Solidworks / Blokowanie Bean

Cze wszystkim

Wiem, że tytuł wiadomości może wywołać uśmiech na twarzach i nie bez powodu... Jeśli wiem, co chcę osiągnąć, nie wiem, jak to dokładnie zdefiniować (Twoja pomoc również będzie mile widziana w tej kwestii). Ale nie o to chodzi...

Mój problem jest następujący: Stworzyłem blokadę "fasoli" (rodzaj zakrzywionego rowka) w rurze za pomocą usunięcia materiału przez korpus, który jest również cylindryczny (patrz załączony obrazek). Jak na razie dobrze idzie.

Teraz chcę stworzyć kolejną część (odpowiednią, część uzupełniającą), która będzie pasować do tego zakrzywionego rowka i której kształt powinien być podobny do tego już utworzonego (niebieski profil zwizualizowany w Emboîtement_1.jpg). A tutaj się klinuję ;-(  Chcę tylko stworzyć "męską" część, która zmieści się w zakrzywionym rowku cylindrycznej rurki.

Wytłaczanie materiału nie daje oczekiwanego rezultatu i nie widzę jakiego narzędzia lub procesu, aby osiągnąć moje fns (przecięcie?).

Wszelkie sugestie/propozycje, pomysły... będzie mile widziany.

PS... SW2017 / jest to makieta kolejowa i przedstawia element kotła parowego.

Bardzo i z góry dziękuję za pomoc. Miłego dnia.

Prywatnie, JF BAILLOT

emboitement_1.jpg

Witam

Korzystanie z funkcji "Połącz" (wstaw-> -> połącz).

Powtarzasz tę samą procedurę, co w przypadku uzyskania fasoli (rurka, a następnie cylinder prostopadły do rurki, ale odznaczając opcję scalania). Będziesz miał 2 oddzielne ciała, a następnie użyjesz funkcji "Połącz" z opcją "Wspólne". (patrz załączone zdjęcie)

Życzę Ci miłego dnia

combine_3.jpg
4 polubienia

Dobra robota @Rim-b pełna funkcji, z których nigdy nie korzystałem. ;-)

Jest to rodzaj samouczka, takiego jak tworzenie kluczy fasoli, które można znaleźć w niektórych mechanizmach bezpieczeństwa (takich jak sejfy). Producenci form muszą korzystać z tych funkcji, ponieważ zawsze mają części, które łączą się ze skomplikowanymi kształtami, nie mówiąc już o orzechowych kształtach.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witaj Rim-b,

Dzięki za pomysł. Z drugiej strony nie jest to moim zdaniem do końca słuszne podejście, ponieważ mój "zakrzywiony rowek" jest wykonywany za pomocą cylindrycznego narzędzia do usuwania materiału z zamiataniem  poruszającego się po płaszczyźnie prostopadłej do osi cylindra (patrz załączony Emboitement.jpg).

Proponowane rozwiązanie będzie tworzyło krawędzie "cofające się" (tak jakbyśmy przecinali stożek z walcem), a nie proste krawędzie, takie jak te tworzone przez mój wirtualny "frez cylindryczny" (narzędzie do usuwania materiału).

OK znalazłem .... Dziękuję bardzo. W rzeczywistości, aby uzyskać to, czego chcę, zakrzywiony rowek, ale którego krawędzie są prostopadłe do osi cylindra, utworzyłem objętość i użyłem funkcji "połącz", jak pokazano! Magia... Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

P.S. Robię 2 inne posty, aby postawić widok przed "kombajnem" i wynik.

Miłego dnia.

Cdlt, JF BAILLOT

emboitement.jpg
2 polubienia

montaż przed "kombajnem" (nie pytajcie mnie dlaczego na wygładzaniu mam kulę w środku ;-(

emb_avant_combiner.jpg
2 polubienia

i pożądany rezultat!

Jeszcze raz dziękuję Rim-b!

emb_resultat.jpg
2 polubienia

Witam

Pamiętaj, aby zakończyć post, weryfikując osobę, która udzieliła Ci najlepszej odpowiedzi lub pomogła Ci ją znaleźć. W ten sposób, jeśli ktoś napotka ten sam problem, szybko znajdzie odpowiedź bez wpisywania wszystkich odpowiedzi...

2 polubienia