Witam
Czy możliwe jest wytworzenie współosiowości bezpośrednio między dwoma otworami lub cyklinderami na SW (patrz PC)?
Dziękuję
coaxialite.jpg
Witam
Czy możliwe jest wytworzenie współosiowości bezpośrednio między dwoma otworami lub cyklinderami na SW (patrz PC)?
Dziękuję
Witaj Gerome
Współosiowość jest definiowana przez istniejącą linię środkową, ale jeśli chcesz określić współosiowość zgodnie z nowymi standardami, bądź bardziej wyraźny, lepiej jest użyć symboliki wymiaru GPS, który nie jest daleko od załączonego obrazu.
Uważaj, mam wersję, która ma 5 lat do oceny GPS, zobacz, czy się zmieniła, czy nie ;-)
Pozdrowienia
Witam
Dziękuję za szybką informację zwrotną, ale tak naprawdę nie o to chodzi w moim pytaniu.
Rzeczywiście, współosiowość jest definiowana przez linię środkową, ale zgodnie z ogólnymi tolerancjami, które są zbyt dalekie od moich potrzeb.
Moim problemem nie jest ocena współosiowości, ale raczej jej transkrypcja na SW.
Wiem, jak to zrobić, używając referencji i tworząc % współosiowości z referencją, ale w prostym przypadku, takim jak ten, przeciąża to plan i chciałbym umieścić odniesienie bezpośrednio z linią załącznika na mojej tolerancji geo ISO GPS ... (Creo robi to bardzo dobrze, ale najwyraźniej nie solidworks)
@Gérome
Masz rację, ocena GPS w Solidworks jest kłopotliwa, a nawet standardowe standardy (za każdym razem robię się zrzędliwy), aby uwierzyć, że Amerykanie go nie używają!
Pozdrowienia
Jeśli dobrze rozumiem, udaje Ci się zrobić ocenę taką jak ta na górze i chciałbyś mieć tę na dole:
Aby to zrobić, musisz dodać następującą ikonę do paska narzędzi:
Za pomocą tego narzędzia klikasz na swoją część po raz pierwszy, a następnie zbliżasz się do swojej tolerancji geometrycznej i w magiczny sposób SW się do niej przylgnie.
Tak, pomysł jest i już próbowałem z tym narzędziem, ale nie przyjmuje ono wszystkich jednostek jako punktu zaczepienia.
W moim konkretnym przypadku byłem zmuszony umieścić drugą linię dołączenia w pustej przestrzeni i nałożyć ją strzałką wymiaru (patrz PC), ponieważ nie wie, jak dołączyć linię dołączenia do wymiaru.
Teraz, zgodnie z normą, aby tolerować oś kształtu uważanego za cylindryczny, ugięcie tolerancji musi być zgodne z wymiarem średnicy.
Czy masz ten sam problem?
Rzeczywiście, czasami jest kapryśny.
W twoim przypadku musisz wskazać na generator, a następnie udać się (przynieść duże wiadro cierpliwości), aby przesunąć strzałę tak, aby nie straciła swojego mocowania... To samo, aby udało się wyrównać go z taliowaniem...
Witam
Czy próbowałeś oszukiwać, dodając linię na górze rysunku, aby lepiej trzymać strzałki?
Robię to regularnie, aby moje koła symulowały podłoże (linię styczną), ponieważ umieszczanie wymiaru na okręgu jest nadal ryzykowne na SW.
@Fuz3D: Nie mam szczególnego problemu z wymiarowaniem stycznie do koła. Ale przyznaję, że w przypadku kół, ponieważ jest to powierzchnia toroidalna, czasami trudno jest złapać odpowiedni okrąg.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Jeśli podsumuję: trzeba majsterkować! jakoś, ale oprogramowanie nie wie, jak to zrobić, co normalnie^^
Mały interesujący szczegół dla tych, którzy nie wiedzą: możliwe jest zduplikowanie strzałki symbolu wymiarowania geometrycznego: wybierz strzałkę symbolu, a następnie naciśnij ctrl, poruszając myszą: masz teraz dwie strzałki dołączone do wymiarowania geometrycznego. Pozostaje tylko umieścić wszystko w najlepszy możliwy sposób (opcja linii prostopadłej na poziomie parametrów symbolu trochę pomaga..) i zamienić strzałkę w trójkąt, aby mieć odniesienie.
Lub kliknij prawym przyciskiem myszy gałąź i wstaw nową gałąź.
@sbadenis: Często korzystam z proponowanej przez Ciebie metody, ale w tym przypadku nigdy nie udało mi się ułożyć linii tak, jak chciałem.