[SmartBom] Tworzenie zestawienia materiałów i formatu wyświetlania wersji

Witam

Jestem w trakcie przerabiania szablonu mojej nomenklatury i mam problem z wyświetlaniem, zwłaszcza moich wersji podczas wyświetlania mojej nomenklatury.

Chcę, aby moje wersje były wyświetlane w tym formacie: ".00", ".01" itp. Ponieważ są one wyświetlane w solidworks, SmartBom przy okazji

Ale kiedy generuję nomenklaturę, są one wyświetlane w tym formacie w moim pliku Excel: "0" "0.01" itd.

Próbowałem zmienić format komórki ed, ale nie pochodzi stamtąd.

Mysle ze to cos do zmiany w pliku .xml ale nie wiem co dodac aby zmienic format wyświetlania.

Czy masz rozwiązanie?

Z góry dziękuję, życzę miłego weekendu.

Witam

Sztuczka w Excelu polega na tym, aby wartości liczbowe, które mają być wyświetlane jako tekst, poprzedzać apostrofem (liczba 4 = '). Jeśli ten apostrof jest zawarty w szablonie do eksportu, powinien działać!

2 polubienia

Gdzie mogę dołączyć ten apostrof? W zestawie SmartBom?

EDIT: Rzeczywiście, w kolumnie wersji SmartBom, kiedy przesuwam moje wersje za pomocą apostrofu, jest on wyświetlany w moim pliku Excel.

Szukam jednak sposobu, aby apostrof był automatycznie wyświetlany wraz z moimi wersjami. Nie jest praktyczne myślenie o dodawaniu go za każdym razem, zwłaszcza w przypadku dużych zespołów...

Tak, istnieje możliwość dodania konkatenacji w SmartBom. Musisz wybrać "właściwości niestandardowe" w "typ kolumny", a następnie w nazwie właściwości zapisu (biorąc pod uwagę, że wersja jest nazwą właściwości wersji):

'&$revision

Więcej informacji można znaleźć w pomocy Smartbom.

Alternatywnie, można utworzyć właściwość niestandardową bezpośrednio w SolidWorks, która byłaby konkatenacją apostrofu i właściwości poprawki. I to właśnie tej dodatkowej właściwości użyjemy dla kolumny w SmartBom.

1 polubienie

Zapoznaj się z tym samouczkiem, aby uzyskać informacje na temat konkatenacji

Jest to zgrupowanie kilku właściwości w jedną.
Jeśli więc chcesz utworzyć właściwość z nazwą projektu, po której następuje grubość i nazwa pliku,
Przyjdź i zobacz, jak pogrupować te właściwości w jedną.

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/la-concatenation-de-proprietes-dans-solidworks

@+ ;-)

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi.

Jednak kiedy wypełniam pole "wartość domyślna", znaki nie są wyświetlane, nie wiem, jak jakoś zapisać, ponieważ kiedy wychodzę z okna właściwości mojej kolumny i wchodzę je, pole, które właśnie wypełniłem, jest znowu puste...

EDIT: Próbowałem nawet zapisać go w moim pliku .xml między tagami "wartość domyślna", ale to też nie działa.

EDIT 2: JEST DOBRZE! To właśnie w polu "nazwa właściwości" należy wprowadzić pole, a nie w polu "wartość domyślna". Dziękuję bardzo!!  

Ostatnie pytanie, chciałbym formułę, aby nie wyświetlała "Materiał <nie określono>" w mojej kolumnie Excela, gdy materiał nie jest wypełniony w solidworks.

Myślę, że powinienem umieścić ten wzór (zgodnie z pomocą SmartBom): IFF($Mat eriau=Materiał <nieokreślony>|  ale to nie działa, myślę, że muszę użyć terminu, aby go poinformować, że chcę "void" (bez znaków) po takcie...

Kiedy powiesz "Jednak gdy wypełnię pole "wartość domyślna", znaki nie pozostaną wyświetlane, w jakim oknie się znajduje? SolidWorks? SmartProperties czy smart bom?
Aby opróżnić, spróbuj "" (dwa razy w cudzysłowie).

Prawdopodobnie masz rację co do "", ale kiedy wprowadzam formułę dla mojej kolumny "Materiał", wszystkie materiały są usuwane...