[SOLIDWORKS 2018] Automatycznie nazwij plik z Właściwości niestandardowych

Cze wszystkim

Chciałem się dowiedzieć, czy możliwe jest automatyczne nazwanie nazwy pliku z poziomu Właściwości niestandardowych?

Pozwólcie, że wyjaśnię trochę procedurę, którą chcę zastosować:

1. Nowy plik PART lub ASSEMBLY

2. Wypełniam moje właściwości niestandardowe :

> Numer części (PieceName)

> TypePiece

> Podzespół nr 1 (SS1)

> Podzespół nr 2 (SS2)

> Nr projektu (ProjectNum)

> Nr części (NumPiece)

Wersja >

3. Plik/Zapisz jako...

I tam nazwa pliku jest już wstępnie wypełniona formatem "PartName"_"SS1""SS2""NumProject"-"NumPiece"-"Version"

A wszystko, co muszę zrobić, to wybrać lokalizację nagrania i zachować możliwość zmiany nazwy pliku w razie potrzeby.

Czy jest możliwość, aby uzyskać to "łatwo"?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Życzę Ci miłego dnia.

Witam

Jeśli posiadasz pakiet MyCAD, jest to możliwe za pomocą SmartProperties.

W ustawieniach właściwości inteligentnych przejdź do ustawień, a następnie do automatycznej zmiany nazwy pliku. I wybierz nazwę żądanej właściwości.

2 polubienia

Mam MyCAD i SmartProperties, ale tak naprawdę nie udało mi się zrobić tego, co chcę (pomimo znalezionego samouczka, wiem, jestem bezużyteczny :-(  )

Trochę więcej wyjaśnień w procedurze, którą należy wykonać, bardzo by mi pomogło.

W takim przypadku należy najpierw utworzyć właściwość niestandardową, która łączy wszystkie właściwości. Następnie wybierz tę nową właściwość jako nazwę pliku.

https://help.visiativ.com/mycadtools/2019/fr/Concatenation1.html (połączona funkcja pomocy online)

https://help.visiativ.com/mycadtools/2019/fr/Renommerautomatiquementledocumen.html (pomoc online automatycznie zmienia nazwę dokumentu).

2 polubienia

Najprostszy jest smartproperties zgodnie z zaleceniami @ Frédéric .

Inna możliwość makro, ta musi wyglądać tak, jak pytasz (nie przetestowana)

Użyłem SmartProperties , ale umieściłem konkatenację bezpośrednio w podstawowym polu "NazwaElementu" z właściwości niestandardowych (patrz Załączony plik).

Jedynym "problemem" jest to, że po wypełnieniu moich pól w zakładce Właściwości niestandardowe (po prawej stronie ekranu) muszę otworzyć Smartproperties i zatwierdzić za pomocą znacznika wyboru, aby zostało to uwzględnione.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, skierowały mnie na właściwą drogę.

smartproperties.jpg

Witaj Gisto,

dlaczego nie wprowadzić swoich nieruchomości bezpośrednio w SmartProperty, jest to o wiele prostsze i pozwala robić bardzo ciekawe rzeczy.

1 polubienie

Mój problem polega na tym, że potrzebuję niestandardowych właściwości, aby automatycznie wypełniać już istniejące bloki planu i zestawienia materiałów, ale nie wszyscy w firmie (jesteśmy bardzo małą jednostką) mają SmartProperties.

Jeśli to się zmieni, na pewno przez to przejdę, ale na razie nie mogę.