Witam wszystkich,
Otwieram ten temat, aby podzielić się z Wami problemem symulacyjnym. Nie mam jeszcze dostępu do modułów symulacyjnych i staram się dowiedzieć, które z nich nabyć, aby przeprowadzić symulację, którą chcę, a także jak to wszystko zasymulować (w dużym skrócie).
Więc masz to.
Mam rurowy element mechaniczny wykonany z nitinolu, więc jest odkształcalny i wraca do swojego pierwotnego kształtu, gdy przestaniesz go ograniczać. Zadaniem tego elementu jest umieszczenie go w rurze, aby utrzymać ją otwartą poprzez wywieranie siły promieniowej na rurę. Gdy rura zostanie ściśnięta, a następnie włożona do rury o mniejszym przekroju, otworzy się i wywrze siłę promieniową, ponieważ element mechaniczny nie osiągnie jeszcze swojej nienaprężonej formy. Zasadniczo będzie wywierał siłę regenerującą, aby spróbować odzyskać swoją formę, która będzie zależeć od jego aktualnej sekcji. Należy zauważyć , że element mechaniczny nie jest liniowy, siła wywierana na zamknięcie rurki nie jest tą samą siłą, jaką wywiera otwarcie rury.
Robiąc pewne badania, nie byłem jeszcze w stanie wymyślić, jak symulować siłę przywracającą elementu mechanicznego. Ktoś ma pomysł jak to zrobić i jaki moduł będzie mi potrzebny?