Solidworks po Autocad 3D?

Witam

Chcąc poprawić swoje umiejętności 3D na innym oprogramowaniu zorientowanym mechanicznie,

Czy trudno jest umieścić go w Solidworks, gdy bardzo dobrze znasz Autocada, masz poziom ekspercki w 3D / renderingu i 20 lat użytkowania?

Trochę też grzebałem też w Inventorze.

Chciałem też wyrobić sobie własne zdanie, wypróbowując, czy istnieje wersja próbna Solidworks?

Jeśli masz link do jego pobrania, (legalnie oczywiście) będzie to z przyjemnością.

Na razie jest to sprawa osobista.

Dziękuję

Thierry

1 polubienie

Witam!

Solidworks i autocad są zupełnie różne i nie mają tej samej "zasady" rysowania! Ale solidworks jest dla mnie najbardziej intuicyjny i najłatwiejszy do opanowania w oprogramowaniu CAD! Po tygodniu nie będziesz chciał wracać!!

Do testu dostępna jest wersja studencka, która prawie nie jest ograniczona, z wyjątkiem wzmianki "Licencja studencka, która pojawia się na planach".

W załączeniu znajdują się linki do pobrania (musisz się wcześniej zarejestrować, ale idzie szybko)

http://www.solidworks.fr/sw/education/SDL_form.html

Powodzenia

3 polubienia

Witam

Jeśli o mnie chodzi, to mam odwrotną drogę: zaczynałem od parametrycznego oprogramowania 3D, a dziś pracuję nad AUTOCAD

Inventor lub solidworks są dość przystępne cenowo dla początkujących. Interfejsy graficzne są schludne i oparte na banerach okiennych.

Jeśli chodzi o sam rysunek, parametryczne 3D jest znacznie bardziej intuicyjne. Jedyną trudnością będzie przyzwyczajenie się do używania szkiców do poruszania się po objętości dzięki różnym funkcjom, takim jak ekstruzja lub inne ....

Autodesk oferuje łatwe pobieranie całej gamy oprogramowania dla studentów, ale dostępna jest również wersja próbna: http://www.autodesk.fr/products/autodesk-inventor-family/free-trial

Dassault oferuje również wersję próbną: http://www.solidworks.fr/sw/purchase/solidworks-trial.htm

Pozdrowienia 

Walenty

Witam

Pracując również nad obydwoma programami, mogę potwierdzić, że dla 3D Solidworks jest znacznie łatwiejszy i bardziej praktyczny w użyciu oraz oferuje bardzo dobre renderowanie.

Jak mówi David be3, próbowanie tego jest adoptowane :-) .

Cdt

Eric

Witam

SolidWorks jest dość łatwy do opanowania.

Z drugiej strony, jeśli chodzi o rendering, nie wiem zbyt wiele o AutoCADzie, ale oprogramowanie oferowane z SolidWorks, PhotoView 360 jest dostępne tylko od wersji Professional (lub Premium).

Ale nadal jest to dość ograniczone i uważam, że jest to nieco skomplikowane w obsłudze.

Aby zapoznać się z różnymi opcjami dostępnymi w tych wersjach, zapoznaj się z tą tabelą:

http://www.solidworks.fr/sw/products/3d-cad/3d-cad-matrix.htm

Jeśli masz pytanie dotyczące szczególnie jednej z linii, nie wahaj się!

Ponadto w przypadku SolidWorks zaleca się stosowanie kompatybilnej i certyfikowanej karty graficznej, co ogranicza liczbę błędów.

Aby sprawdzić, czy Twoja pozycja jest zgodna, przejdź tutaj:

http://www.solidworks.fr/sw/support/videocardtesting.html

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na Twoje pytania, jeśli masz inne, nie wahaj się otworzyć nowego pytania.

Edycja: jak widać w macierzy, symulacja (lub analiza statyczno-wytrzymałościowa za pomocą elementów skończonych) jest dostępna tylko w wersji Premium, najdroższej.

1 polubienie

Humor: kiedy przechodzisz z Autocad 3D do SolidWorks, to tak, jakbyś przesiadł się z Renault Megane  do Audi A3!!

A ponieważ Audi A3 jest wyposażone w automatyczną skrzynię biegów, prowadzenie jest łatwiejsze i bardziej intuicyjne.....

2 polubienia

Przepraszam @flegendre, postanawiam postawić ci -1. Bezpodstawne uwagi. Renault ma wiele do nauczenia Niemców w zakresie ergonomii.

(tak, w szczególności jeżdżę Renault ;) i bardzo się z tego cieszę)

Wracając do SolidWorks, uważam, że ergonomia nie ma sobie równych.

1 polubienie

@flegendre, myślę, że twój humor nie jest rozumiany przez innych... Jeżdżę w A4 quattro i mam solidworks premium lol 

Zrobiłem test autocada 3D na Macu (było to w tamtym czasie jedyne oprogramowanie działające na Apple) i powiedziałbym, że nie udało mi się go używać tak, jak chciałem. Nie dość intuicyjny w porównaniu do solidworks, którego używałem w mojej starej firmie.

1 polubienie

@Benoit Współczuję 

1 polubienie

Witam

Najtrudniejszą rzeczą do przyswojenia z parametrycznym oprogramowaniem 3D (czy to CATIA, SW, SolidEdge czy Inventor) jest pojęcie związku między funkcjami, częściami i złożeniami, rodzicielstwa.

Na przykład myślę o funkcji "asystenta wiercenia", która pozwala zarządzać automatycznymi powtórzeniami po jej zakończeniu, ale wizualnie robi to samo, co funkcja "usuwania materiału przez wytłaczanie".

