Jestem początkującym użytkownikiem Solidworks... i potrzebowałbym twojej pomocy.
Wykonuję kawałek, do którego muszę usunąć materiał na płaskiej powierzchni według profilu w kształcie łezki i delikatnie nachylonego do centralnego punktu (-3,3mm od powierzchni). Nie mam pojęcia, jak to zrobić. Masz pomysł?
Na szczęście @AC kobra (której pozdrawiam) zrozumiała, gdzie usunąć materiał, ponieważ ja nie rozumiałem. Lepiej byłoby określić, gdzie znajduje się punkt centralny, ponieważ szkic nie jest wyśrodkowany (lub nie odnosi się do wymiaru) w stosunku do oryginalnego punktu.
Mały rysunek dłoni lub wyjaśnienie dotyczące Twojego dzieła na pewno będą mile widziane :-)
Na szkicu, na poziomie kształtu "łzy", przecinają się dwie linie, jest to najgłębszy punkt.
"Kroplę" należy wydrążyć, podążając za regularną krzywą od krawędzi do najgłębszego punktu.
Jeśli chodzi o część, to jest to solera, forma używana do produkcji gitar. Zamieszczam tutaj zdjęcie i wyjaśnienia: https://lutherie-guitare.org/wiki/Chapitre_1_:_Avant_de_commencer#La_plateforme_de_montage_ou_solera
Nie wiedziałem, że można zrobić takie wygładzenie, w którym drugi szkic składa się tylko z jednego punktu.
Jesteś szczęśliwy ;-) Nie uczymy się od Ciebie zbyt wiele.
Z drugiej strony czekam, aż Etienne się nad tym zastanowi, bo mam wrażenie, że punkt powinien znajdować się w środku kropli wody (w środku trójkąta), jeśli spojrzę na link, który podał nam po moim pytaniu.
@ Etienne, grałem na gitarze klasycznej przez kilka lat i nie zauważyłem krzywej, co jest dość dyskretne, to prawda. :-) Czy krzywa jest dla sztywności czy dla dźwięku?
To prawda, ale dla czegoś wizualnie czystego robię to w ten sposób, ponieważ przy diamentowym czubku krawędzie stają się wypukłe pod wpływem napięcia wywieranego w fałdach... Co więcej, nie można wychodzić zbyt daleko poza wysokość 3 lub 4 cm.