Witam
Próbowałem znaleźć odpowiedź na forum Solidworks, ale nie będąc dwujęzycznym i nie odnajdując się w ich witrynie (labirynt raczej?!), szukałem czegoś innego i znalazłem to forum. Zapisałem się więc, aby spróbować szczęścia tutaj i zapytać Cię.
Mój problem polega na tym, że zamodelowałem mały budynek na Solidworks i muszę go przekonwertować na model cyfrowy w formacie IFC, aby móc nim manipulować za pomocą BIMVision.
Problem nie wynika z eksportu, ale z wyniku na BIM Vision. Mój model IFC nie jest zorientowany jak mój plik Solid, jest nachylony pod kątem 90° z jednej strony i jest to duży kłopot, aby móc nim manipulować i pochylać mój cyfrowy model w BIM Vision (jeśli nie jest to niemożliwe!!). To tak, jakby marker XYZ był przyklejony do ściany i zapobiegał obracaniu się i konwencjonalnej manipulacji. Jednak w Solidworks nie ma problemów.
Nie mam tego problemu, gdy eksportuję za pomocą Revita, który, jak wiem, jest bardziej odpowiedni do tworzenia modeli budynków. Ale rzadko go używam, nie opanowuję go i jest to dość skomplikowane. Gdybym mógł rozwiązać ten problem z plikiem IFC za pomocą Solidworks, zaoszczędziłoby mi to modelowania mojego budynku w Revit i byłoby to dla mnie bardzo wygodne...
A więc pytania: czy Solidworks działa dobrze w przypadku konwersji IFC? Czy przegapiłem coś do eksportu? Próbowałem IFC 4, IFC 2x3 majstrowałem przy kilku opcjach, ale zawsze to samo...
Kolejny mały problem (ale w końcu tylko szczegół), nie mam tekstur, ani nawet różnicy kolorów między elementami na moim modelu IFC, podczas gdy wszystko, czego potrzebuję, mam na moim pliku Solidworks. Normalny?
Umieszczam 2 zdjęcia mojego modelu, abyś mógł lepiej zobaczyć rzecz.
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
MARTIN JC
solidworks_edition_etudiante_-_utilisation_universitaire_uniquement_-_garage_herve.sldasm.jpg
ifc_viewer.jpg