Symulacja na 2 niepołączonych belkach

Cze wszystkim

Potrzebuję twoich świateł do problemu z modelem symulacji siatki mieszanej.

Celowo uprościłem mój problem, aby spróbować zrozumieć:

Mam więc wielobryłową część spawaną złożoną z 2 profili spawanych mechanicznie i 2 części blaszanych.

Mam globalną bryłę kontaktową, naprawiam powierzchnię i przykładam obciążenie grawitacyjne (nie ma znaczenia, ważne jest tylko obrócenie modelu)

Mój problem dotyczy styków między zestawami, oczywiście źle zdefiniowanych (dodaję solidne kontakty między blachą a belkami)

> Jeśli wykluczę jedną belkę z analizy i zachowam tylko jedną, => model zostanie obrócony

> Jeśli zrobię to samo z 2 belkami kwadratowymi => nie da się obrócić modelu

> Jeśli zamienię 2 belki kwadratowe na 2 belki cylindryczne => model się obraca!

Więc chyba czegoś mi brakuje, ale co? ^^
Jak obrócić ten model za pomocą 2 kwadratowych belek?

W PJ mój "testowy" format pliku 2020.

Dziękuję

test_calcul_2_poutres.sldprt

Obraz w lepszej rozdzielczości

calcul_2_poutres_paralleles.jpg
1 polubienie

Witam @icome  ;-)

Kolor kuli (w przypadku belki) jest żółty zamiast magenta, co oznacza, że końce twoich dwóch rurek  nie są połączone z innym elementem, belką lub innym.

Co więcej, jeśli widzę średnicę kulek, to są one zbyt małe, aby można było je ze sobą połączyć. Średnica hipotetycznych kul definiujących wiązania musi zostać zwiększona. (patrz w grupie połączeń)

Czy mógłbyś zrobić inny obraz , na którym całe drzewo zostałoby rozwinięte, abym mógł zobaczyć parametry (lub zrobić paczkę i przejść do twojego ASM, abym mógł patrzeć)?

Pytanie niezależne od przyczyny przekazu. Dlaczego umieszczasz zarówno kontakt globalny, jak i kontakt między zestawami, skoro tak naprawdę masz tylko jeden zestaw. 
Z tego, co zrozumiałem (jeśli nie jestem do dupy), jest duża różnica w sposobie obliczania, jeśli masz pojedynczy ASM (co jest w twoim przypadku) i obliczaniu kilku podzespołów w globalnym ASM. W drugim przypadku, który nie jest twoim przykładem , właściwe byłoby umieszczenie kontaktów między zespołami.

[Nie na temat wł.]
Po co używać trybu mieszanego zamiast traktować wszystko w trybie głośności.
Osobiście zrobiłbym tylko tryb mieszany na dużych kotłach, gdzie są prawdziwe belki z górnymi sekcjami 200 mm x 200 mm z blachą. Zazwyczaj cyklon z mieszanką blachy i konstrukcji metalowej (lub kotłownictwa metalowego). Tryb mieszany jest interesujący tylko po to, aby uniknąć zbyt wielu elementów, a tym samym mnożenia liczby węzłów i DDL do obliczeń. W twoim przypadku zysk na szybkości obliczeń będzie AMHA nieznaczny.

Sugeruję, abyś poszedł na całość w przypadku takich małych kawałków, będzie łatwiej:  chyba że masz szczególne zainteresowanie później pozostaniem w trybie mieszanym.
[HS /wył.]

Pozdrowienia

Witam @Zozo_mp 

Postaram się wyjaśnić moje słowa za pomocą poniższych szczegółów:

- Jestem na części wielobryłowej (profil + blacha), a nie na ASM!

- Żółta kula to element wizualny, który wskazuje węzeł  niepołączony z inną belką, dzięki czemu użytkownik myśli o utworzeniu dodatkowego kontaktu. W moim przypadku dodałem kontakt z blachą na każdym końcu belek. (kula zawsze pozostaje żółta)

- W moim przypadku nie ma sensu zwiększać średnicy kuli, ponieważ żaden węzeł nie musi być łączony z innym.

- Kontakt globalny jest generowany automatycznie. Ale ogólne kontakty są niezbędne między elementami różnych typów (tutaj: powłoka i belka)

- Zrobiłem tutaj uproszczony kawałek, aby wyodrębnić i zrozumieć mój problem z modelowaniem. Moja część jest znacznie bardziej złożona, głównie z blachą, nie planuję nawet wchodzić w objętość (szczególnie przy grubościach materiału 3 mm potrzebowałbym maleńkich oczek...)

Załączam obraz z dokładnie tym samym modelem, tymi samymi warunkami, ale cylindrycznymi belkami (kule pozostają żółte!)
Ale gdy tylko przełączę się na profil kwadratowy lub prostokątny, model już się nie obraca!

piece_avec_tube.jpg
1 polubienie

Witam @icome 

Twój problem wynika ze sposobu, w jaki nawiązujesz kontakty między zespołami (musisz skojarzyć końce belek z zewnętrzną powierzchnią blachy i to dla każdego arkusza). Obsługa jest mniej prosta w przypadku trybu mieszanego.

Załączam moją wersję mojego modelu z 2019 roku.

Jako, że jesteś w wersji 2020 nie widziałem, że używałeś pocisków i nie zwróciłem uwagi na fakt, że byłeś w wielu ciałach, podczas gdy załączony plik był PRT.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na twoje pytanie.

Pozdrowienia

PS dla siatki użyłem 89 mm dla maksimum i 4,76 dla min

test_calcul_2_poutres_zz.sldprt
1 polubienie

Dziękujemy@Zozo_mp 

Rzeczywiście, twoje rozwiązanie działa. Ale na dłuższą metę w moim kompletnym modelu część blachy niekoniecznie znajdzie się na końcu belki.

Po wymianie z infolinią:

- To właśnie "kontakt globalny" jest problemem, bo wszystkie moje "kontakty między zespołami" wystarczą, żeby w pełni zdefiniować model. Po prostu go usuwając, działa.

- Inna alternatywa: przekształć "belki" w elementy "powłokowe" i dodaj pojedynczy globalny kontakt, aby model działał.