Solidworks 2015 tworzy równoległościan inny niż prostokąt

Witam

Mam problem z projektem.

Chcę zrobić równoległościan o 6 ścianach, którego wszystkie boki są równe, ale nie są splątane (czyli nie sześcian, ale w kształcie rombu).

idealnie, odległość jednej przekątnej od punktu przeciwległego do drugiego  (odległość AB na rysunku poniżej) jest równa boku równoległościanu

Próbowałem zacząć od diamentu, a następnie wytłaczać od nachylonej płaszczyzny 60°, na przykład i wytłaczać wymaganą długość (taką samą długość jak jedna strona)

Kończę z równoległościanem, ale ten ostatni nie jest wyśrodkowany (mam na myśli, gdy pionowo wzdłuż AB prawa i lewa strona nie są podobne, ale niewyważone)

Myślałem, że zaczynając od kostki, kruszy się tę drugą, zmuszając je do pozostania w pożądanym rozmiarze, ale nie znalazłem narzędzia, aby to zrobić.

Z góry dziękuję.

1 polubienie

Chciałbym zrobić romboedr,  aby być bardziej precyzyjnym

Witam

Właśnie próbowałem ze szkicem 3D, to działa.

Zrób romb, odpowiednio go ograniczając, a następnie idź w innym kierunku za pomocą TAB i narysuj kolejny romb i tak dalej...

3 polubienia

Czy nie wystarczy użyć szkiców 3D z ograniczeniami według x/y/z? 

Miałem zamiar spróbować ze szkicem 3D i prawie z pewnością, że to zadziała, ale Bart mnie do tego przebił. Dobra robota.

1 polubienie

Witam

Czy wygładzenie nie wystarczy?

1 polubienie

Jak @Fabrice mówi, z funkcją wygładzania głośności działa bardzo dobrze ;-)

Zobacz poniżej, jeśli jest to odpowiednie

Wytłaczanie pionowe

Funkcja wygładzania nachylenia 60°

załączony plik SW 2012

@+ ;-)

rafffel1_fonction_lissage_volumique.sldprt
2 polubienia

Na wikipedii, ze wszystkimi przeciwnościami i ograniczeniami, wszystko idzie samo.

Jest na to kilka sposobów, od Ciebie zależy, czy wybierzesz ten, który Wam odpowiada ;)

Witam

Możesz również wykonać wytłoczenie z linią  prowadzącą i do góry.

Dla przykładu użyłem szkicu @gt22 (dzięki)

Niech moc będzie z wami.

kawałek.sldprt
2 polubienia

Dziękuję wam wszystkim.

Rzeczywiście, udało mi się osiągnąć moje cele dzięki różnym procesom.

Jeszcze raz dziękuję