Szukałem już jakiś czas, ale nie wiem, czy ta funkcja istnieje na symulacji. Staram się określić, na podstawie tego czy innego modelu, wysiłek zgodnie z danym ograniczeniem.
Na przykład biorę 2 spawane elementy ze ściegiem przedstawionym w zamiataniu i przykładam siłę rozciągającą. Normalnie się staram, sprawdzam ograniczenie, pakuję, ważę. Z drugiej strony teraz staram się znaleźć siłę, która wygeneruje ograniczenie 200 MPa w moim sznurze. Albo inny przykład, proste obliczenia na belce osadzonej z każdej strony, znajdź siłę przyłożoną w środku pręta, która przenosi mnie do naprężenia na przykład 100 MPa.
Podoba mi się uwaga @jean-marc.bruna, ponieważ w wersji pro można nawet tworzyć scenariusze, takie jak dla rezystancji częstotliwości. W wersji basowej również łatwo jest stworzyć te scenariusze.
Uważam, że chęć sprawdzenia szwów spawalniczych nie jest obowiązkiem symulacji oprogramowania. W każdym razie, jeśli przypadkiem podejmiesz się tej operacji, musisz ją poważnie odłożyć, ponieważ większość przypadków symulacji spoiny, które widziałem, była całkowicie błędna, ponieważ były źle sparametryzowane, choćby dlatego, że metal spoiny nie był prawidłowy. Z drugiej strony, SW Simulation professionl pozwala na wykonywanie spoin zgodnie z normami Euro-code. To powiedziawszy, wszystko zależy od grubości spawanych części, w przypadku części o grubości mniejszej niż 15 mm symulacja spawania nie daje znaczących wyników w porównaniu ze zwykłym kontaktem między dwiema częściami. Przed oprogramowaniem zajmowaliśmy się i dlatego istnieją wykresy, a nawet arkusze kalkulacyjne, które podają wyniki bezpośrednio, pod warunkiem, że przestrzegasz 13 nominalnych warunków obliczeń i opiszesz różne spoiny, które zostaną użyte (ciągłe lub nieciągłe, jednoprzebiegowe lub wielokrotne).
Pozdrowienia
Osobiście nie podoba mi się łącznik "szwy spawalnicze", ponieważ uważam go za psychosztywny, tyle że można powiedzieć, że źle wykonany dla wszystkich nieciągłych spawów itp. Tworzenie prostych zestawów to ból głowy. Dlatego konieczne jest posiadanie konstrukcji, za które odpowiadają ramy metalowe, aby był on interesujący. W przypadku wykonywania konstrukcji metalowych lub podobnych do spawania mechanicznego przy dużych rozmiarach, nie należy używać Solidworks. (ale raczej coś w rodzaju zakresu struktur Tekla).
Dziękuję Jean-Marc, od czasu do czasu zapominam o podstawach. Tak, jesteśmy liniowi tak długo, jak długo pozostajemy w domenie elastycznej. Tak więc problem rozwiązany.
Zozo, dziękuję również za interwencję. Rzeczywiście, nie jestem przyzwyczajony do obliczania spoin za pomocą simu, ale czasami tworzę uproszczoną reprezentację najbardziej naprężonego miejsca w mojej części/zespole, aby mieć wyobrażenie o naprężeniu w ściegu. Na prostym ściegu ścinania łatwo jest to obliczyć ręcznie, ale kiedy zaczynasz widzieć nagabywanie w połączeniu ze specjalnymi kształtami, wolę zrobić małe simu, aby z grubsza zobaczyć lokalne naprężenie. Zasadniczo, czy mam 50 lat? 100 ? 150 Mpa? Nigdy nie zajmuję się optymalizacją (pracujemy nad projektem, nie produkujemy seryjnie).
Z drugiej strony, SW Simulation professionl pozwala na wykonywanie spoin zgodnie z normami Euro-code. To powiedziawszy, wszystko zależy od grubości spawanych części, w przypadku części o grubości mniejszej niż 15 mm symulacja spawania nie daje znaczących wyników w porównaniu ze zwykłym kontaktem między dwiema częściami.