Solidworks Simulation - Badanie przemieszczenia punktowo-częstotliwościowego

Witam

Chcę przestudiować przemieszczenia w poszczególnych punktach, które wybiorę na pudełku zgodnie z częstotliwościami drgań własnych. Jak mogę to zrobić i czy jest to możliwe w Solidworks?

Dobry wieczór

Tak, jest to możliwe, ale różne możliwości zależą od wersji SW Professional lub Premium.

Zaletą wersji premium jest to, że można zastosować wzbudzenie do modelu w różnych trybach (przemieszczenie, prędkość, przyspieszenie)

Już to wyprowadza Cię z wykresów z krzywą modelu z określoną liczbą punktów (mniej ograniczoną w wersji premium)

Zwykle można umieścić sondy w żądanych węzłach. Z drugiej strony nie pamiętam, ile można co najwyżej włożyć , ale to więcej niż osiem sond. To dokładnie tak samo jak w przypadku sond do symulacji statycznej.

Interesujące jest również to, że można mieć krzywą jako funkcję częstotliwości i czasu dla każdego węzła, na przykład dla przemieszczeń lub dla von Misesa.

Pozdrowienia

3 polubienia

Czy funkcja sondy jest dostępna w wersji innej niż premium? Nie możemy go znaleźć.

Jeśli tak, to czy istnieje inne rozwiązanie, które rozwiąże nasz problem?

W każdym razie dziękuję za odpowiedź!

Pozdrowienia

Nie mam na myśli rozwiązania, zwłaszcza, że przeszedłem z wersji pro na wersję Premium z powodu niewystarczającego jej wykorzystania w porównaniu z ceną.
(Należy pamiętać, że różnice w cenie między wersją premium a PRO premium są ogromne)

Nazwy różnych produktów są skomplikowane w Solidworks.

Co zrozumiałem (potwierdzą to sprzedawcy z Visiativa)

Wersja standardowa

Wersja Premium

Wersja PRO

Wersja Premium PRO

Ciesz się NAMI

1 polubienie

Ostatnie pytanie, jak dokładnie uzyskać krzywe w funkcji częstotliwości i czasu w punkcie dla jego przemieszczenia? Znalazłem funkcję sondy, ale nie mogę jej użyć w tej sytuacji.