[Inteligentne właściwości] Rozwijane menu uwarunkowane rozmiarem innego menu

Witam

Dzięki samouczkowi wideo "Wpisz menu rozwijane 20" zrozumiałem, że możesz kontrolować wybory menu zgodnie z wartością wypełnioną w innym menu.

W naszym przypadku mamy pole tematu. Jest to zmienna, która jest automatycznie wypełniana na podstawie materiału wybranego z naszej własnej biblioteki materiałów. Chcielibyśmy mieć rozwijane menu "ochrona", które oferuje nam pewną liczbę opcji leczenia w zależności od materiału, z którego wykonana jest część.

Przetestowałem i próbowałem odtworzyć samouczek, na próżno. Drugie menu rozwijane pozostaje podstawowe i nie uwzględnia warunku. Nie wiem, gdzie jest mój błąd...

Dziękuję

sans_titre.png

Witam

Drugie menu rozwijane musi znajdować się poniżej menu rozwijanego tematu, tak aby było połączone, i wybierz plik tekstowy z menu tematu.

Drugie menu automatycznie połączy się z pierwszym.

Alternatywnie możesz użyć dynamicznego typu menu, który automatycznie tworzy menu rozwijane.

Kolejna wskazówka:

Możesz użyć typu "Wybór materiału". Ten typ umożliwia zastosowanie materiału do dokumentu i skopiowanie właściwości materiałów do właściwości dokumentu programowego.

W tym celu  wypełnij zakładkę niestandardową interesującymi Cię właściwościami:

Materiały SW:

Wybór materiałów SmartProperties:

Po sprawdzeniu poprawności właściwości SmartProperties materiał zostanie zastosowany do części i skopiuje właściwości wybranego materiału do dokumentu oprogramowania.

Philippe

Przede wszystkim bardzo dziękuję za te odpowiedzi. Niestety nie mam jeszcze idealnego rozwiązania mojego problemu. W kolejności:

Rozwiązanie 1: 2 menu rozwijane

Rzeczywiście, gdy jeden znajduje się pod drugim, a plik tekstowy jest połączony z pierwszym, działa to. Niemniej jednak obecnie wartością mojego pierwszego rozwijanego menu jest zmienna "SW-Material@Nomdufichier.SLDPRT". A drugie menu rozwijane nie analizuje wartości tej zmiennej... To rozwiązanie na chwilę obecną nie spełnia naszych potrzeb.

Rozwiązanie 2: Dynamiczne menu

Nie znam tego faceta i nie znalazłem jeszcze samouczka. Nie wiem, czy ta funkcja zaspokoi naszą potrzebę.

Rozwiązanie 3:

Początek zapowiada się obiecująco, ale rozumiem (być może błędnie), że możemy przypisać tylko zabieg do materiału. A nie lista możliwości do wyboru w Właściwościach inteligentnych. Albo musielibyśmy stworzyć tyle tematów w bibliotece, ile jest możliwości zabawy materiałami + zabiegi. W przypadku mojej firmy byłoby to zdecydowanie za ciężkie.

Witam

Możesz użyć innego rozwiązania bez przechodzenia przez rozwijane menu, ponieważ nie znalazłem rozwiązania, które działa w Twoim przypadku...

Rozwiązanie 4:

Jeśli oczywiście nie masz 50 tematów, możesz użyć typu Grupa warunkowa.

Jest to grupa, która pojawia się tylko wtedy, gdy warunek jest spełniony.

W Twoim przypadku musisz utworzyć grupę warunkową dla każdego tematu i menu rozwijanego w każdej grupie.

Każde menu rozwijane będzie miało jeden poziom, poziom przetwarzania specyficzny dla materiału

Składnia jest taka sama jak w przypadku typu warunkowego:

IFF($Matiere=3,2365 (6061/6082)|Visible|notVisible) z wartością równości do dołączania i stosowania właściwości grupy w moim przykładzie "Visible"

Klasa A+

Philippe

To rozwiązanie wydaje się obiecujące, jednak nie udaje mi się go wdrożyć. ( Moja konfiguracja w załączeniu)

Myślę, być może niesłusznie, że problem jest taki sam, jak w przypadku rozwiązania 1: materiał jest zmienną i SmartProperties nie może rozpoznać tekstu.

capture.png

Witam

Rzeczywiście, rozmnażam się.

Problem nie jest związany z obliczaniem obliczanej zmiennej, ale jest związany ze znakami ( ), które są problematyczne w obliczaniu wyniku IFF

Podobnie jak w przypadku każdego problemu z obejściem, możesz użyć symbolu wieloznacznego *, aby obliczyć warunek

Przykład: IFF($Matiere=3.2315*|Widoczny|Niewidoczny)

Trzymam kciuki :)

Philippe

Rzeczywiście, to działa!

Wszystko, co muszę zrobić, to stworzyć armię IFF i to wszystko. Dziękuję bardzo.