SOLIDWORKS Electrical – Jeden PLC rozproszony na wiele makr stron tworzy duplikaty płyt PLC

Korzystam z SOLIDWORKS Electrical i stworzyłem makra na podstawie pełnych stron schematów.

Mój projekt zawiera około 20 stron schematów i stworzyłem jedno makro dla każdej strony. To nie są makra tylko dla PLC. Każde makro reprezentuje całą stronę schematu i zawiera różne komponenty elektryczne, takie jak przekaźniki, zaciski, czujniki, okablowanie, a w niektórych przypadkach także część PLC.

Sam PLC jest pojedynczym fizycznym PLC, ale jego moduły I/O są rozmieszczone na kilku stronach schematów. Dlatego fragmenty tego samego PLC istnieją w wielu makrach stron.

Mój workflow wygląda następująco:

1. Stwórz pełną stronę schematu.
  2. Zapisz tę stronę jako makro.
  3. Powtarzam to dla wszystkich stron projektu (około 20 makr).
  4. Wstaw makra do nowego projektu.
  5. Uruchom automatyzację Excel / generowanie PLC.

Oczekiwany wynik:

• W projekcie powinna istnieć tylko jedna płytka PLC.
  • Wszystkie symbole PLC pojawiające się w różnych makradach stron powinny należeć do tego samego PLC.
  • Zarządzanie PLC powinno pokazywać tylko oryginalną płytę PLC.

Rzeczywisty rezultat:

• Po wstawieniu makr i uruchomieniu automatyzacji Excel, SOLIDWORKS Electrical tworzy wiele płyt PLC.
  • Wygląda na to, że każde makro zawierające część PLC jest traktowane jako odrębna definicja PLC.
  • Zarządzanie PLC pokazuje zduplikowane płytki PLC, mimo że w projekcie jest tylko jeden fizyczny PLC.

Przykład:

PLC jest rozłożona na stronach 3, 7, 10 i 15.

Oczekiwane:

• Płyta PLC BRD1
    • Strona 3 I/O
    • Strona 7 I/O
    • Strona 10 I/O
    • Strona 15 I/O

Rzeczywiście:

• BRD1
  • BRD1 (duplikat)
  • BRD1 (duplikat)
  • BRD1 (duplikat)

Pytanie:

Jaka jest właściwa metoda tworzenia makr na poziomie strony, gdy pojedynczy PLC jest rozproszony na wiele stron?

Czy obiekty PLC powinny być wykluczone z makr stron i odtwarzane później, czy istnieje sposób, aby zachować wszystkie referencje PLC powiązane z jedną płytą PLC po wstawieniu makr i automatyzacji Excela?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rekomendacje workflow lub ustawienia, które zapobiegają tworzeniu duplikatów PLC.