Jestem więc zupełnie nowy na forum i potrzebuję pomocy z moim projektem. Musimy dokonać pomiarów części i przenieść ją do solidworks. Niestety, wnętrze mojego pokoju nie jest łatwo dostępne, więc muszę poczynić wiele założeń. Oto, co chcę zrobić: Muszę wykonać połączenie między lewym i prawym cylindrem poprzez zmienną sekcję między dwoma cylindrami. Nie wiem, czy dobrze to widać na zdjęciach, ale w zasadzie mam "precyzyjne" trajektorie do naśladowania, więc nie do końca jest możliwe, żebym po prostu odszedł (w dodatku ta funkcja nie działała na początku, ponieważ dolne zaokrąglenie, na poziomie połączenia między dwoma cylindrami, jest zmienna, a SolidWorks robił, co mu się podobało). Chciałem więc zrobić to poprzez usunięcie materiału z wygładzeniem. Ok, to wygładzenie sprawdza się dobrze na poziomie dwóch krzywych prowadzących, za którymi dobrze podąża, zaczynając od wewnętrznej strony wgłębienia cylindra po prawej stronie i kierując się w stronę widocznego na zdjęciach szarego szkicu (na poziomie płaszczyzny 23). Niestety robi na zewnątrz :/ Jeśli ktoś ma pomysł, jak mógłbym to osiągnąć, jestem za tym. Z góry dziękuję
PS: Miałem już wcześniej SW labs, niestety widzieliśmy, że wygładzony boss jest jeszcze mniej kapryśny jak na mój gust ^^
Jeśli będę postępować zgodnie z logiką mojego rozumowania
Złącze twoich 2 cylindrów musi być puste, ponieważ mówisz o wnętrzu
Twój cylinder po prawej zakończony kopulastym dnem
Stwórz więc to dno bomby za pomocą funkcji obrotu i powłoki
Po wykonaniu 1 usunięcia materiału na każdym cylindrze za pomocą rzutowanych szkiców
Te usuwanie materiału da 1 sekcję z każdej strony
to od Ciebie zależy, czy za pomocą szkicu 3D stworzysz neutralne włókno (oś twoich 2 usuwania materiału)
tego neutralnego włókna wykonaj szkic profilu X dla pierwszych 2 po obu stronach za pomocą przesunięcia, gdy tylko materiał zostanie usunięty poprzez konwersję elementów
inne zapewniają, że połączenie każdego profilu usuwania materiału jest przestrzegane
Po zakończeniu wszystko to przechodzi przez wygładzanie powierzchni za pomocą opcji osiowych krzywych prowadzących
Pogrubij tę powierzchnię do wewnątrz i utwórz objętość
Pozostaje tylko wykonać wewnętrzne i zewnętrzne skrzydła zmienne, które można regulować za pomocą x punktów regulacji
Zamierzam spróbować tego, co zasugerowałeś. Myślę, że chciałem być zbyt chciwy i chcieć zrobić zbyt wiele kroków za jednym zamachem. Postaram się jak najszybciej, bo w tej chwili jestem niestety bardzo zajęty. Dziękuję za odpowiedź :)