SolidWorks / Excel

Witam wszystkich, będąc w programie praca-nauka, moja szkoła dostarczyła mi wersję Excela / Worda 2007, a mój komputer (Windows10) ma wersję SolidWorks 2013 dostarczoną przez moją firmę.

Chcę stworzyć rodzinę części do konfiguracji standardowych elementów montażowych, ale SolirdWorks otwiera wersję 2016 Excela bezpośrednio dla mnie i nie mogę znaleźć, jak to naprawić.

Z góry dziękuję

Witam

Dlaczego chcesz zmienić program Excel w Solidworks??? Dlaczego na komputerze są  zainstalowane dwie wersje programu Excel???

Nie zdecydowałem się na posiadanie dwóch wersji Excela, chcę, dopóki SolidWorks nie otworzy go dla mnie z wersją, do której mam prawa 2007

Nie znalazłem nic do zmiany, myślę, że jedynym rozwiązaniem jest usunięcie, a następnie ponowna instalacja 2007, więc powinna wziąć najnowszą zainstalowaną wersję. Jeśli to nie zadziała, wszystko, co musisz zrobić, to całkowicie usunąć 2016, aby nie miał wyboru. 

1 polubienie

Wyobrażam sobie, że XL2016 to office365, który jest dostarczany z maszyną w momencie zakupu.

Zasadniczo, jaki jest problem z jego używaniem? Nie sądzę, aby stwarzało to problem z kompatybilnością wersji.

Jeśli jest to office365, jak sama nazwa wskazuje, trwa tylko rok, po czym musisz kupić nową licencję. Więc rzeczywiście możesz, jak proponuje @AC Cobra, odinstalować go.

Zaskakuje mnie to, że wersja z 2007 roku, choć zainstalowana później, jest spalona do 2016 roku.

2 polubienia

Witam

Czy na pewno ta wersja programu Excel jest zgodna z SolidWorks 2013?

1 polubienie

Witam

Do konfiguracji za pomocą Excela używam następującej metody do tworzenia plików Excela:

1- Tworzę plik Excela w określonym folderze, który nazywam zgodnie z częścią/zespołem, który ma być skonfigurowany.

2- W tym pliku excel wypełniam komórkę A2 nazwą konfiguracji "Domyślna"

3- W Solidworks lub po otwarciu części/złożenia klikam na "Wstaw", "Tabele", "Rodzina części".

4- W PropertyManagerze, w oknie "Źródło" zaznaczam "Z pliku" oraz "Link do pliku", a za pomocą zakładki "Przeglądaj" będę szukał pliku Excel, który właśnie został utworzony.

5- Walidacja

Wtedy pozostaje już tylko wypełnić rodzinną tabelę zgodnie z potrzebami.

Nie wiem, czy to rozwiąże Twój problem. Być może najprostszym sposobem jest umieszczenie wszystkiego na tym samym poziomie na komputerze.

Witam

Po dwukrotnym kliknięciu pliku Excela w Eksploratorze Windows otwiera się plik za pośrednictwem programu Excel 2007 lub Excel 2016?

Jeśli jest to Excel 2016, zmień domyślny program bezpośrednio w systemie Windows. ( https://support.microsoft.com/fr-fr/help/4028161/windows-10-change-default-programs ).

Pozdrowienia

5 polubień

Witam

Inne rozwiązanie, aby zmienić domyślny program w systemie Windows: zobacz załączony plik.

Pozdrowienia

xls.pdf

Szukałem i wypróbowałem kilka twoich rozwiązań, których jeszcze nie zrobiłem, i nadal dokumentowałem siebie, a w końcu zamierzam skonfigurować VBA, czekając, aż kupię wersję 2016 lub 2017.

Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i odpowiedzi

Pozdrowienia

1 polubienie