Radzę zapoznać się ze zintegrowanymi samouczkami, które dają odpowiednie podstawy, a przede wszystkim zapomnieć o wszystkim, co wiesz o Autocad, aby podejść do SW.

3 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi,

Jest to tego typu świadectwo osoby, która używała tych dwóch diod wystarczająco długo, aby dać wrażenia.

W przypadku wersji próbnej, która nie jest już studentem od... jakiś czas :p myślałem, że to będzie problem, przetestuję to w ten sposób.

Jestem zadowolony z różnicy między tymi programami, ale myślałem, że będzie miał więcej podobieństw, takich jak Inventor i Autocad.

Flegendre, myślę, że oprogramowanie nie robi wszystkiego, wszystko zależy od jego opanowania, myślę, że mógłbym zaskoczyć niejednego z autocad 3D...

Do auta to tak samo, że wsadzasz osiołka za swoje A3, niewiele z nim da ;)

W każdym razie, pomijając humor, oprogramowanie może być dobre w jednej dziedzinie, a złe w innej, dla mnie nie ma idealnego oprogramowania.

Ale to, czego tutaj szukam, to przejście między tymi programami, a nie porównanie tych 2 programów, które mają różne zastosowania.

Rzeczywiście, planowałem skorzystać z samouczka, aby rozpocząć, czy masz adres, pod którym są dobre?

A może szukam losowo na youtube?

Przeprowadzę test w najbliższych dniach i będę Cię informować na bieżąco.

@ Łukasz

podałeś mi link, aby sprawdzić, czy mój komputer jest kompatybilny:

http://www.solidworks.fr/sw/support/videocardtesting.html

Są tylko karty pro (Quadro), podczas gdy korzystam z GTX Titan OC, który idealnie pasuje do mojego obecnego oprogramowania (obliczenia GPU),

Czy Solidworks działa dobrze z kartami gammera?

Kompatybilność nie jest gwarantowana, ale to nie znaczy, że nie zadziała!

SolidWorks w pewnym sensie czyści się z błędów, które mogą wystąpić na urządzeniach, których nie testowali, ponieważ nie mogą też przetestować wszystkiego!

Trochę szukaj w Google z nazwą swojej płyty i SolidWorks, oto fragment pierwszego linku (nie jest to zbyt przyjemne):

"Polecam GTX Titan,chyba że potrzebujesz dużej wydajności OpenGL. Jeśli regularnie korzystasz z programów Maya, XSI, SolidWorks lub innych profesjonalnych aplikacji opartych na OpenGL, będziesz musiał pozostać przy karcie Quadro."

Źródło: http://reduser.net/forum/showthread.php?98939-New-quadro-quot-K-quot-4000-vs-gtx-titan/page3

Samouczki dotyczące rozpoczęcia pracy z SolidWorks można znaleźć bardzo interesującą kompilację tutaj na Lynkoa:

http://www.lynkoa.com/tutos-cao?products[0]=SolidWorks

Powodzenia!

2 polubienia

Jeśli chodzi o samouczki, niektóre z nich są zintegrowane z oprogramowaniem (zapoznaj się z pomocą).

Pozwolą ci one przyswoić podstawy, a następnie możesz przejść do pozostałych, którzy, amha, stracą na punktach "szczegółów".

W przypadku karty graficznej zależy to od tego, co planujesz zrobić. Jeśli jest to tylko modelowanie swojej kuchni, aby pokazać mamie, Twoja karta będzie wystarczająca (być może akceptując jakość leczenia nieco niższą niż ta, którą znasz za pomocą dedykowanej karty). Jeśli ma to pójść dalej (semi-pro use), zostaniesz (bardzo) szybko ograniczony.

Dla porównania między autocadem a oprogramowaniem jest to różnica pokoleniowa. Zwłaszcza jeśli chodzi o modyfikację modelu, czujesz różnicę.
Nie znam najnowszych osiągnięć Autocada w tym temacie, ale dla mnie Autocad jest w zasadzie oprogramowaniem 2D, które ewoluowało w kierunku 3D.
To właśnie ten fundament 2D go upośledza. Dla porównania, wolałbym wybrać MSDOS i Windows 3.1.

2 polubienia

Jeśli zaczynam SW, to nie po to, żeby robić nakrętki, ale po to, żeby tworzyć skomplikowane modele.

Osobiście na początku i jeśli mogę go dostosować do określonych potrzeb w biurze, zrobiłbym to.

Dla przypomnienia, oto mój ostatni osobisty projekt na moim blogu, wszystko wykonane za pomocą Autocad :

http://dessindus.blogspot.fr/2014/07/voiture-sport.html

Karta graficzna, którą zobaczyłem po poszukiwaniach, że SW jest lepsza z kartą pro, zobaczymy jak zachowuje się z moją.

Jest na odwrót, przeszedłem z quarto 5000 na GTX Titan bez żalu dla Autocada i mojego innego oprogramowania do renderowania GPU/CPU.

dzięki za info Lucas

W przypadku oprogramowania pierwszą różnicą, którą znam (z nazwy), jest interesujący mnie parametr 3D i możliwe połączenie części ze sobą.

Znając dobrze funkcje 3D autocada mam nadzieję, że będą one wyglądały tak samo i będą intuicyjne tak jak wskazujesz oraz że nie będę zmuszony do przechodzenia płatnych szkoleń, ale że selfuk w zupełności wystarczy.

Podejrzewam, że trzeba ćwiczyć, żeby to nadeszło, ale ja chciałem wcześniej przetestować wody...

Krótko mówiąc, warto będzie ten start w tym nowym interfejsie i go okiełznać ;)

2 polubienia

Ładny twój samochód!! Prawdopodobnie za !!! czeka Cię wiele godzin pracy Dobra robota!

1 polubienie