Symulacja montażu na catia

Witam wszystkich, w ramach projektu muszę zrobić RDM na asemblerze catia i zawsze otrzymuję komunikat: "wykryto osobliwość w tłumaczeniu (pivot too small)". Wiem, że musimy ograniczyć złożenie, dodając sztywność lub wirtualne części. Wyłączyłem i schowałem pozostałe części zespołu, mając nadzieję, że nie ma żadnych zakłóceń.
Tutaj są dwie części, mocowanie i ramię.
Moje linki to (od lewej do prawej):
- Połączenie wpuszczane dla wewnętrznych powierzchni dwóch płyt, które zostaną przymocowane do belki
- Utworzenie dwóch sztywnych części do umieszczenia 2 łączników przegubowych (po jednym dla każdej części)
- Stworzenie wirtualnego elementu kontaktowego między dwoma końcówkami widełkowymi (ponieważ pasuje do niego inne ramię)

Następnie siła 1500N w dół, aby zasymulować małe obciążenie.

Oto wyniki na zdjęciach.

Między nasadką a ramieniem powinien być hamulec, aby uniknąć obrotu zgodnie z na darmo, ale nie wiem, jak to przedstawić. Jeśli masz jakieś sugestie, jestem za.

Z góry dziękuję

Witam

Czy mógłbyś opublikować swoje zdjęcia w formacie ZIP, ponieważ tam nie widzimy wystarczająco dużo obrazów.

Niezależnie od tego, co widzę po twojej konfiguracji, moim zdaniem nie ma zainteresowania posiadaniem zestawu do testowania ramienia; nawet jeśli Catia jest bardzo potężna. Testowanie części w izolacji jest wystarczające w pewnych warunkach parametryzacji.

Możesz samodzielnie przetestować coś, co wygląda jak ramię (z łącznikami obrotowymi), jeśli nie chcesz widzieć deformacji po lewej stronie.

Co więcej, nie wiemy nic o tym, co nazywasz hamulcem według Z.

Musisz albo pracować nad samą częścią, ale pod warunkiem, że skonfigurujesz wszystkie DDL, które mogą powodować deformację.

Jeśli nadal pracujesz nad montażem, musisz mieć jasną wizję tego, co utrzymuje część prosto, a także wszystkie możliwe DDL tego, co utrzymuje tę część prosto.

Pozdrowienia

Jak więc zobaczysz, mój projekt polega na podnoszeniu części o dużej średnicy o masie 250 kg za pomocą ramienia, które może wysunąć się do 2,6 m (od środka belki do środka największego obiektu, który ma średnicę 1,3 m). Czopy są zorientowane pionowo (oś z).
Mocowanie jest przykręcone do belki. Wciągnik elektryczny podniósłby część i rurę manipulacyjną nad niską ścianą, a następnie użyłby sworzni do złożenia projektu, a następnie umieściłby część po drugiej stronie.

Pozdrowienia

projet.zip

@Zaretyp

Dzięki za zdjęcia.

Nie wiem, jak działa CATIA, ale jeśli ci powie

"" "Osobliwość wykryta w translacji (pivot jest zbyt mały)". "" albo jest to spowodowane tym, że oś nie respektuje minimalnego rozmiaru dla wysiłku (w przeciwnym razie jesteś poza elastycznością lite (a nawet, że osiągnąłeś kryteria ruiny, jeśli CATIA podaje te informacje), albo jest inny powód, dla którego nie mogę analizować bez widzenia żadnych warunków parametryzacji. Solidworks nie dostarcza informacji w tym formularzu.
Ale w świetle rysunku skłaniam się bardziej ku kryteriom ruiny.

W Twoim przypadku powinieneś użyć jointa z czterema częściami w kolorze niebieskim benzyny.

Będziesz także musiał wykonać kilka symulacji z różnymi pozycjami łodyg, ponieważ masz pozycje, w których będziesz miał maksymalne wycieki.

Czy to Ty zaprojektowałeś ten zestaw????

Trochę się boję, gdy widzę cały model.

Jeśli kolega z forum, który zna CATIA jest chętny Ci pomóc, to byłoby dobrze: bo pierwszą rzeczą do zrobienia będzie zobaczenie, jak ustawiłeś wszystkie konektory i jak zdalnie zarządzałeś swoimi masami.

Pozdrowienia