Obecnie jestem w trakcie konfigurowania inteligentnych właściwości naszego prt.
Aby móc sterować kilkoma rozwijanymi menu w zależności od materiału, który został zastosowany do części, korzystam z funkcji "Grupa warunkowa" (patrz załączony zrzut ekranu).
Z tym, że nie mogę już dodawać dodatkowych grup warunkowych bez powodowania awarii. Oznacza to, że jeśli dodam jeden (zrobiłem kilka różnych, aby uniknąć błędów złej konfiguracji) i zastosuję modyfikacje, Smart Properties ulega awarii. Nie można ponownie uruchomić Smart Properties, nawet po ponownym uruchomieniu komputera. Jedynym sposobem, aby móc ponownie uruchomić Smarta, jest przywrócenie pliku XML w takim stanie, w jakim był przed modyfikacją.
Moje pytanie, czy istnieje ograniczenie liczby grup warunkowych? A może limit rozmiaru pliku Xml?
Dzisiaj połączyliśmy właściwość "material" w Smart Properties z materiałem, który został zastosowany do części za pośrednictwem naszej własnej biblioteki materiałów. Pozwala nam to uniknąć 3D, które nie jest zgodne pod względem masy z tym, co byłoby na planie.
Obecnie zdefiniowaliśmy 3 właściwości w Smart (Przetwarzanie, Wykańczanie i Ochrona). Każdy z nich jest połączony z własnym menu rozwijanym opartym na pliku tekstowym. Każdy z tych plików tekstowych łączy w sobie wszystkie możliwości przetwarzania (np.), które mamy wewnętrznie, tworząc bardzo długie i trudne do przyswojenia rozwijane menu. A przede wszystkim niekoniecznie musi być ona spójna, bo danego zabiegu nie da się przeprowadzić na byle jakim materiale.
Dlatego staram się przechodzić przez grupy warunkowe. Jeśli mój materiał to 3.3206, to moja właściwość przetwarzania będzie koniecznie wypełniona przez Brak, moja linia wykańczania koniecznie używa dedykowanego pliku tekstowego, a dostępna lista zabezpieczeń zawiera określony plik tekstowy dla tego materiału.
I tak dalej...
I mam nawet grupę, która, jeśli materia nie spełnia żadnego z pozostałych warunków, to automatycznie wypełnia moje 3 własności o określonej wartości.
Krótko mówiąc, niektóre materiały mają identyczne wybory właściwości, udało mi się zmniejszyć liczbę grup warunkowych, ale nadal brakuje mi wielu z nich.
Dlaczego nie zagnieżdżyć warunków, jeśli materiał jest ze stali nierdzewnej 304, to $traitement = T1 $Finition = F1, jeśli materiał to s235, to $traitement = T2 $Finition = F2
To sprawi, że tylko jeden warunek, nawet jeśli jest dość skomplikowany do osiągnięcia.
"Dlaczego nie zagnieżdżyć warunków, jeśli materiał jest ze stali nierdzewnej 304, to $traitement = T1 $Finition = F1, jeśli materiał to s235 to $traitement = T2 $Finition = F2"
Po prostu dlatego, że nie jest to takie proste. To, czego szukamy, to:
jeśli materiał to 304, to muszę wybrać między obróbką T1 lub T2 lub T3. A jeśli materiał to 316, to muszę wybrać obróbkę T2, T4 lub T5. To samo dotyczy innych sekcji wykończeniowych itp.
Dlatego uchodzę za grupę warunkową, która sprawia, że pojawiają mi się (lub nie) precyzyjne rozwijane menu.
Aby rozwiązać plik xml według tematu, dlaczego nie, ale nie wiem, jak to zrobić. Czy są jakieś samouczki?