[SmartBom] Generowanie zestawień materiałowych w Excelu

Witam

Pojawia się u mnie nowy problem...

Moja nomenklatura nie rozpoznaje, które można zobaczyć na dole drzewa tworzenia powyżej.

Ze względu na ich kodyfikację, która różni się nieco od tradycyjnych monet. Dlaczego mają różne codificatio? Dzieje się tak, ponieważ są one pobierane z biblioteki i każdy z nich ma konfiguracje, aby wybrać swój format (średnica, rozmiar).

Tak więc w mojej nomenklaturze pola ilości, materiału itp. są pytane, ale nie w kolumnach "Odniesienie" i "Oznaczenie"

Jak rozwiązać ten nowy problem?

Nie do końca rozumiałem, w czym tkwi problem. Czy pola są wypełnione w plikach, ale nie pojawiają się w SmartBom?

Czy wszystkie znajdują się w tej samej bibliotece?

@+ ;-)

Tak, moje nie występują w nomenklaturze.

Pola, w których powinny znajdować się, są rzeczywiście zwiększane, ale ich oznaczenie i odniesienie nie są wskazane.

Jak widać na załączonym zrzucie ekranu.

@gt22 : Tak tak, są w tym samym folderze.

capture2.jpg
1 polubienie

Czy masz w swojej bibliotece

Nazwij wszystkie te niezależnie od siebie z własnymi referencjami?

@+ ;-)

Nie, nie są od siebie niezależne.

Moja biblioteka składa się z kilku plików .sldprt, z których każdy odpowiada typowi ("ISO4017", "ISO4762", itp...)

Tak więc, gdy już otrzymamy naszą ze złożenia, uzyskujemy dostęp do okna konfiguracji (w drzewie tworzenia) komponentu, w którym wypełnimy: średnicę i długość naszej.

Czy musimy zarządzać naszą biblioteką tworząc plik .sldprt dla o tej średnicy i długości?

1 polubienie

prawdopodobnie mają niestandardową właściwość, która odpowiada ich rozmiarowi.

Musisz zobaczyć, aby utworzyć dwie reguły z IFF w ten sposób:

Jeśli nazwa to "BM-00-Screw ISO 4762V5",  wypełnij odniesienie, korzystając z niestandardowych właściwości, które odpowiadają rozmiarowi,

Jeśli nazwa to "BM-00-Screw ISO 4762V5",  wypełnij pole "oznaczenie", używając pasujących właściwości niestandardowych.

Ufff... Wydaje mi się to bardzo skomplikowane, aby to wdrożyć... Poza tym, o ile mi wiadomo, w polu właściwości można umieścić tylko jedną regułę, prawda?

Czy masz jakiś pomysł, gdzie mogę znaleźć "niestandardową właściwość"? Ta biblioteka została założona przed moim przyjazdem i niestety nie mam wielu osób, do których mógłbym się odnieść. Czy to jest coś, co mogę zobaczyć w SmartProperties?

1 polubienie

zobacz ten link, jest stary, ale to ta sama logika

http://www.forum-cao-3d.fr/toolbox/propriete-personalisee-pour-les-pieces-de-la-toolbox-t6178.html

@+;-)

Czy są to części SolidWorks Toolbox?

I nie, to jest to, co oglądałem! Są one umieszczone w folderach Windows, więc nie mam dostępu do konfiguracji. 

EDIT: O tak, gdy odkręcę, w zakładce konfiguracji drzewa konstrukcyjnego mam dostęp do tabeli (excel) 

Zobacz ten link Właściwość Toolbox Dostosuj części Toolbox

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/toolbox/HIDD_TOOLBOX_CUSTOMIZE_HARDWARE.htm

Właściwości niestandardowe

Właściwości niestandardowe są właściwościami komponentu zdefiniowanymi przez użytkownika. Można tworzyć niestandardowe listy i właściwości tekstu.

Po utworzeniu właściwości niestandardowej pojawi się ona na liście Właściwości niestandardowe . Należy go wybrać, aby zastosować go do komponentu:

Następnie możesz ustawić wartości domyślne dla właściwości na liście po prawej stronie. Wartości właściwości są tylko do odczytu, dopóki jej nie wybierzesz.

Dodawanie nowej właściwości niestandardowejTworzy nową właściwość niestandardową. Zobacz temat Ustawianie właściwości niestandardowej.
Zmienianie właściwości niestandardowejModyfikuje istniejącą właściwość niestandardową. Zobacz temat Ustawianie właściwości niestandardowej.
Usuwanie właściwości niestandardowejUsuwa właściwość Przybornika.
Indywidualna właściwość materiałuOkreśla właściwość niestandardową, która wyświetla listę materiałów z biblioteki materiałów SolidWorks. Można utworzyć tylko jedną właściwość, która jest połączona z biblioteką materiałów SolidWorks.

@+ ;-)

Wszystkie twoje części i konfiguracja muszą znajdować się w tym samym miejscu (ta sama ścieżka)

Stwórz swój własny zestaw narzędzi lub uzupełnij istniejący

i upewnij się, że linki znajdują się za pośrednictwem Twojego przybornika

który z + jest

Pozwoli Ci to zachować swój zestaw narzędzi pomimo zmian wersji

@+ ;-)

Zobacz ten samouczek

Tworzenie właściwości przybornika

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/creation-des-propriete-de-toolbox-avec-excel

@+ ;-) 

Zobacz także ten samouczek 

skrzynka narzędziowa, adapter do skrzynek narzędziowych, łączniki fmart

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-toolbox-et-smart-fasteners

@+ ;-)

Jeśli dobrze zrozumiałem, to nie są pliki Toolbox...