Dobry wieczór wszystkim,
Za pomocą Solidworks stworzyłem reduktor złożony z klasycznego koła zębatego, po którym następuje ciąg epicykliczny. Chciałem wiedzieć, jak zrobić symulację w Solidworks lub innym oprogramowaniu, aby sprawdzić naprężenia mechaniczne, tarcie w zależności od sztywności części, siły przyłożone do zębów koła łańcuchowego, opór części w zależności od prędkości obrotowej mojego silnika i użytego materiału itp. Zamierzam to wydrukować w 3D i nie chciałem tego robić bez symulacji tego na komputerze.
Dziękuję za pomoc.
1 polubienie
Witam
Myślę, że posiadanie tych wszystkich danych nie będzie takie proste! Ale SolidWorks może.
Aby rozpocząć:
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/cworks/IDC_HELP_CONTACT_FORCE.htm
Dobry wieczór
Dziękuję za odpowiedź PL. Wydaje mi się to trochę niejasne. Nawet przykład nie dał więcej.
Sztuczna inteligencja jeszcze nie rozwiązuje problemów projektowych (na szczęście dla nas) ;-)
Zaczniesz więc od ręcznych obliczeń momentów obrotowych i wysiłku. A stamtąd obliczysz swoje części (lub małe elementy zespołu).
Możesz również wycofać się z wysiłku związanego z ruchem solidworks i użyć ich ponownie w kosmosach (nigdy nie używane, ale działa a priori). Ale jest to z pewnością bardziej przydatne w kinematyce (jak ramiona koparko-ładowarki) niż w kołach łańcuchowych (SW nie poradzi sobie z obrotem).
Jeśli masz duży komputer i masz wolny czas: modelujesz cały swój zespół w kosmosie: zarządzasz kontaktami między różnymi częściami, umieszczasz moment obrotowy na wale wejściowym i blokujesz wał wyjściowy. Istnieje 99% szans, że kosmosworks nie będzie w stanie wykonać obliczeń (ponieważ masz kilka kół zębatych, istnieje duża szansa, że naprężenia mechaniczne spowodują, że twoje koła łańcuchowe będą się obracać, a styki zmienią zęby...) i 1% szansy, że uzyskasz naprężenia w całym zespole na raz.
Jeśli nigdy nie korzystałeś z cosmosworks (symulacja solidworks), jest mało prawdopodobne, że będziesz w stanie cokolwiek wydobyć.
Powodzenia.
1 polubienie