard, pro, premium

Jeśli przejrzysz kategorie, nie masz takich samych możliwości za pośrednictwem wersji

które z + jest tam również specyficzne uzupełnienia symulacji

Zobacz tę stronę

http://www.alliativ.com/wp-content/uploads/pdf/SW_CAO_Matrice.pdf

Teraz możesz sprawić, że twoje skrzydła będą rezonować za pomocą częstotliwości

Częstotliwość ta może być spowodowana ciśnieniem i prędkością powietrza

Chciałbym śledzić Cię w Twoim projekcie, mieć szczegóły i zobaczyć, gdzie jest zablokowany

@+ ;-)

1 polubienie

Dobry wieczór

Nie jestem specjalistą w dziedzinie dynamiki konstrukcji, ale dzięki mojemu szkoleniu mam pewne pojęcia.

Może mógłbyś zacząć od zbadania własnych sposobów uskrzydlania, w końcu czy trzepotanie nie jest tylko zjawiskiem rezonansowym?

Możesz to zrobić analitycznie, modelując za pomocą prostych kształtów, a znacznie bardziej złożonych za pomocą oprogramowania takiego jak Adams... Po tym, jak solidworks jest również do tego zdolny, przynajmniej wypróbowałem bardzo prosty element belki pod 2013 rokiem z przekonującymi wynikami jakiś czas temu...

Mam nadzieję, że dałem ci kilka wskazówek.

Pozdrowienia 

Thomas

Dobry wieczór

Wystarczy skopiować i wkleić zaproszenie:

[Aby odkryć możliwości symulacji numerycznej COMSOL Multiphysics w wersji 4.4, przypominam o naszym następnym bezpłatnym szkoleniu!

Do zobaczenia w piątek 6 czerwca w Centrum Badawczym Ecole des Mines w Douai od godz. 09:30.
Szczegóły i zapisy pod adresem: http://www.comsol.fr/events/mmw/28539/

Program szkolenia:
09:30 - 10:30 / Wprowadzenie do COMSOL Multiphysics
10:30 - 12:30 / Warsztat komputerowy: pierwsze kroki z oprogramowaniem

Każdy uczestnik otrzyma wersję próbną COMSOL Multiphysics. Liczba miejsc jest ograniczona.

Dziękuję za przekazanie tej wiadomości swoim kolegom i koleżankom.

Z poważaniem,]

Biorąc pod uwagę modele matematyczne używane w COMSOL, myślę, że ich oprogramowanie jest w stanie poradzić sobie z tym zjawiskiem trzepotania.

Pozdrowienia

MC

Po pierwsze, chcę podziękować za odpowiedź.

Odpowiadając na gt22 : Mam wersję Premium Solidworks 2014, mam pewną wiedzę na temat Symulacji, ale absolutnie żadnej na temat Symulacji Przepływu. 

"Teraz możesz sprawić, że twoje skrzydła będą rezonować za pomocą częstotliwości

Częstotliwość ta może być spowodowana ciśnieniem i prędkością powietrza"

Masz na myśli: zrobić analizę częstotliwości, jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=VSF4SUKChzk ? Lub przeprowadzić badanie statyczne, dodając ładunek zewnętrzny wytwarzany przez płyn pod ciśnieniem (ciśnienie)?

Czy możesz to rozwinąć?

Odpowiadając thomas.guillard : trzepotanie jest rzeczywiście zjawiskiem rezonansu skrzydła, które występuje, gdy częstotliwości skręcania i zginania spotykają się przy danej prędkości wiatru. Wolę robić naukę w Solidworks, ponieważ już go mam i używam tego oprogramowania na zajęciach (nawet jeśli nie opanowuję zbyt dobrze modułów symulacji). Przeprowadziłem już badanie częstotliwości drgań własnych skrzydła za pomocą analizy częstotliwości w Simulation. Ale to, co chciałbym zrobić, to poddać latawiec przepływowi powietrza o zmiennej prędkości i obserwować reakcję skrzydła, w tym częstotliwości ruchów zginania i skręcania.

Karonmaxime  : Zamierzam przyjrzeć się temu oprogramowaniu, ale jak powiedziałem wcześniej, wygodnie byłoby mi pozostać pod Solidworks. Ponadto, czy są jakieś samouczki od COMSOL Multiphysics , jak stworzyć profil skrzydła 3D i kontynuować badanie trzepotania?