Symulacja numeryczna na narzędziu do próby rozciągania

Cze wszystkim

Chciałbym przeprowadzić symulację numeryczną na narzędziu do wykonania dwuosiowej próby rozciągania ze względu na przesunięcie badanej części od środka szczęk maszyny, więc wykonałem niezbędne prace w statyce, takie jak zdefiniowanie materiału za pomocą C45 dla wszystkich narzędzi i stopu aluminium 6000T5 dla części, a także warunki brzegowe, w których łącznik znajduje się na dole, a obciążenie na górze.

Jeśli chodzi o połączenia to użyłem rodzaju do zamocowania części oraz ciągów połączeń dla kwadratu na dole gdzie jest przymocowany do części, to jest po awarii i powrocie bez rezultatu użycia kwadratowego ściegu spawalniczego, Ale mimo to pojawia się komunikat, że "deformacja jest zbyt duża"!!

Cóż, naprawdę myślę, że problem jest spowodowany rodzajem analizy, ponieważ w przypadku dużych deformacji, na przykład z Abaqus, użyliśmy solwera jawnego, który jest szybszy i bardziej wytrzymały niż solver niejawny, a zatem z pewnością problem jest nieliniowy ze względu na geometrię, ale moim celem jest sprawdzenie wytrzymałości mojego oprzyrządowania,  i to na fakcie, że SW Simulation przewiduje , że duże odkształcenie będzie na testowanej części!!

Muszę zrobić to narzędzie tak szybko, jak to możliwe, aby spróbować i dobrze się bawić ;-)
Ale tak naprawdę rzeczywiste oprzyrządowanie jest większe niż to.

Miłego weekendu
Pozdrowienia

assemblage2.zip

Witam @firasschafai 

W przypadku tak prostego problemu spór nie toczy się między Solidworks a Abaqus (zwłaszcza w przypadku statycznego), ale nad prawidłową parametryzacją elementów przed rozpoczęciem symulacji.
W ustawieniach symulacji nic lub prawie nic nie jest poprawne.
Mam nadzieję, że na dziś przygotowuję pełniejszą odpowiedź (ale jest jeszcze wiele do zrobienia).
Będzie Cię to kosztować dobre mechouia + madmouja i sprawi, że odpuścisz trochę baklawy ;-) I oczywiście mały kieliszek boukhi na zakończenie tego wszystkiego.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dobry wieczór @firasschafai 

Oto wynik z uwagami i poradami.
Jako, że chciałeś przede wszystkim przetestować narzędzie, nie dopracowałem zbytnio zawiasu, w którym musiałbyś mieć część osi umożliwiającą obrót. Z tego samego powodu nie użyłem łączników śrubowych, ponieważ do testowania narzędzia nic to nie zmienia.

Wiem, że spieszysz się teraz z terminami ukończenia studiów (dlatego pomogłem Ci trochę bardziej niż powinienem na tym forum). Ale zdecydowanie radzę ci zrobić solidne szkolenie z symulacji, na razie cię tam nie ma (jeśli mogę tak powiedzieć).
Inżynier mechanik, który zajmuje się projektowaniem, musi szczegółowo wiedzieć, jak działa symulacja, zwłaszcza jeśli sam z niej korzysta.

Do Państwa dyspozycji, jeśli macie jakiekolwiek pytania dotyczące załączonego dokumentu ;-) ;-)

Pozdrowienia

remarques_sur_simulation__v1a.pdf
3 polubienia

Witaj @Zozo_mp 

Szczerze mówiąc, nie mogłam znaleźć słów, aby Ci podziękować, ponieważ naprawdę nie znalazłam kogoś, kto sprawia, że ludzie są odważni i wspiera innych takich jak Ty, i nie przeszkadza mi, jeśli mówię, że pomagasz mi czuć się dobrze przez te 3 lata od pierwszego tytułu licencjata do teraz, kiedy kończę szkolenie inżynierskie.
Naprawdę we wszystkich moich pytaniach tutaj na tym forum, wziąłem wiele rzeczy, które są bardzo, bardzo interesujące i podszedłem do nich jako do praw porządku, a to dzięki Tobie i Twojej cierpliwości w czasie.

Zwracam się do Twojej rady, bo słowom nigdy się nie kończy, a ja nie zapominam tych dobrych momentów interakcji i czas porozmawiać o interakcjach ;-)

Przed rozpoczęciem symulacji musimy znać cel tego badania, więc musimy mieć narzędzie, które przenosi całe obciążenie rozciągające na zawias, a zatem mieć narzędzie, które się nie odkształca.
No nie wiem, po co zmieniasz położenie warunków brzegowych z osadzeniem na dole i obciążeniem na górze (wybrałeś płaską powierzchnię i tak naprawdę gdzie są kołki), ale to nie problem.
To, co mnie przyciąga, to  podparcie samolotu, jest naprawdę bardzo praktyczne.

No właśnie, prawie na co dzień problem kontaktu występuje w większości problemów symulacyjnych i dowodem w analizie z symulacją SW, najwolniejszym zadaniem jest "rozwiązanie kontaktów"

Zamierzam przenieść swoje ustawienia i mam nadzieję, że wrócę z fajnym wynikiem blisko Ciebie.

