Cze wszystkim
Chciałbym przeprowadzić symulację numeryczną na narzędziu do wykonania dwuosiowej próby rozciągania ze względu na przesunięcie badanej części od środka szczęk maszyny, więc wykonałem niezbędne prace w statyce, takie jak zdefiniowanie materiału za pomocą C45 dla wszystkich narzędzi i stopu aluminium 6000T5 dla części, a także warunki brzegowe, w których łącznik znajduje się na dole, a obciążenie na górze.
Jeśli chodzi o połączenia to użyłem rodzaju do zamocowania części oraz ciągów połączeń dla kwadratu na dole gdzie jest przymocowany do części, to jest po awarii i powrocie bez rezultatu użycia kwadratowego ściegu spawalniczego, Ale mimo to pojawia się komunikat, że "deformacja jest zbyt duża"!!
Cóż, naprawdę myślę, że problem jest spowodowany rodzajem analizy, ponieważ w przypadku dużych deformacji, na przykład z Abaqus, użyliśmy solwera jawnego, który jest szybszy i bardziej wytrzymały niż solver niejawny, a zatem z pewnością problem jest nieliniowy ze względu na geometrię, ale moim celem jest sprawdzenie wytrzymałości mojego oprzyrządowania, i to na fakcie, że SW Simulation przewiduje , że duże odkształcenie będzie na testowanej części!!
Muszę zrobić to narzędzie tak szybko, jak to możliwe, aby spróbować i dobrze się bawić ;-)
Ale tak naprawdę rzeczywiste oprzyrządowanie jest większe niż to.
Miłego weekendu
Pozdrowienia
assemblage2.zip