Symulacja korony z momentem obrotowym 180 Nm

Witam

W załączeniu plik SW 2020 korony, zrobiłem symulację - patrz załączony obrazek - ale nie jestem pewien wyniku.....

o momencie obrotowym 180 daN.m

Czy ktoś może mi pomóc widzieć wyraźniej?

Z góry dziękuję

couronne_cr_65_dents_courte.sldprt
1 polubienie

Załączony drukowany screen z mojej symulacji

couple_150_newton_par_metre.jpg
1 polubienie

Errata: MOMENT OBROTOWY 150 Nm!!!!

ALU 2024 - 0

Czy nikt nie może nic zrobić?

Może nie tps!

Czekam

Dobry wieczór @pierre32.debate 

Kilka małych  problemów

1°) nie załączyłeś wyników swojej symulacji, więc nie możemy nic powiedzieć o użytych parametrach (zrób pakiet i idź z dodawaniem wyników symulacji)

2°) wystąpił błąd na głównym szkicu koła łańcuchowego (nieprawidłowa długość geometrii ?????)

3°) Patrząc na obrazek coś wydaje mi się dziwne (do potwierdzenia odczytem Twoich parametrów), ale mam wrażenie, że obciążenia nie są prawidłowe.

4°) Czy  jesteś pewien swojego związku (wydaje się, że to niewiele)

5°) jaka jest różnica między momentem obrotowym przy rozruchu a momentem obrotowym przy 5000 trs.mn lub więcej

Konkluzja:  Szybko spakuj się i ruszaj w drogę, co jest mniej trudne niż wspinanie się na niemożliwe zbocze ;-)

1 polubienie

Witam

Modelowanie "statyczne" w oczywisty sposób nie jest reprezentatywne.

Ponieważ jest to przekładnia łańcuchowa, nie ma więcej niż połowy zębów, które działają (a priori znacznie mniej), a wysiłek będzie głównie przechodził przez pierwsze napięte ogniwa (i związane z nimi zęby z Twojej strony).

Idealnie byłoby, gdybyś miał pojęcie o tym rozkładzie wysiłku i przyłożył te malejące siły do pierwszych 10 do 15 zębów.

W pierwszym przybliżeniu możesz skierować cały wysiłek na ząb (może boleć...). Może być konieczne ograniczenie powierzchni w celu przyłożenia siły (na przykład górna część zęba nie widzi żadnej siły, ponieważ w ogóle nie styka się z łańcuchem). Z tego, co właśnie przeczytałem na ten temat, to przybliżenie wydaje się być zachowane przez większość czasu.

Osobiście, stosując 920N na całkowite zaokrąglenie wgłębienia zęba (odległość 150 Nm / 0,163 m ząb/oś), znajduję 26,59 MPa ograniczenia, co nie jest zbyt daleko od niego. Znajdował się na zębie, który znajduje się przed wzmocnieniem, więc najwyraźniej jednym z najsztywniejszych.

Czytanie, jeśli chcesz być bardziej precyzyjny w przyłożeniu sił na każdy ząb: https://orbi.uliege.be/bitstream/2268/148450/1/elmachopt.pdf

Powodzenia

3 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi,

Rzeczywiście, istnieje wiele parametrów, które należy wziąć pod uwagę..... Działanie pary na ile zębów.... Myślę wewnętrznie, aby przynieść Wam więcej elementów i przesłać Wam badania symulacyjne, które przeprowadziłem

Do zobaczenia wkrótce

PS: korona jest już wykonana!! ! Czy uda jej się oprzeć?

iqkp85251.jpg
1 polubienie

Dobry

Nie mogę znaleźć co jest nie tak na szkicu szefa  - zrobiłem 1 koronę, którą wysłałem do frezarki i została zmodyfikowana, stąd wystąpił błąd.... krótki

to dla momentu obrotowego nie jest to 150Nm ale 180daN.m i jego działanie na połowę całkowitego uzębienia, czyli 65/2 powiedzmy 32 zęby

Załączam plik SW 2020 korony, w którym znalazłem błąd, ale nie resztę, arrrffff

Ciąg dalszy jutro

Dzięki

couronne_cr_65_dents_courte.sldprt

Witaj @pierre32.debate,

Sporo punktów zgadza się z @froussel, zwłaszcza co do faktu, że liczba zębów faktycznie obciążonych jest znacznie mniejsza niż  zębów "nawiniętych" na płytkę zębatą. Ja miałem jeszcze trochę inny punkt widzenia: znany moment obrotowy przyłożony do piasty, blokujący się na zębach.

Hipoteza się utrzymała: zbyt duża średnica tarczy, zbyt duża podziałka zębów, zbyt wiele zębów, prawdopodobnie nie jest to korba rowerowa, ale jest na tyle podobna, że z braku więcej informacji można się nią zainspirować. Może motocykl...
- "Moment obrotowy" silnika jest wywierany na piastę gwiaździstą z 6 kołkami zazębionymi w otworach płyty;
- Prowadnica wykonana jest za pomocą czopa w centralnej części piasty;
- Po lewej stronie tarczy znajduje się nieco ponad połowa zębów, które stykają się z ogniwami łańcucha. Ale tylko nieliczni są w pracy...

