Cze wszystkim
Cóż, tego dnia przeprowadziłem symulację, aby poznać średnie naprężenie SX płyty z otworami w środku kształtu elipsy, symulowane z obciążeniem rozłożonym przez 1 Mpa na jej grubość po prawej stronie, to proste!! Ale stwierdzenie jest niejasne.
Krótko mówiąc, duchem jest wybór metody, w której wynik jest najdokładniejszy.
Mój test jest prosty (nie zaawansowany), w którym symulacja jest wykonywana na całym modelu i z ograniczeniami obciążenia rozłożonymi po lewej stronie i mocowaniem po prawej.
Po zastanowieniu się decyduję się na pracę w następujący sposób: ponieważ otwór znajduje się w środku płytki, więc mogę zasymulować ćwiartką płytki metodą adaptacyjną H (powtórz 3 razy), aby automatycznie zmieniać wielkość elementów (na wszystkich z nich na poziomie koncentracji naprężeń).
Dla wyniku 1 (metoda prosta): znajduję średnią SX=9,87 MPa i dla wyniku 2 (z symetrią i metodą adaptacyjną H): Sx=10,76 Mpa
Aby oświadczenie było jasne i kompletne, oto dane:
Zmień wymiar "Sketech1" w następujący sposób:
A = 25mm
B = 7,8 mm
D = 41mm
Obciążenie: 1 Mpa w kierunku X
Jakie jest średnie naprężenie SX (na całej grubości płyty) w strefie koncentracji naprężeń (Mpa)
Wytyczne:
Wynik jest niezależny od materiału, o ile przemieszczenia są niewielkie.
Wybierz odpowiednią kombinację typu elementu, warunków dławienia i ustawień siatki
W razie potrzeby można utworzyć linię podziałową i/lub użyć symetrii.
Do uzyskania dokładnego wyniku potrzebne są bardzo małe elementy
PS: to jest pytanie egzaminacyjne z symulacji CSWP
Dziękuję za pomoc w nauce nowych rzeczy przed uzyskaniem certyfikatu.
Pozdrowienia
plaque_trouee.rar