Solidworks i wirutalizacja

Witam

Chcielibyśmy skonfigurować ESX, aby uruchomić kilkanaście SolidWorks na wirtualnych pulpitach. Jaka konfiguracja jest Twoim zdaniem niezbędna dla minimalnych wymagań wstępnych i dla maksymalnych.

Chcielibyśmy również uruchomić 4 lub 5 dodatkowych stylów maszyn wirtualnych (WSUS, MySQL...). Na razie zaczniemy od 8 SolidWorks (CAD, Composer i Simulation) oraz 1 revit.

Na chwilę obecną widzimy:

- Procesor Xeon Gold 6126 @2,6 GHz (turbo 3,3/3,7 GHz)

- 196 GB pamięci RAM

- Nvidia Tesla M10 (8 procesorów graficznych)

Koszt jest dość wysoki, więc chcielibyśmy uzyskać informacje zwrotne od tych, którzy już wypróbowali to doświadczenie, które działa dobrze i z tańszymi zasobami :)

Dziękuję

Loïc

Witam

Mam wrażenie (o ile dobrze zrozumiałem), że jest swego rodzaju przerwa, bo GPU musi być w indywidualnej stacji roboczej, chyba że pracuje się w odpowiedniku trybu chmury.

Nie zrozumiałem, że obecne licencje Solidworks pozwalają na to, chyba że korzystasz z aplikacji w chmurze Dassault. Nawet w przypadku korzystania z PDM licencje i samo oprogramowanie CAD pozostają na indywidualnej stacji roboczej każdego z nas, a na serwerze znajduje się tylko inteligencja  pamięci masowej.

Możliwe, że w ogóle nic nie zrozumiałem, więc będzie to dla mnie okazja do uporządkowania neuronów ;-)

W każdym razie twoje pytanie jest bardzo interesujące

Pozdrowienia

Witam

Rzeczywiście, jest to interesujące. Jaki jest cel tej architektury?

Podobno Tesla M10 ma 4 rdzenie, a nie osiem.

1 polubienie

Licencje są pływające, dzięki czemu można z nich korzystać na wirtualnych pulpitach.

Naszym celem jest możliwość korzystania z SolidWorks za pośrednictwem protokołu RDP na maszynach klasy podstawowej (takich jak i3). W końcu to rozwiązanie musi być tańsze niż 8 do 10 laptopów z wyższej półki.

Rzeczywiście, Tesla M10 z 4GPU, ale umieścilibyśmy 2 z nich.

1 polubienie

A więc tam!

moje szczypce do kota    ;-)

To twój dealer SW musi odpowiedzieć, ponieważ jest to sprawa, którą mogą widzieć częściej i wiedzą, gdzie uzyskać informacje w Dassault.

Pozdrowienia

Witam

Czy widziałeś tę rekomendację od Dassault i tę dyskusję na forum Nvidii ?

Spróbuj odpowiedzieć na tę dyskusję , która wydaje się podobna do twojej.

Informuj nas na bieżąco o postępach w realizacji Twojego projektu.

1 polubienie

Witam

Wybraliśmy HP Prolian DL380 Gen10 z procesorem GOLD 6136 @3Ghz/3,7 GHz 12 rdzeniami, 128 GB pamięci RAM i teslą M10, kosztuje nas to ładną notatkę 10000 €, ale jesteśmy na najnowszym sprzęcie. Nie licząc jednak na zakup vSphere 6.5.

Zaletą jest to, że w razie potrzeby można podwoić konfigurację w ciągu 1 lub 2 lat za mniej niż obecnie. Tak naprawdę nie wiemy, czy będzie działać poprawnie, czy Tesla M10 będzie w stanie obsłużyć potrzeby SolidWorks, mamy nadzieję, że tak, ponieważ w przeciwnym razie musiałby być znacznie droższy.

Wrócę i opowiem wam, jak to wygląda, gdy jest na swoim miejscu.

1 polubienie

Witam

Dziękujemy za Twoją opinię. ;-)
Powiedz nam, co do reszty...

Miłego dnia.

1 polubienie