Witam wszystkich, będąc w programie praca-nauka, moja szkoła dostarczyła mi wersję Excela / Worda 2007, a mój komputer (Windows10) ma wersję SolidWorks 2013 dostarczoną przez moją firmę.
Chcę stworzyć rodzinę części do konfiguracji standardowych elementów montażowych, ale SolirdWorks otwiera wersję 2016 Excela bezpośrednio dla mnie i nie mogę znaleźć, jak to naprawić.
Nie znalazłem nic do zmiany, myślę, że jedynym rozwiązaniem jest usunięcie, a następnie ponowna instalacja 2007, więc powinna wziąć najnowszą zainstalowaną wersję. Jeśli to nie zadziała, wszystko, co musisz zrobić, to całkowicie usunąć 2016, aby nie miał wyboru.
Wyobrażam sobie, że XL2016 to office365, który jest dostarczany z maszyną w momencie zakupu.
Zasadniczo, jaki jest problem z jego używaniem? Nie sądzę, aby stwarzało to problem z kompatybilnością wersji.
Jeśli jest to office365, jak sama nazwa wskazuje, trwa tylko rok, po czym musisz kupić nową licencję. Więc rzeczywiście możesz, jak proponuje @AC Cobra, odinstalować go.
Zaskakuje mnie to, że wersja z 2007 roku, choć zainstalowana później, jest spalona do 2016 roku.
Do konfiguracji za pomocą Excela używam następującej metody do tworzenia plików Excela:
1- Tworzę plik Excela w określonym folderze, który nazywam zgodnie z częścią/zespołem, który ma być skonfigurowany.
2- W tym pliku excel wypełniam komórkę A2 nazwą konfiguracji "Domyślna"
3- W Solidworks lub po otwarciu części/złożenia klikam na "Wstaw", "Tabele", "Rodzina części".
4- W PropertyManagerze, w oknie "Źródło" zaznaczam "Z pliku" oraz "Link do pliku", a za pomocą zakładki "Przeglądaj" będę szukał pliku Excel, który właśnie został utworzony.
5- Walidacja
Wtedy pozostaje już tylko wypełnić rodzinną tabelę zgodnie z potrzebami.
Nie wiem, czy to rozwiąże Twój problem. Być może najprostszym sposobem jest umieszczenie wszystkiego na tym samym poziomie na komputerze.
Szukałem i wypróbowałem kilka twoich rozwiązań, których jeszcze nie zrobiłem, i nadal dokumentowałem siebie, a w końcu zamierzam skonfigurować VBA, czekając, aż kupię wersję 2016 lub 2017.
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i odpowiedzi