Solidworks w pracy, jak zarządzasz swoimi projektami (plik, projekt itp.)

Witam, potrzebuję Twojej opinii opartej na Twoim doświadczeniu w zarządzaniu plikiem części i złożenia w pracy.

Pracuję w firmie, w której 3d jest zarządzane w sposób chaotyczny, potrzebuję Waszych opinii

Mamy główny produkt, który wytwarzamy (prawie zawsze jesteśmy tym samym produktem z pewną różnicą w stosunku do każdego projektu wymaganego przez klienta, ale produkt stale ewoluuje), nie mamy pdm

mamy przykładowy folder A, w którym mamy nasz  główny zespół.

za każdym razem, gdy mamy umowę, otwieramy folder projektu, w którym bierzemy zestaw folderu A i integrujemy go z nowym zestawem w nazwie projektu (ale wewnątrz wszystko jest połączone i odnosi się do pliku w pliku A, problem polega na tym, że jeśli na przykład wracam do projektu z 2016 roku, kiedy otwieram zestaw, np.: project2016 w środku Mam zespoły i podzespoły, które są zawsze połączone ze słynnym folderem A, w którym mamy zespół, ale biorąc pod uwagę, że główny zespół ewoluuje w czasie, czasami mam komponenty, które mogę dodać przykład w 2018 roku w moim montażu mojego project2016, ponieważ zgadzamy się, że wszystko jest połączone. Krótko mówiąc, sprawia mi to wiele problemów, gdy próbuję znaleźć, która dokładnie część została wyprodukowana w 2016 roku, ponieważ wszystko jest nadal związane z moim montażem pliku A, który go rozwija. Staram się znaleźć najlepszy sposób na zarządzanie moim nowym projektem, zaczynając od głównego montażu, ale w pewnym momencie będę mógł zatrzymać się w czasie, gdy projekt zostanie dostarczony, aby już nie ewoluował, ale czasami w trakcie projektu wprowadzamy zmiany, które będą skuteczne również w przyszłości dla przyszłych projektów, dlatego mój szef mi mówi Mówię, żeby zawsze linkował do słynnego pliku A i nie chcę, żebym po prostu zrobił paczkę i wszedł do pliku mojego projektu, a ja sprawiam, że ewoluuje tak, jak chce tego klient, ponieważ część tej modyfikacji będzie również przydatna w przyszłości i powinna skończyć się w pliku A. Jestem trochę zagubiony, nie wiem, jak  to wszystko zreformować, sprawiając, że moje produkty ewoluują main w folderze A, ale jednocześnie mam wiarygodne odniesienie (dostarczono dokładny komponent),  gdy wracam do folderu projektu 2016.

Pomóż mi!

Dziękuję!

Witam

Dla nas jest to w Epdm, ale zasada jest trochę taka sama, a mianowicie, że wszelkie modyfikacje dokonane na częściach lub zespołach wpływają na oryginalne części i zespoły, ale wszystkie modyfikacje muszą być wykonane po analizie historii elementów nadrzędnych i muszą być kompatybilne, w przeciwnym razie musi to być nowe odniesienie. Teraz, jeśli chcesz zachować dokładny wgląd w to, co dostarczyłeś klientowi w danym czasie, możesz zrobić "spakuj i wyjdź" w trybie zip z dodaniem sufiksu lub prefiksu maszyny w momencie dostawy i zachować ten plik zip jako identyfikowalność Twojej maszyny w danym momencie.

Aby zapoznać się z innymi propozycjami operacyjnymi, które na pewno zostaną Ci zaproponowane...

Pozdrowienia

Witam

Po swojej stronie mamy:

- nasze standardowe podzespoły z kodem standardowym,

- Nasze zespoły branżowe o określonej nazwie.

W naszych przypadkach czasami wskazujemy na standardowy montaż. Jeśli potrzebujemy nieco zmienić standard, robimy z niego kompozycję na wynos, przekazując nazwę do konkretnego formatu etui. -> konkretny zespół może wskazywać na niektóre części standardowe i inne określone części.

Jeśli zmienimy normę, utworzymy kopię normy, zmieniając nazwę, a następnie wprowadzimy zmiany w tym nowym standardzie. W ten sposób stare przypadki wskazują na stary standard, a nowe przypadki na nowy.

Jeśli musimy przejąć starą obudowę, integrując nowy standard, to od nas zależy, czy wszystko dobrze pasuje. Jest to jednak nowy przypadek, a nie zwykła kopia starego.

Mam nadzieję, że to pożywka dla twojej refleksji!

2 polubienia

Witam 

W domu działamy trochę jak  S. Deschamps-Berger 

W przypadku norm części i zespoły są klasyfikowane według rodzin, na przykład:

Komponenty handlu mechanicznego są oznaczone jako CCM001, CCM002...

Jeśli chodzi o przypadki, klasyfikujemy je według roku i "projektu klienta"

Na przykład dla pierwszego projektu z 2019 r. = PC19001

a wszystkie części lub zespoły specyficzne dla tego projektu będą miały numer referencyjny PC19001-001, PC19001-002 itd.

A do ewolucji części używamy indeksów "a", "b" itd

Dzięki temu stare wersje można przechowywać w osobnym folderze.

Mam nadzieję, że to Ci się przyda!

Coś, co może dobrze sprawdzić się w Twoim przypadku, to użycie jak największej liczby podzbiorów. Kiedy wykonujesz nowy projekt, możesz podzielić podzbiory, które Cię nie interesują, ale zachować pozostałe.

Zaletą jest to, że przydatne dokumenty są aktualne. 

Ponadto, bez PDM możliwe jest odzyskanie starych wersji pliku/folderu w systemie Windows (kliknij prawym przyciskiem myszy --> poprzednich wersji).