Pozdrowienia 

PS: Tak tak nie zapominam, czego potrzebujesz na stół i najpierw zasługujesz na kuskus / keskesu  , aby dobrze ustawić fundament i dobrze obciąć podpory, a potem, jak chcesz, z baklawą, ale jestem pewien, że zapominasz o słynnej pustyni podparcia, która nazywa się Jwajem ;-)

1 polubienie

Witam @firasschafai 

Mówisz ( nie wiem dlaczego zmieniasz położenie warunków brzegowych z osadzeniem na dole i obciążeniem na górze (wybrałeś płaską powierzchnię i tak naprawdę gdzie są kołki)

Wystarczy spojrzeć na przekrój dolnej części, która ma średnicę 47 mm, gdyby coś się ugięło  (złamało), byłby to kołek (Ø 13 ) przez ścinanie, aw żadnym wypadku część 1. Więc czy umieścisz stałe złącze w otworze bolca, czy tam, gdzie go umieściłem, nic to nie zmienia poza tym, że mam większą powierzchnię, zakładając koniec cylindra, który jest częścią 1. Twoje rozwiązanie jest dobre, a moje nie jest złe ;-)

Pozdrowienia

Witaj @Zozo_mp

Znalazłem coś, co daje mi energię do załatwiania spraw, ale nie czuję się komfortowo z bezpieczeństwem.

Niestety bezpieczeństwo 0.2 to bzdura!!

Do załadowania 40000 N to dużo, prawda? 

Pozdrowienia  

@firasschafai

Widzę, że użyłeś łącznika osi do zawiasu  BRAVO ;-)

40000 N , tak , zdecydowanie za dużo, ale jest to test, aby zobaczyć, jak daleko by się opierał i jak narzędzie zachowywało się bardziej niż zawias.

Przy użyciu 2000 N +, aby zobaczyć, jak zachowa się zawias, oprócz zachowania narzędzia, masz współczynnik bezpieczeństwa większy niż 8. Z drugiej strony, przy 2000 N zawias ma CS mniejszy niż 1    (patrz zdjęcie).
Ciekawie byłoby zobaczyć w symulacji dynamicznej, jak daleko możemy zobaczyć odkształcenie zawiasu. Snifff mam tylko wersję symulacji statycznej)

Jeśli chodzi o współczynnik bezpieczeństwa, musisz być ostrożny, ponieważ reprezentacja proponowana przez Solidworks jest totalnie głupia (musisz ją ponownie skonfigurować)
Uważaj, płaski łącznik przesuwający się z boku dolnej części jest bezużyteczny, ponieważ masz już stałe złącze. Stałe złącze usuwa trzy biblioteki DDL.

couleur_coefficeint_de_securite__vue_2___2021-04-06_16_50_37-window.jpg

Ojej! Zapomniałem ci powiedzieć!

Dla współczynnika bezpieczeństwa musisz ustawić go lepiej niż głupia rzecz z SW

Kliknij na modyfikuj definicję ==>  i wprowadź współczynnik 8 lub więcej

kliknij na "opcja graficzna==> Wybierz kolor     (wybrałem zielony dla maksymalnego współczynnika = więc trzymamy się blisko Czerwonego =  Niebezpieczeństwo, a zielony jest w porządku
Następnie wybierz również Adnotacja Min i MAx, zobaczysz obszar o najniższym współczynniku.

W opcji Nie zapomnij określić wykresu "Ogólne", a nie "Naukowe", pozwala to na bezpośredni, jednoznaczny odczyt

Pozdrowienia

Dobry wieczór @Zozo_mp 

Uważam, że to tak

To, co mi mówisz, jest dobre, kiedy widzę, że na narzędziu dominuje zieleń.

Okej, w tym momencie jest w porządku, ale jak wspomniałem wcześniej, zamierzam po prostu zrobić to narzędzie, aby móc je wypróbować na teście 90° i łatwo wykonać pozostałe 2 testy, ale dużym zadaniem jest drugie pełne narzędzie, dzięki czemu mogę zidentyfikować 200 zawiasów z 3 rodzajami testów , więc mówimy o powtórzeniu,  Nazywa się to cyklicznym obciążeniem, a tym samym zmęczeniem. Tak więc, aby upewnić się, że 2 widełki i 2 kołki działają w częstych warunkach i na całym wycięciu widełki, które będzie przenosić narzędzie macierzyste!! Moge  z  CS=8 je gwarantowac ?

Pozdrowienia

20000_n_avec_cs_8.png

Witam @firasschafai 

Bardzo dobrze ;-) Nawet przy współczynniku 5 to wystarczyłoby : ale ponieważ koszt materiału nic nie stanowi, nawet jeśli twoje narzędzie jest nieco za duże, nikt nic nie powie.
W każdym razie dla małych zawiasów zdziwiłbym się,  gdyby producent podał CS. Zwykle daje tylko wskazówkę co do promieniowej i osiowej wytrzymałości na rozciąganie, czasami przy wychyleniu kątowym, ale rzadko więcej.

Chociaż nie jest to prośba sponsora, można uzyskać wyniki za pomocą symulacji (z Solidworks Pro lub Pro Premium) z drganiami i oporem w wielu cyklach (z częstotliwością drgań własnych lub bez).

Odwagi, jesteś na dobrej drodze ;-)

Pozdrowienia