Symulacja wysiłku przy klamce drzwi

Witam 

Jestem na projekcie, który polega na opuszczaniu klamki drzwi za pomocą silnika, do tego potrzebuję momentu obrotowego

Obecnie chciałbym zasymulować wysiłek kogoś, kto nacisnąłby klamkę, aby następnie móc zobaczyć parę 

Aby to zrobić:

Dodałem zmienną siłę, której krzywa w górę jest mi znana, aby symulować opór uchwytu 

Więc nadal muszę symulować wysiłek w dół, ale nie mogę tego zrobić

Nie wiem, jaki wysiłek wybrać i jak go ustawić, ani jak skonfigurować analizę mechaniczną. Chciałbym zamodelować prędkość jako funkcję czasu za pomocą krzywej 

Oto dane:

Czas otwarcia 2sec

Faza przyspieszenia: 0,5 sekundy 

Odległość do pokonania: 45° lub ft/4 radiany 

Prędkość osiągana podczas przyspieszania: 0,39 rad/s

Dystans przebyty na koniec 0,5 sekundy: 0,195 rad

Dystans pozostały do pokonania w ciągu 1,5 sekundy: 0,59rad

Nie wiem, jak zamodelować krzywą spełniającą te kryteria na excelu lub soldiworks bezpośrednio za pomocą krzywych 

Dzięki, że mi pomagasz 

Witam

Oś Y w radianie, oś X w sekundach --> prędkość kątowa.

Osiągasz prędkość 0,39 rad/s w 0,5 s, więc ponieważ są to radiany na sekundę , twoje przyspieszenie wynosi 0,78 rad/s² (acc = w/t --> 2 x 0,39 przez 0,5 s).

Wtedy jest liniowy, ponieważ osiągnąłeś swoją nominalną prędkość do 2 s.

Przy 0,5 s jesteś przy 0,195 rad, brakuje ci 3 x 0,5 s, aby dostać się do swoich 2s, więc 3x 0,195 rad, co daje ci odległość pozostałą do przebycia 0,585 rad.

Z drugiej strony nie do końca rozumiem pytanie, potrzebujesz momentu obrotowego wyższego niż moment rezystancyjny mechanizmu, po co zawracać sobie głowę obliczaniem przyspieszenia?

C = F x R, im większe ramię dźwigni, tym mniej wysiłku musisz włożyć...

1 polubienie