Symulacja konstrukcji spawanej mechanicznie

Witam

Po moich innych pytaniach dotyczących spawanych mechanicznie, chciałbym zasymulować jeden z moich spawanych mechanicznie zespołów, aby zobaczyć trochę zachowanie  mojej konstrukcji pod wpływem jej własnego ciężaru.

W tym celu użyłem mojej mechanicznie spawanej części (pojedynczego elementu), którą zamocowałem w 3 niskich punktach symulujących kółka (wymuszone przemieszczenie -> stała prasa), po czym przyłożyłem materiał i obciążenie za pomocą prostej grawitacji (obciążenie -> grawitacji). Od tego momentu uruchamiam siatkę, która daje mi zgrubny efekt wizualny (czy to kwestia optymalizacji oprogramowania, czy to przez złą konfigurację siatki?).

Przed tworzeniem                  siatki                                                                                                              Po zasianiu siatki

Zawsze przy próbie wykonania badania pojawia się ten komunikat.

Nie spawałem między elementami spawanymi mechanicznie, ale oczywiście wszystkie się stykają, czy może to być spowodowane brakiem szwu spawalniczego? Jeśli nie, to czy masz pojęcie o tym, że domyślne oprogramowanie kieruje się do mnie tylko na jedno połączenie (fioletowa kropka), między tymi skrzyżowaniami? Prawdopodobnie robię to w niewłaściwy sposób od początku rysunku i mam nadzieję, że członkowie forum bardziej doświadczeni w symulacji spawania mechanicznego mogą mi :) pomóc. Z góry dziękuję

1 polubienie

Witam

Rzeczywiście, po przełączeniu na tryb "belki" lub "paska" zmienia się wyświetlanie profili. Ale twoja sekcja jest dobrze uwzględniona w obliczeniach.

Jeśli chodzi o obliczenia na modelu belki, możesz wybrać tylko "węzły", musisz sprawdzić, czy wszystkie węzły są dobrze zdefiniowane.

Modele na spawanej ramie mechanicznej zajmują dość dużo czasu, trzeba być rygorystycznym. Poświęć trochę czasu na interpretację wyników, aby sprawdzić, czy uzyskasz rzeczy, które mają sens!

2 polubienia

Masz jeden kawałek, ale z kilkoma ciałami. Wybierz "kontakt między zespołem" i ustaw go na solidarny.

Jest to pierwsze podejście, aby spróbować uruchomić model

2 polubienia

Zobacz ten samouczek

https://youtu.be/OjEDW1WDLlQ

Każde połączenie musi być połączone i zdefiniowane

@+ ;-)

No cóż, zrezygnowałem z powodu braku czasu w moim projekcie, ale muszę jeszcze znaleźć sposób na spawane mechanicznie :/...

Jestem na innym projekcie i znowu się denerwuję... Najgorsze jest to, że nie mam teraz problemów z ani jednym spawanym mechanicznie :/. Z drugiej strony w montażu nie mogę tego zrobić.

Zobacz http://www.lynkoa.com/forum/fr%C3%A9quentiel/simulation-ensemble-transform%C3%A9-en-bloc