Przełożenie na model elementów skończonych:
- W celu symulacji tarcza jest wkładana do zespołu, który zawiera również piastę i niektóre ogniwa łańcucha.
- Wszystkie elementy wykonane są ze stali, prawdopodobnie nie jest to odpowiedni gatunek. Ale rzędy wielkości właściwości są mniej więcej właściwe, pomijając granice oporu.
- Domyślny kontakt (kontakt globalny) między komponentami jest ustawiony na "brak penetracji". W rezultacie różne elementy mogą swobodnie przesuwać się na poziomie swoich styków.
- Szczególny kontakt między komponentami jest definiowany jako "stały" między piastą a tarczą, które w związku z tym są całkowicie połączone.
- Na otworze piasty tworzone jest połączenie z przegubem (wymuszone przemieszczenie). W tym momencie w ruchu obrotowym pozostaje tylko jeden stopień swobody dla zespołu piasta-talerz.
- moment "silnika" 1800 Nm jest przykładany do zewnętrznej powierzchni piasty.
- 3 ogniwa są umieszczone i uwięzione w zagłębieniach zębów w górnej części tarczy. Ogólny kontakt bez penetracji pozwala na względne ruchy połączeń między nimi i z płytą dociskową. Liczba linków jest ograniczona do 3 (tj. 4 rolek), aby nie utrudniać obliczeń. Jest prawdopodobne, że te pierwsze rolki są najbardziej obciążone, a obciążenie gwałtownie spada wzdłuż uzwojenia łańcucha.
- Aby unieruchomić obrót płyty, do otworu pierwszego ogniwa przychodzącego pasma przykładane jest narzucone przemieszczenie z ustaloną osią.
- Również ze względu na szybkość obliczeń, użyta siatka jest dość gruba (wartości domyślne).

Ponieważ między różnymi komponentami występują mikroprzemieszczenia, w obliczeniach wykorzystuje się metodę iteracyjną, która wpływa negatywnie na szybkość rozdzielczości. Na tym "lekkim" modelu zajmuje to około 2 minut.
Gdy model zostanie udoskonalony, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dopracować siatkę i dodać ogniwa do łańcucha. Bez wątpienia konieczne byłoby zbliżenie się do 8 lub 10 zębów w uchwycie, aby ocenić...
Poniżej znajduje się obraz pól przemieszczeń i ograniczeń von Misesa.

Ostatnia uwaga: najpierw 150 Nm, potem 1800 Nm... Oznacza to naprężenie łańcucha na poziomie 11 kN i współczynnik bezpieczeństwa nieco ponad 2 w odniesieniu do granicy zerwania  łańcucha stalowego (DIN 8187). Coef 4,5 dla łańcucha motocyklowego (525 DID ZVM-X).

Pozdrowienia.

pedalier.zip
4 polubienia

Witam i bardzo dziękuję,

Tak, podane przeze mnie elementy, szczególnie 1 moment obrotowy  150N.m to moment obrotowy silnika na vilo, następnie kaskada przełożeń, stąd 2 moment obrotowy liczony na 180daN.m, również silnik pracuje z prędkością 10500 obr/min +-1000 następni

Regulacja gaźnika, z wyczynową benzyną i zapłonem elektronicznym też, swoją drogą w tym temacie zaskoczyły nas te 10500 obr./min jak na dwucylindrowy silnik z tłokami o średnicy 90 mm i skoku 79 mm..... Potrzebne bardzo dobre 2t oleju......

Korona jest wyśrodkowana na ramieniu piasty, która jest również wykonana z aluminium. Jeśli chodzi o siły działające na zęby, to przy zachowaniu precyzji wykonania wszystkie zęby, które otrzymują rolkę łańcucha, muszą być naprężone, moim zdaniem, z równym rozkładem, chyba że występuje nadmierne wydłużenie 1. ogniw..... W grę wchodzi również przyczepność koła....

Wykonaliście niezwykłą pracę badawczo-symulacyjną - myślę, że bardzo bliską rzeczywistości - bardzo za to dziękuję, podobnie jak SOLIDWORKS - co za narzędzie!! - a forum LINKOA jest nadal tak samo kompetentne dzięki Tobie i innym na pewno - w zależności od obszarów zastosowań -.

Bez pochlebstw, serdecznie

Pierre Debat

PS: Jeszcze nie poddany testowi, jeśli zastosujemy wzór P = C x omega, moc wynosiłaby około 200 KM przy 10000 obr./min, do sprawdzenia....

20220801_183304_2.jpg
20220801_183423.jpg
20220821_171002.jpg
3 polubienia

Tak z ciekawości, dlaczego nie skorzystać z kupionej w sklepie korony?

Dobra robota, dobrze wygląda.

Ponieważ korona nie istnieje, jest zbyt duża, maksimum jakie istnieje to 45 zębów.... Produkcja za pomocą frezarki CNC jest prosta, precyzyjna i szybka!! ok. 45 minut

Do zobaczenia wkrótce po nowe przygody!!

PS: Od kilku lat mam kolejny projekt hydrauliczny i/lub pneumatyczno-mechaniczny, -patrz PDF w załączeniu- ale teraz,  gdy mam do dyspozycji frezarkę cnc, zamieszczę ten projekt, ponieważ chciałbym zrobić symulację..... Dyskutowałem o tym już na forum kilka lat temu.

assemblage1.pdf
1 polubienie

Dziękuję również froussel za link do dokumentu