SOLIDWORKS - Różnica między przebudową a regeneracją

Witam

Małe pytanie, które zadaję sobie dość często, nie wiedząc konkretnie, czy jest prawdziwa różnica:

Jaka jest różnica między poleceniem "odbuduj" (Ctrl+B lub ikona sygnalizacji świetlnej) a "Wymuś regenerację zespołu 1. poziomu" (Ctrl+Q)?

Wiedząc, o ile się nie mylę, że zarówno część, jak i zespół mogą odświeżyć jedynie...?

A Ty? Czy używasz tych poleceń?

Witam, osobiście używam tylko rekonstrukcji, a priori powiedziałbym, że regenerację  stosuje się do dużych montaży, aby uniknąć marnowania czasu na odbudowę wszystkiego.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na twoje pytanie, serdecznie,

1 polubienie

Witam

Fragment pomocy:

Odtworzyć

Odbudowuje model ze zmianami.

Aby przebudować model, należy:

• Kliknij przycisk Przebuduj (pasek narzędzi Standardowy) lub Edytuj > Odbuduj albo naciśnij Ctrl + B.

Odbudowuje tylko te elementy, które uległy zmianie od czasu ostatniej przebudowy.

Aby odbudować wszystkie funkcje, naciśnij Ctrl + Q. Czas rekonstrukcji może być znacznie dłuższy w zależności od złożoności modelu.
W przypadku zmiany kolejności importowanego elementu lub dowolnego innego elementu bez elementu nadrzędnego lub podrzędnego, część nie jest przebudowywana ; jest nim tylko drzewo autorskie FeatureManager.

Źródło: http://help.solidworks.com/2015/french/solidworks/sldworks/t_rebuild.htm

Jeśli chodzi o użytkowanie, bardzo często używam [Ctrl] + [Q]. Ale po tych badaniach spróbuję użyć [Ctrl] + [B] na dużych zestawach.

Do zobaczenia.

5 polubień

Myślę, że kontrolka B tylko przebudowuje powyższe funkcje (na przykład podczas przerabiania funkcji w środku projektu)

I ta kontrolka Q przebudowuje wszystkie funkcje jedna po drugiej, aż do końca.

Jeśli znajdujesz się na dole swojego drzewa, oba rodzaje rekonstrukcji mają tę samą funkcję

3 polubienia

Często używam równań na kilku poziomach.

Muszę więc kilkakrotnie przebudowywać, aby wszystko zostało poprawnie obliczone.

Zrobiłem więc makro, wystarczy na nie kliknąć, aby wykonać potrójną rekonstrukcję (3x CTRL+Q).

Bardzo praktyczne =)

5 polubień