W mojej firmie pracujemy z rozwiązaniem SolidWorks + Enterprise PDM (wersja 2015). Używamy map danych EPDM do wypełniania właściwości części w SolidWorks. We właściwościach naszych części (poprzez SolidWorks, okno "Podsumowanie informacji") systematycznie mamy zakładkę "Dostosuj" ale także "Specyficzna konfiguracja".
Korzystając z map danych EPDM, właściwości zmieniają się w 2 zakładkach. Jeżeli zmiana jest dokonywana ręcznie we właściwościach SolidWorks, należy zmienić oba te elementy.
Problem, z którym się spotykam, polega na tym, że człowiek nie chce zmienić swoich nawyków zawodowych (choć od ponad 6 lat) i nie korzysta z kart danych. Skutkuje to wieloma różnymi i różnorodnymi błędami!
PYTANIE: Czy możliwe jest całkowite zablokowanie dostępu do właściwości pliku za pomocą SolidWorks, przy jednoczesnym umożliwieniu edycji tych właściwości za pomocą kart danych EPDM?
Te same problemy w dwóch różnych firmach, zawsze są krnąbrni. Problem został rozwiązany w następujący sposób: uświadomienie użytkownikom, że stronniczość kart danych wcale nie jest dla nich korzystna (spraw, aby zabrali uszkodzone pliki we właściwy sposób, a następnie sprawdź...)
Opcja 2: Dostosuj wstążkę solidworks tak, aby skrót się nie pojawiał, usuń również skrót klawiaturowy i zrób to ponownie, jeśli dana osoba założy go z powrotem, aż masz nadzieję, że jest tym zmęczona :)
Poważnie, nie ma innego rozwiązania, poza świadomością...
To nie rozwiązuje mojego problemu, ale przynajmniej odpowiada na moje pytanie! ;-)
Więc to zmarnowany wysiłek!! ... I pomyśleć, że to ułatwia życie...
Aby wyjaśnić powagę sytuacji, ten użytkownik powiększa swoje części, systematycznie używając powiększenia okna, a nie kółka myszy.... Jesteśmy na dużym poziomie! Mam niezły ubaw